Barcelona dobla el nombre de places d’allotjament per atendre urgències i emergències socials amb un nou equipament que en suma 100 de noves : Servei de Premsa

Barcelona dobla el nombre de places d’allotjament per atendre urgències i emergències socials amb un nou equipament que en suma 100 de noves

09/11/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

El nou Centre d’Acolliment d’Emergències (CAE) està situat al costat del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al barri del Poblenou, i s’ha aixecat en un temps rècord de només vuit mesos d’obres

L’equipament ha suposat una inversió de 3,35 milions d’euros i permetrà doblar la capacitat d’atenció d’un servei que funciona 24 hores i 365 dies l’any

El CUESB ha incrementat un 42% el nombre de persones ateses en els últims dos anys fins al punt que actualment atén una emergència psicosocial cada 34 hores

La ciutat de Barcelona compta des d’aquesta setmana amb 200 places d’allotjament fixes per atendre urgències i emergències socials, el doble de les que existien fins ara. L’ampliació ha estat possible gràcies a la construcció d’un nou equipament amb capacitat per allotjar 100 persones i que es troba al costat del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), al carrer Llacuna 25 del barri del Poblenou (Sant Martí). Aquesta proximitat entre els dos equipaments facilitarà en gran mesura l’operativitat d’un servei que funciona les 24 hores durant els 365 dies de l’any. Al CUESB ja existeix des de la seva inauguració l’any 2014 a la planta superior el Centre d’Estades Breus (CEB), amb una capacitat màxima per allotjar 100 persones. En aquestes instal·lacions, per exemple, s’han allotjat persones que han patit un esfondrament o un incendi al seu habitatge, però el centre també ha jugat un paper cabdal en emergències socials més àmplies com ha estat l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna o bé durant els atemptats terroristes de l’agost del 2017. Amb la posada en funcionament del nou equipament la ciutat de Barcelona passarà a disposar del doble de places per fer aquest tipus d’atencions. Més enllà d’aquestes 200 places d’emergència, la ciutat de Barcelona també disposa d’un tercer equipament ubicat al passatge Dos de Maig amb capacitat per allotjar a 75 persones. Aquest equipament ha funcionat en moment puntuals quan ha estat necessari, tot i que no sempre sota la gerència del CUESB.

 

 

El nou Centre d’Acolliment d’Emergències (CAE) està ubicat al carrer Ramon Turró 161-167. Disposa d’una superfície construïda de 650 metres quadrats en cadascuna de les dues plantes que sumen un total de 1.190 metres quadrats de superfície útil. A la planta superior hi ha 15 habitacions de diferents mides amb 100 places d’allotjament en total, a banda de quatre places addicionals per atendre possibles casos d’aïllament. Igualment, el CAE disposa a la planta baixa d’un servei de recepció, accessos diferenciats per a persones usuàries i professionals, espais d’acollida que poden funcionar com a sales polivalents i d’estar, una zona de consigna i rober, el servei de menjador i cuida, així com les instal·lacions del servei d’infermeria, treball social i direcció. Igualment s’ha tingut molt en compte l’adequació de tot l’espai exterior, tant per les estones d’estada com pel moment de la rebuda de les persones ateses, per tal que puguin aixoplugar-se en cas de condicions climàtiques adverses.

Les obres per aixecar el nou CAE, a més a més, s’han fet en un temps rècord de només vuit mesos. Això ha estat possible per l’aplicació d’un sistema de construcció modular amb elements prefabricats metàl·lics, amb la realització d’una gran part de les tasques en taller que ha permès reduir els temps d’execució i el fàcil transport i muntatge en la nova ubicació. De fet, les obres van començar el 15 de desembre de 2021 i van finalitzar durant el mes d’agost passat, tot i que és aquest mes de novembre que s’ha completat el conjunt de treballs d’adequació de l’interior i que ha entrat oficialment en servei. En total l’obra ha suposat una inversió municipal de 3,35 milions d’euros, la qual cosa inclou la compra del mobiliari i la posada a punt de la cuina. Entre el conjunt de millores que identifica el mateix CUESB amb la posada en marxa del nou CAE hi ha la garantia que es podrà donar resposta amb major facilitat a situacions imprevisibles que requereixin d’un espai d’acollida, una major capacitat per atendre aquest tipus de situacions, així com una millora de l’espai i de l’entorn de les places que ja existien. Igualment, el nou CAE funcionarà durant l’època d’estiu com un nou refugi climàtic per a la ciutat. El fet que se situï al costat de les instal·lacions centrals del CUESB en facilita la seva gestió, així com la continuïtat assistencial i la coordinació dels equips professionals.

El CUESB, que a banda de la ciutat de Barcelona també dóna servei a 24 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va atendre l’any passat un total de 37.718 persones, un 42,3% més que durant l’any 2020. Igualment va atendre un total de 254 emergències, la qual cosa representa una cada 34 hores de mitjana. Ambdues xifres representen un rècord històric d’activitat i són una mostra de la creixent importància d’aquest servei per al conjunt de la ciutadania. El centre compta actualment amb un equip de 93 professions i dóna servei a uns 2,7 milions de persones, amb un pressupost global de 5,58 milions d’euros que igualment s’ha incrementat de forma notable respecte als 3,69 milions d’euros que s’invertien l’any 2019.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Centre d’Acolliment d’Emergències/ equipament/ nou Centre d’Acolliment d’Emergències (CAE)/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina