Entra en servei el nou Centre de Primera Acollida (CPA) de la Zona Franca per a persones sense llar : Servei de Premsa

Entra en servei el nou Centre de Primera Acollida (CPA) de la Zona Franca per a persones sense llar

05/10/2022Temps estimat de lectura: 2 minuts

La reforma integral dels espais, amb una inversió de 7 milions d’euros per part de l’Ajuntament, ha permès construir espais amb major privacitat per implementar un model d’atenció de major autonomia i més centrat en la persona

El CPA de la Zona Franca té capacitat per allotjar 100 persones i, un cop fet el trasllat de les persones residents als nous espais d’allotjament, s’iniciaran les obres de reforma dels espais d’atenció diürna i exteriors

El nou Centre de Primera Acollida (CPA) de la Zona Franca per persones sense llar entrarà en funcionament aquest mes d’octubre, després de 15 mesos d’obres en què s’ha construït un nou edifici annex a les instal·lacions que ja existien. L’equipament, ubicat al número 9 del carrer 60, al districte de Sants-Montjuïc, es va inaugurar l’any 2006 per oferir diferents tipus de serveis a persones en situació de sensellarisme i, malgrat la irrupció de la covid-19, ha mantingut la seva activitat de manera ininterrompuda des de llavors donant servei a centenars de persones. El centre ofereix atencions de forma continuada les 24 hores i els 365 dies de l’any.

 

 

La remodelació integral i planificada dels espais, amb una inversió municipal de 7,02 milions d’euros, és conseqüent amb la política iniciada fa uns anys per part de l’Ajuntament de Barcelona per fer una atenció al sensellarisme cada cop més integral i ajustada a les necessitats de cada persona. Amb les noves infraestructures es passa d’un model d’habitacions comunitàries i amb lliteres a un model amb espais més amplis, individualitzats i habitacions de com a màxim quatre persones. La nova distribució dels espais facilitarà a l’equip professional poder incidir en el treball basat en l’acompanyament i el foment de l’autonomia de la persona atesa.

Un cop finalitzada la fase d’obres dels nous allotjaments i fet el trasllat de les persones residents es procedirà a la reforma igualment integral dels espais comunitaris i exteriors, que oferiran serveis d’acolliment diürn. En total es passarà d’un equipament de 1.065 metres quadrats en una única planta baixa que estava allotjant 100 persones a un altre de 2.767 metres quadrats amb la mateixa capacitat d’allotjament però en habitacions amb una major privacitat i sense lliteres. A més a més, quan el conjunt de les obres estigui finalitzat a partir de l’abril del 2023 el servei d’atenció diürna guanyarà més espai i capacitat d’atenció, com per exemple un nou servei d’higiene i dutxes amb capacitat per a un màxim de 70 serveis diaris, un servei de menjador amb capacitat per un màxim de 100 àpats diaris més enllà de les persones allotjades o bé un hort comunitari, entre d’altres.

Al CPA de la Zona Franca, que gestiona l’empresa Suara Serveis SCCL, hi treballen 55 professionals i el seu funcionament té un pressupost anual d’uns 2,22 milions d’euros. Actualment atén homes majors de 18 anys en situació de sensellarisme amb problemàtiques socials i de salut i amb voluntat d’iniciar un pla individual de millora. La infraestructura permet la possibilitat d’acollir persones amb un animal de companyia, seguint la normativa vigent.

 Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Centre de Primera Acollida (CPA) de la Zona Franca/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina