El Premi de residència artística Collide tanca la seva estada a Barcelona i consolida la ciutat com a referent internacional del diàleg entre l’art i la ciència : Servei de Premsa

El Premi de residència artística Collide tanca la seva estada a Barcelona i consolida la ciutat com a referent internacional del diàleg entre l’art i la ciència

24/11/2022Temps estimat de lectura: 5 minuts

El duet format per la polonesa Dorota Gawęda i la lituana Eglé Kulbokaité, guanyador de la tercera edició del premi convocat l’octubre de 2021, presenta el resultat de la seva residència entre el CERN a Ginebra, i l’Hangar de Barcelona

El Premi Collide tanca la seva estada amb Barcelona i deixa com a llegat la consolidació de la ciutat com un dels referents d’iniciatives que posen en relació els llenguatges artístics i científics.

Aquest programa d’art del Laboratori Arts at CERN (Centre Europeu per la Investigació Nuclear) va aterrar a Barcelona l’any 2019 en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 i a través d’un conveni de col·laboració amb l’Institut de Cultura de Barcelona. Anteriorment, les ciutats que han col·laborat en aquest programa han estat Linz (en col·laboració amb Arts Electronica) i Liverpool (en col·laboració amb FACT). Barcelona va ser reconeguda així com a ciutat puntera en recerca científica i tecnològica, i amb un destacable teixit cultural i artístic.  A través d’aquest projecte de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Laboratori Arts at CERN han treballat conjuntament per fomentar el diàleg entre l’art i la ciència al més alt nivell. En aquest marc de col·laboració únic, s’han desenvolupat les tres convocatòries del premi internacional Collide a Barcelona que ara tanquen aquest cicle (2019-2022).

El programa de residències internacional Collide el va crear el CERN l’any 2012 com un marc de treball entre el CERN i les ciutats que tenen un compromís amb la ciència. Consisteix en una residència dual que permet que artistes de totes les disciplines participin dels processos d’investigació dels laboratoris. La residència té una durada de tres mesos per tal que la persona o col·lectiu guardonat pugui ampliar la seva investigació i innovar. Durant dos mesos, aquesta residència es realitza al mateix CERN, a Ginebra, treballant en contacte amb professionals de l’àmbit de la física de partícules, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i del món del laboratori. Durant el tercer mes, l’estada es trasllada a una fàbrica de creació de Barcelona. En aquesta segona fase a Barcelona, les persones residents tenen l’oportunitat d’ampliar i aplicar la seva recerca a través de la xarxa científica i cultural de la ciutat. L’ambient obert i col·laboratiu de la fàbrica de creació ofereix a l’artista un entorn excel·lent per reflexionar i contextualitzar la seva obra. Barcelona és una ciutat vibrant que combina la tradició més artística i innovadora amb la investigació científica més avançada, i condueix així a l’aparició de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

Al llarg d’aquestes tres edicions celebrades a la ciutat de Barcelona, les artistes guanyadores i els treballs que han realitzat han estat els següents:

2019:   Rosa Menkman. Treball centrat en la resolució i les unitats d’escala del sistema, així com el coneixement d’allò imperceptible i incommensurable.

2020:   Black Quantum Futurism, col·lectiu format per Rasheedah Phillips i Camae Ayewa. Treball centrat en com la física quàntica experimenta i mesura el temps en la realitat quotidiana o les nocions tradicionals i lineals del temps

2021: Col·lectiu format per Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė. Treball centrat en com la física quàntica exposa l’estranyesa del món en relació amb els organismes vius, trencant patrons normatius de comportament humà.

Les artistes han pogut col·laborar d’una manera molt estreta amb el teixit cultural, científic i tecnològic de la ciutat. En les edicions barcelonines la col·laboració s’ha desenvolupat amb dues fàbriques de creació: la primera residència va tenir lloc a la Fabra i Coats i les dues restants a Hangar, des d’on  les artistes han rebut assessorament durant el seu procés de treball i producció artística i també s’ha propiciat noves aliances entre el col·lectiu d’artistes residents. A més, en el cas d’Hangar, han pogut difondre els seus processos de treball en el marc del Paratext.

També ha tingut lloc la col·laboració amb diversos investigadors i investigadores de centres de recerca que han dialogat amb les artistes. Ha estat especial el paper de l’ICCUB (Institut de Ciències del Cosmos), que ha esdevingut partner fidel en tota la durada del Collide. Així mateix, destaquen altres centres de recerca que hi han col·laborat com ara el BSC, l’ICFO, l’IFAE o l’ICN2.

 

Acte de cloenda

L’acte que posarà punt i final als tres anys de col·laboració amb el CERN (Ginebra) en el marc del Premi Collide,  tindrà lloc demà 25 de novembre a les 17.30 hores al Centre d’Art La Capella, carrer de l’Hospital, 56.

Serà un acte en el qual les artistes guanyadores de la darrera edició del Premi Collide, Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė, que estan fent la seva residència a Hangar durant aquest mes de novembre, presentaran els resultats de la seva experiència. A més a més, es presentaran les projeccions dels treballs realitzats per les artistes premiades en les dues anteriors residències, Rosa Menkman i Black Quantum Futurism.

Així mateix, es presentarà la publicació digital “Col·lisions art-ciència. Notes d’un diàleg coral a Barcelona”, resultat d’una jornada de treball amb un grup heterogeni de persones científiques i artistes que,  d’una forma o altra, estan involucrades en els diversos programes d’hibridació de les arts i les ciències que hi ha actualment a la ciutat.

 

Ciència, art, innovació i societat

Un dels objectius del Pla Barcelona Ciència 2020-2030 és fomentar la relació entre art, ciència, tecnologia i societat des d’un punt de vista transversal, que permeti promoure també espais de cocreació entre perfils i àmbits.

La celebració del Premi Collide a Barcelona ha estat una de les accions destacades d’aquest objectiu del pla, però no és l’única que s’està desenvolupant a la ciutat.

Un dels projectes que s’està impulsant des d’aquest àmbit del pla és el futur node d’art i ciència situat a la seu de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. Ha començat a avançar el projecte de rehabilitació per transformar aquest singular edifici municipal en un espai de creació, divulgació i exhibició dels processos creatius, i a on també s’ubicaran alguns habitatges per a residències artístiques i cièntifiques.

Aquest centre tindrà un programa propi d’art i ciència, i contribuirà a reforçar el teixit local així com atraure iniciatives internacionals.

A més, l’Ajuntament ha desplegat altres accions com ara la col·laboració per acollir ISEA, el Simposi Internacional d’Art Electrònic.  Les fàbriques de creació han desenvolupat també un paper important al respecte, així com esdeveniments com la Biennal Ciutat i Ciència o la Festa de la Ciència, on s’han programat activitats on es fa palesa la relació entre art i ciència.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Premi Collide/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina