L’Ajuntament de Barcelona avança en la transformació de models productius, donant vida a antigues naus industrials a partir de la col·laboració publicoprivada : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona avança en la transformació de models productius, donant vida a antigues naus industrials a partir de la col·laboració publicoprivada

20/09/2022Temps estimat de lectura: 6 minuts

S’obriran tres nous pols d’activitat al Besòs i al 22@ de la mà de socis estratègics per diversificar l’economia de la ciutat, generant oportunitats de llocs de treball i atracció de talent i inversions

A finals de mes es llançarà una convocatòria oberta per trobar els partners privats que desenvolupin els projectes transformadors dels immobles seleccionats, als carrers Àvila, Ciutat d’Asunción i al recinte de Palo Alto

La Nau industrial Asunción (carrer Ciutat d’Asunción, 16) esdevindrà un nou hub de la indústria 4.0 i economia circular; la Nau Àvila (c/ Àvila, 14-18) s’especialitzarà en innovació urbana, i la Nau E de Palo Alto posarà el focus en les indústries creatives

L’adjudicació de les naus es farà a partir desembre de 2022, i en un període de 10 mesos (en el cas de Palo Alto) i 30 mesos, en el cas d’Àvila i Asunción, els nous pols començaran a funcionar

L’Ajuntament de Barcelona avança en la transformació de nous espais fins ara industrialitzats a zones del Besòs i del 22@, que suposaran una activitat econòmica diversificada a la ciutat. Es tracta de l’activació d’immobles municipals que, mitjançant col·laboració publicoprivada, permetran engegar nous hubs per a l’impuls del talent, l’emprenedoria i la innovació. Aquesta estratègia s’emmarca en l’acció de compra de naus industrials anunciada el setembre de 2021 i que vol millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses i crear ocupació de qualitat, tal i com es recull a l’Estratègia de futur per als polígons del Besòs. Un compromís per l’activitat econòmica, i al nou MPGM del districte de la Innovació barceloní.

 

 

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que: “estem preparant les pistes d’aterratge per a noves inversions a la ciutat. Apostem per una nova activitat de la nostra economia, amb una fórmula innovadora. Mitjançant socis, empreses, corporacions, que puguin rellançar projectes d’impacte des de naus desocupades i on naixerà activitat creativa, amb laboratoris i formació sectorial especialitzada per a la ciutadania. Estem donant espais propis als àmbits de les smart cities, la indústria 4.0, la sostenibilitat, la creativitat, la innovació urbana i l’arquitectura perquè hi hagi un impacte en tots els barris i districtes de Barcelona”.

La posada en marxa d’aquests nous pols d’activitat suposarà una inversió estimada al voltant dels 10M€, que dependrà de l’aportació que hi destinin els operadors privats. Per ara, la inversió municipal és de 7,05M€ (1M€ de la Nau Asunción + 550 mil € la Nau Àvila, i els 5,5M€ de Palo Alto). Aquesta fórmula d’acció concertada d’activació d’immobles públics és innovadora i estratègica a la ciutat, que vol diversificar el model productiu, crear llocs de treball, i atraure projectes tractors i inversions a Barcelona.

Així, el Consistori ha anunciat que buscarà partners perquè presentin projectes tractors a l’interior de les naus i que permetin rellançar la zona industrial de la Sagrera-Besòs i del 22@.  Es valoraran aquelles propostes de cada sector capaces de transformar l’entorn dels nuclis més industrialitzats a d’altres més vius, amb sectors estratègics i emergents impulsats per aquests pols que beneficiaran el teixit productiu de barris i districtes de Barcelona.

 

S’obre la convocatòria perquè partners privats presentin els seus projectes

L’Ajuntament obrirà la darrera setmana de setembre un concurs públic per seleccionar els millors socis de desenvolupament dels diferents hubs d’innovació, amb el requisit que permetin el creixement i posicionament dels sectors estratègics de ciutat, i alhora, configurin nous pols d’atracció de talent, iniciatives emprenedores i inversions. Així, el disseny de cadascun d’aquests pols aniran a càrrec de partners experts que ajudin a configurar els nous models productius de ciutat que el consistori ha definit en l’agenda econòmica Barcelona Green Deal.

Se seleccionaran aquells projectes que obtinguin la millor puntuació d’acord amb els criteris establerts, és a dir, tenint en compte els equips especialitzats adscrits a cada hub, la cartera de programes i actuacions proposades, el pla de negoci, l’alineació al Barcelona Green Deal, entre d’altres punts. Per tant, aquells projectes capaços de generar una aposta de valor, i que treballin amb partenariat de l’Ajuntament.

 

Revifar la vida de barris fins ara industrialitzats

Les naus, un cop rehabilitades, tindran la funció de promoure el creixement  i la competitivitat de les pimes i empreses emprenedores de Barcelona, i revifaran la vida dels barris. Es preveu que l’adjudicació de les naus es faci a partir de desembre de 2022, i en un període de 10 mesos, en el cas de Palo Alto, i 30 mesos, en el cas d’Àvila i Asunción, els hubs comencin a operar, atraient nous projectes tractors a cada àrea.

 

Nau carrer Ciutat d’Asunción, 16
 

Nau carrer Àvila 14-18
 

Els nous Pols sumen un total de 6.808m2 preveuen tenir una gran diversitat d’usos, tals com ara incubació d’empreses de nova creació, acceleració d’empreses, formació sectorial especialitzada, programes d’innovació empresarial, tallers o laboratori d’experimentació, vinculats amb el vertical de cada Pol (impressió3D, productes digitals, etc); esdeveniments que connectaran els ecosistemes locals i internacionals.

Per dur terme aquesta iniciativa, mitjançant Barcelona Activa, s’ha fet un estudi de caràcter internacional (benchmarking) durant 2021, per analitzar models existents i identificar factors d’èxit a cada pol o hub d’activitat. Entre els casos que s’han vist, es pot fer esment a “Here East”, de Londres; OGR, de Torí; Basque Culinary Center, de Sant Sebastià; H-Farm, de Treviso; HCB, de Lisboa; Maria01, de Hèlsinki. A través d’aquestes experiències, s’ha conclòs que iniciatives com aquests són capaces dinamitzar els diferents ecosistemes i el territori, i la participació dels operadors privats amb el sector públic en la implicació dels hubs té un impacte envers l’economia de la ciutat.

 

Descarregar dossier “BarcelonaHUB Nous Pols d’Activitat Econòmica” (PDF)

Paraules clau

22@/ Besòs/