L’Ajuntament de Barcelona fa la primera compra d’habitatges protegits procedents de la normativa urbanística del 30% : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona fa la primera compra d’habitatges protegits procedents de la normativa urbanística del 30%

22/10/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

El consistori exerceix el dret de compra preferent per adquirir els primers 8 pisos i 8 places d’aparcament procedents de la normativa urbanística que obliga a destinar el 30% de les noves promocions i grans rehabilitacions a habitatge protegit

Després dels dos anys d’exempcions i, passada la pandèmia, la norma està suposant la construcció d’uns 120 nous habitatges assequibles

Amb aquesta compra, l’Ajuntament arriba a 1.361 pisos comprats amb una inversió de 152,56 M€

Material audiovisual:

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la seva primera compra d’habitatges sobre plànol procedents de l’obligació de destinar un 30% de les noves promocions i grans rehabilitacions a HPO.

Aquesta primera adquisició, que es fa efectiva a través del dret de compra preferent de l’administració per adquirir HPO en venda a la ciutat, consistirà en la compra de vuit pisos d’entre 71 i 89 metres útils, vuit places d’aparcament i un traster. Els pisos es preveu que estiguin disponibles l’any 2024, quan passaran a formar part del parc de lloguer públic.

L’edifici on s’ubiquen aquests habitatges en té un total de 27, està situat al número 29-35 del carrer Puerto Príncipe, al Districte de Sant Andreu, al barri del Congrés i els Indians i està en procés de gran rehabilitació. El cost total de la compra – amb aparcaments i traster – és de 2.094.730 €.

Aquests pisos s’ubiquen en un barri en el qual no hi ha ni habitatge públic, ni solars disponibles, cosa que posa de manifest la importància d’aquesta norma, ja que permet disseminar habitatge públic i protegit en zones especialment necessitades. Alhora, en la mesura en que el preu dels pisos ve marcat per llei – 2.459€/m2 útil – és una via més assequible que la compra a preus de mercat.

A hores d’ara, gràcies a la normativa barcelonina s’estan construint pisos als districtes de l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Ara bé, la normativa també preveia un pla de seguiment i control del seu compliment.  Després dels dos anys d’exempcions i la pandèmia, també s’han iniciat inspeccions per detectar possibles incompliments a l’obligació d’incorporar HPO. La inspecció ha permès detectar 17 promocions  que incompleixen la normativa perquè no reserven el 30% d’habitatge i que se sancionaran d’acord amb la Llei Catalana pel dret a l’Habitatge.

Aquesta compra s’emmarca en la voluntat municipal d’ampliar el parc públic a través de tots els mecanismes possibles. En total, des de 2015 l’Ajuntament ha comprat 1.361 pisos disseminats per tota la ciutat amb una inversió de 152,56 M €, dels quals 206 són protegits. Per la seva banda, la Generalitat a tancament de 2021 havia comprat 438 en total.

Alhora, en el cas del 30% la compra sobre plànol d’habitatge protegit aporta liquidat als promotors i garanteix habitatges nous a preus assequibles que passen a formar part del lloguer públic. L’Ajuntament ha confirmat el seu interès en comprar la resta de pisos protegits procedents del 30%.

Amb aquesta compra, el parc públic i assequible de la ciutat supera els 11.500 habitatges, xifra que converteix Barcelona en la ciutat espanyola amb més parc públic en termes absoluts i en la segona després de Bilbao en nombre de pisos públics per habitant.

 

Material audiovisual:

Declaracions de Janet Sanz (vídeo, mp4)

Declaracions de Janet Sanz (àudio, wav)

Declaracions de Lucía Martín (vídeo, mp4)

Declaracions de Lucía Martín (àudio, wav)

Paraules clau

habitatge/ habitatge protegit/