[MERCÈ 2022] L’Ajuntament habilita tres estands antimasclistes en els espais més concorreguts de les festes de La Mercè : Servei de Premsa

[MERCÈ 2022] L’Ajuntament habilita tres estands antimasclistes en els espais més concorreguts de les festes de La Mercè

22/09/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

La ciutat comptarà amb Punts Liles a l’avinguda Maria Cristina, a la platja del Bogatell i al carrer Martí Franquès

Els Punts Liles s’encarreguen de la prospecció de la zona, de la realització de tasques de sensibilització i de la detecció i intervenció en cas d’agressió

Paral·lelament, la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè

L’Ajuntament de Barcelona habilitarà tres Punts Liles, espais antimasclistes, en tres dels llocs més concorreguts i emblemàtics de les festes de la Mercè. En concret, els punts estaran situats a l’avinguda Maria Cristina, a la platja del Bogatell i al carrer Martí Franquès. Cada un d’aquests punts proporcionarà informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques, i promourà la sensibilització, detecció i atenció de les possibles relacions abusives i de violència masclista o sexual als espais de concerts de més afluència de les festes de la Mercè. En concret, el Punt Lila de l’avinguda de Maria Cristina estarà en funcionament les nits del 23, 24 i 25 de setembre. El de la platja del Bogatell estarà obert al públic el 23 i 24 de setembre, i el del Carrer Martí Franquès la nit del 25. Tots els punts mantindran el mateix horari de 22.30 a 04.00 hores.

Com altres anys, el dispositiu de Punt Lila consisteix en un punt fix situat als voltants del concert, un espai proper amb una zona específica per acollir de forma reservada i diverses parelles itinerants que es desplacen entre el públic durant l’esdeveniment i que s’identifiquen per mitjà d’armilles amb el lema ‘No és no’. Enguany hi haurà en total 20 professionals treballant en la gestió d’aquests punts, i els dispositius de Punts Liles seran localitzables per mitjà d’una carpa i carretons vinilats amb la imatge de La Mercè.

Els Punts Liles tenen el triple objectiu de fer la prospecció de la zona des d’una perspectiva feminista i de seguretat; fer tasques de sensibilització en relació amb les agressions masclistes durant els concerts multitudinaris, i detectar, intervenir i activar el protocol establert en cas de trobar-se amb alguna agressió masclista, coordinant-se amb la carpa.

Cada un d’aquests dispositius està connectat amb la resta d’operativa de cada concert que es posa en funcionament durant les festes de la Mercè, de manera que qualsevol altre detecció o situació que es produeixi en l’espai del concert permet la coordinació i atenció. L’activació del protocol està coordinat amb la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, serveis sanitaris i serveis municipals d’atenció, així com amb la resta del personal municipal implicat en l’organització dels diferents esdeveniments. Un any més s’ha portat a terme una formació als responsables de seguretat que treballen a aquests espais de concerts.

L’Ajuntament de Barcelona treballa activament per fer de Barcelona una ciutat lliure de violències masclistes, i posa a disposició de la ciutadania un conjunt de serveis d’atenció i recursos per erradicar-les. Els serveis a disposició de la ciutadania atenen de manera gratuïta i confidencial les violències masclistes en totes les seves formes: violència física, psicològica, sexual, obstètrica i vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, vicària i la violència adreçada a persones de l’entorn proper de les persones que viuen situacions de violència masclista, tant si es produeixen en l’àmbit de la parella com en el familiar, laboral, social, comunitari, educatiu, l’entorn digital, la vida política o l’esfera pública.

 

Itineraris segurs

D’altra banda, la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques. Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que té establerts la Guàrdia Urbana en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. El cos de policia barceloní està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

L’objectiu de la  Guàrdia Urbana amb aquests itineraris és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments. Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Mercè 2022/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina