L’Escola Sant Felip Neri serà pública el curs 2023-2024 : Servei de Premsa

L’Escola Sant Felip Neri serà pública el curs 2023-2024

08/11/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La incorporació de l’Escola Sant Felip Neri a la xarxa pública servirà per incrementar l’oferta pública a Ciutat Vella i la seva zona educativa

Amb la integració del centre educatiu també es dona resposta a una reivindicació en els darrers mesos per part de la titularitat, de les famílies del centre i del barri

El centre disposa de dos edificis, un d’infantil i primària i un de secundària, en una superfície total de 2.103 m2

Es realitzaran actuacions d’adequació dels espais amb un pressupost d’1,5M d’€ al 50% entre Departament i Ajuntament

Amb aquesta integració ja seran 7 els centres educatius de Barcelona que s’han incorporat a la xarxa pública des de l’entrada en vigor del Decret Llei 10/2019 del 28 de maig

L’Escola Sant Felip Neri (plaça Sant Felip Neri, 6) s’integrarà a la xarxa pública en el curs 2023-2024 i farà créixer així l’oferta pública del barri del Gòtic (Ciutat Vella). El centre està situat en unes instal·lacions propietat de la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona, i és una escola d’una única línia amb 331 alumnes matriculats aquest curs 2022-2023 i que inclou les etapes de segon cicle educació infantil (66 alumnes), primària (147) i secundària (118).

La titularitat del centre educatiu, la propietat de les instal·lacions i el Consorci d’Educació han arribat a un acord pel lloguer dels espais per poder continuar amb el projecte integrat dins de la xarxa pública del Departament d’Educació.

Aquesta serà la setena ocasió en què un centre concertat amb alumnat s’incorpora a la xarxa pública a Barcelona, després que en el curs 2020-2021 ho fes el Col·legi Immaculada Concepció, actualment l’Institut Escola Eixample; en el curs 2021-2022, 4 escoles de la Fundació Vicenciana i en el curs 2022-2023, l’Institut Escola Projecte.

 

El procés d’integració a la xarxa pública

Per a l’aplicació del decret llei 10/2019 del 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, s’han de complir dos requisits inicials: que hi hagi una proposta de la titularitat del centre per fer la integració; i què l’oferta d’aquest serveixi per donar resposta a les necessitats educatives de la zona.

Així, el 5 de maig de 2021 el titular del concert del centre educatiu, en aquest cas la Fundació Privada Torras i Bages,  va sol·licitar formalment la integració de l’Escola Sant Felip Neri a la Xarxa de Centres Públics.

També es va fer l’estudi sobre les necessitats d’escolarització en el marc de la programació educativa en la zona on es troba situat el centre per determinar si l’oferta de l’escola és necessària per atendre aquestes necessitats. En aquest sentit, s’ha analitzat la necessitat  d’incorporar l’escola Sant Felip Neri a la xarxa pública per augmentar l’oferta pública a la zona educativa del districte de Ciutat Vella, donant resposta a la creixent demanda de places públiques de les famílies del districte en els darrers anys.

Des del mes d’octubre de 2021 s’han realitzat reunions de treball per analitzar els espais i buscar les solucions més adequades; tant amb els titulars del concert, com amb la propietat de l’equipament i amb representants de l’AFA del centre, que en els darrers més s’ha mostrat molt reivindicativa demanant aquesta integració.

 

Les instal·lacions del centre en l’actualitat i en el futur

L’Escola Sant Felip Neri disposa d’un espai de 2.103 m2 distribuïts en dos edificis, un d’infantil i primària de dues plantes amb entrada per la plaça Sant Felip Neri 6; i un de secundària de quatre plantes amb accés pel carrer de la Palla, 10.

Està previst realitzar una serie d’actuacions  per assegurar els aspectes de seguretat i evacuació dels edificis, amb una inversió total d’1.500.000 d’euros finançats al 50% pel Departament d’Educació i l’Ajuntament. Les obres està previst que s’iniciïn en el 2023 i finalitzin en el 2024.

 

Història del centre

L’Escola Sant Felip Neri va néixer l’any 1959, al cor del Barri Gòtic, quan el Pare Serafí Alemany Esteve la va crear amb la finalitat de formar els nens i joves en la seva dimensió personal i social.

A partir de l’any 1982 se’n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages –adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes- amb la voluntat de continuar i consolidar la tasca per a la qual havia estat creada. Des de l’any 1988 és un centre privat-concertat amb el Departament d’Educació de la Generalitat.





Paraules clau

Escola Sant Felip Neri/