L’Ajuntament de Barcelona reduirà l’horari de l’enllumenat nadalenc per tal de poder estalviar en consum energètic : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona reduirà l’horari de l’enllumenat nadalenc per tal de poder estalviar en consum energètic

11/10/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta mesura d’estalvi energètic ha estat plenament acordada amb les patronals del comerç i la restauració

Els dissenys d’enllumenat responen al criteri d’eficiència, el 100% de bombetes són de LED als de l’Ajuntament i ho són en pràcticament la totalitat de les propostes de les associacions comercials

En total, es preveu una inversió de prop de 2’3 milions d’euros en l’enllumenat dels carrers de la ciutat per a aquestes festes

L’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb les patronals del comerç i la restauració, fa un pas més en el compromís amb l’estalvi energètic amb una reducció de 42 hores de l’enllumenat nadalenc, passant de les 259 dels anys anteriors a 217 d’enguany. D’aquesta manera es manté un element essencial per al dinamisme del comerç, un sector molt afectat per la situació econòmica, però amb l’aposta per la reducció de consum que requereixen aquests temps.

La regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín, ha destacat que “en el context de crisi energètica que estem vivint actualment és essencial prendre mesures d’estalvi en l’enllumenat nadalenc, tenint en compte que aquesta iniciativa és molt necessària per al sector comercial, un dels que més estan patint la crisi econòmica” i ha afegit “per aquest motiu hem apostat per mantenir l’enllumenat però reduir els horaris d’encesa, cosa que ens permet reduir el consum energètic i mantenir alhora l’esperit nadalenc als nostres carrers”.

La campanya d’enllumenat nadalenc abastarà des del 24 de novembre, que s’encendran a les 18.30 hores, i fins al 6 de gener, ambdós inclosos. Però els horaris variaran en funció dels dies de tal manera que els carrers comptaran amb enllumenat nadalenc en marxa:

El decret que contempla aquesta reducció horària i s’ha d’aprovar a la Comissió de Govern d’aquest pròxim dijous, també condiciona el calendari d’encesa a les possibles limitacions que es poguessin acordar per a l’estalvi energètic des d’altres administracions públiques. De manera que en cas que això succeeixi, es pugui adaptar l’enllumenat de Barcelona de manera automàtica.

Però aquesta aposta per la sostenibilitat energètica no és una novetat d’enguany. Des de fa anys, l’Ajuntament de Barcelona treballa per tal que tots els llums de la ciutat siguin amb bombeta LED, que té un consum energètic inferior a l’habitual. En el cas dels dissenys que depenen en la seva totalitat del consistori, són en un 100% LED. I els promoguts pel teixit comercial també ho són pràcticament en la seva totalitat. Un canvi cap a l’ús generalitzat de llums LED que el consistori promou a través de la línia de subvencions.

 

Barcelona, una ciutat amb model propi

L’Ajuntament de Barcelona considera la il·luminació nadalenca com una eina essencial per a la potenciació del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques i que, a més, és una de les principals demandes del sector.

En aquesta línia, es consolida el model implantat l’any passat amb una decoració dissenyada gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb les entitats representatives del comerç i les entitats de professionals disseny i que va suposar la conceptualització, creativitat i actualització del disseny i de la il·luminació per tal que la proposta tingués consistència visual amb la identitat de la ciutat, amb les noves propostes del sector del disseny i amb les necessitats de l’entorn. El principal objectiu és fer de l’enllumenat nadalenc una nova icona de la ciutat de Barcelona.

Per això, a banda del nou concurs, es dona continuïtat al contracte que el Nadal passat va estrenar il·luminació de la Plaça Catalunya, Aragó i la Gran Via de les Corts Catalanes amb un disseny de l’Estudi Antoni Arola, guanyador del concurs especial pel disseny de l’enllumenat d’aquests carrers per un període de tres anys. Aquest enllumenat remarca el valor d’aquestes vies públiques com a cor i centre neuràlgic del conjunt de la ciutat, enguany s’hi destinen 472.500 euros.

El 2022 també es continua il·luminant la plaça Urquinaona, l’Avinguda del Paral.lel i la Via Laietana i per un import de 74.657 euros. Els Mercats Municipals també es decoren aquest NadaI i compten amb un pressupost de prop de 80 mil euros.

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona.

Per fer-ho, s’estableixen dos mecanismes de suport financer:

En total, es preveu una inversióde prop de 2’3 milions d’euros en enllumenat dels carrers de la ciutat per a aquestes festes.

Paraules clau

consum energètic/