L’Ajuntament destina 11,15M€ del Fons 0-16 a les famílies de 18.500 menors en situació de vulnerabilitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament destina 11,15M€ del Fons 0-16 a les famílies de 18.500 menors en situació de vulnerabilitat

09/10/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Fons d’Infància 0-16 arribarà enguany a un miler de menors més que l’any passat d’un total de 10.667 famílies, d’entre les quals 2.801 són monoparentals

La tramitació ha incorporat canvis per poder fer la gestió més àgil i menys burocràtica, amb punts al territori per facilitar-ne l’accés i reduir la bretxa digital

L’Ajuntament de Barcelona destinarà aquest any un total d’11,15 milions d’euros al Fons d’Infància 0-16 a un total de 10.667 famílies amb menors a càrrec i en situació de vulnerabilitat. El fons, posat en marxa l’any 2015 com una prestació econòmica d’urgència social, té com a objectiu que la situació econòmica de la unitat familiar receptora permeti cobrir les necessitats bàsiques dels infants i/o adolescents que hi viuen. Aquest any el nombre de menors que rebran l’ajuda municipal se situa en els 18.589, gairebé un miler més que els 17.424 menors d’un total de 10.265 famílies que van rebre la prestació econòmica l’any passat. Això ha suposat igualment que s’incrementi la partida econòmica destinada al Fons 0-16 en 1,17 milions d’euros en comparació amb l’any passat.

Aquestes ajudes, que tramita l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), oscil·len entre els 50 i els 100 euros mensuals per fill durant sis mesos, en funció del nombre d’infants a càrrec. En el cas de les famílies monoparentals s’afegeix una prestació complementària de 100 euros mensuals més. De fet, el nombre de famílies monoparentals perceptores també s’ha increment de manera important en l’últim any, en passar de 2.001 a 2.801.

En la convocatòria d’aquest any, l’àrea de Drets Socials havia introduït canvis per tal d’arribar al major nombre possible de persones amb dret a rebre aquesta prestació, a la vegada que mantenia la possibilitat de fer una tramitació més àgil i menys burocràtica. Així doncs, l’IMSS va habilitar 69 punts de suport presencial per a l’obtenció de l’idCAT Mòbil distribuïts per tota la ciutat per poder fer el tràmit de manera telemàtica, però a la vegada ha garantit en tot moment la possibilitat de realitzar la tramitació de manera presencial des de l’Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques (OPSE) i des de la nova Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC) sense necessitat de disposar de l’idCAT Mòbil. Un cop finalitzada la tramitació, s’ha observat que el 22,5% de les sol·licituds presentades s’ha fet de manera presencial i la resta de manera telemàtica.

Nombrosos estudis internacionals relacionen la manca d’accés a les prestacions socials que atorguen les administracions públiques amb una manca de coneixement de les mateixes per part de les persones potencialment usuàries i també amb l’existència de la bretxa digital o d’una càrrega burocràtica excessiva per a la seva tramitació. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Barcelona va engegar una campanya de comunicació específica sobre la tramitació del Fons 0-16 a la quarantena de Centres de Serveis Socials que hi ha a la ciutat i va enviar també un missatge al telèfon mòbil de totes les persones potencialment beneficiàries de la prestació per tal que n’estiguessis al cas dels terminis i de les condicions d’accés. L’objectiu d’aquestes mesures i de la campanya comunicativa engegada ha estat arribar al major nombre possible de famílies i evitar que l’accés desigual a les tecnologies de la informació limités l’accés al Fons 0-16, tot lluitant contra la bretxa tecnològica capacitant a les famílies per tal d’avançar cap a una administració local més àgil i menys burocràtica.

L’obtenció del Fons d’Infància 0-16 aquest any tenia entre els seus requisits disposar d’una valoració social acreditativa de la situació de vulnerabilitat, que la família estigués empadronada a Barcelona a data 1 de gener de 2021, que existís convivència efectiva dels membres de la unitat familiar i que la persona sol·licitant efectivament tingués la guarda i custòdia dels menors i/o adolescents, entre d’altres. La unitat familiar ha de comptar amb uns ingressos per sota d’1,5 vegades l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que aquest any està fixat en uns 7.967 euros. És a dir, en el cas d’una unitat familiar formada per dos membres, el nivell de renda no pot superar els 11.951 euros, una quantitat que s’incrementa a raó d’uns 3.000 euros per cada membre addicional a la unitat familiar.





Paraules clau

Fons d’Infància 0-16/