El Pregó dels Infants reflexionarà sobre el dret a la participació infantil : Servei de Premsa

El Pregó dels Infants reflexionarà sobre el dret a la participació infantil

23/11/2022Temps estimat de lectura: 3 minuts

Sota el lema “Els nens i nenes diem la nostra”, gairebé 700 d’alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i centres d’educació especial de Barcelona elaboraran aquest curs el Pregó dels Infants per les Festes de Santa Eulàlia 2023

L’alcaldessa ha demanat als infants que refexionin sobre el seu dret a opinar i ha remarcat la importància de sentir la veu dels nens i nenes ja que el futur de la ciutat és a les seves mans

L’objectiu del Pregó dels Infants és iniciar als nens i nenes en processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa i fer-los conèixer les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encarregat aquest matí el Pregó dels Infants de les festes de Santa Eulàlia 2023 al infants de les escoles de la ciutat. Sota el lema “Els nens i nenes diem la nostra”, 668 nens i nenes estudiants de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de 21 escoles de Barcelona i centres d’educació especial elaboraran aquest curs el pregó dels Infants entorn el dret a la participació infantil.

 

 

 

 

 

La Convenció sobre els Drets dels Infants identifica a l’infant com una persona que té drets humans fonamentals, opinions i sentiments propis; li reconeix els drets d’opinió i participació, i molt vinculats a aquests drets es destaquen la llibertat d’expressió, de pensament, consciència i religió, llibertat d’associació i el dret d’accedir a la informació. Tota aquesta reflexió es fa amb l’objectiu que els infants participin dels assumptes que els afecten actuant com a  ciutadans i ciutadanes actives i compromeses.

Per aquest motiu, enguany, es posa sobre la taula la idea de poder opinar lliurement i la capacitat de formar una opinió sobre aquells temes que els infants consideren que els hi afecten, així com potenciar l’escolta activa respecte altres opinions, sempre des del foment de la tolerància i el respecte. Un procés que passarà per la identificació dels seus propis desitjos i emocions, entendre el món que els envolta, la reivindicació de voler ser escoltats i prendre decisions tot enfortint la seva identitat de manera individual i com a col·lectiu.

Durant l’acte d’Encàrrec del Pregó, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha adreçat als centenars d’infants presents a l’acte al Complex Municipal de La Mar Bella i els ha remarcat la importància “de defensar el vostre dret a opinar i participar per fer una Barcelona millor”. “Segur que teniu moltes bones idees i la vostra opinió és important i ens interessa perquè vosaltres sereu els veïns i veïnes de la Barcelona del futur” ha afegit.

Com cada any, la lectura del Pregó la faran nens i nenes representants dels diferents centres educatius el proper dia 10 de febrer de 2023, just coincidint amb les Festes de Santa Eulàlia.

El Pregó dels Infants a les Festes de Santa Eulàlia és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg de diversos mesos estimula la participació i la col·laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La primera edició va ser l’any 2004 i des de llavors han participat més de 10.000 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial.

Paraules clau

pregó dels infants/ Santa Eulàlia 2023/