El Plenari aprova eliminar de l’ordenança d’animals l’obligació de disposar d’un carnet de tinència responsable : Servei de Premsa

El Plenari aprova eliminar de l’ordenança d’animals l’obligació de disposar d’un carnet de tinència responsable

25/11/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El plenari aprova definitivament la modificació puntual de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals per tal de suprimir el requisit de disposar de l’anomenat “Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR) en la conducció dels gossos sense lligar als espais que s’habilitaran a tal efecte

Aquesta actualització permet desplegar les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’ordenança i promoure el Decret que establirà els espais reservats per als animals de companyia i en quines vies i zones i en quins horaris determinats els animals podran anar sense lligar

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament la modificació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) per eliminar l’obligatorietat de disposar d’un “Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR), com a requisit per poder fer ús de les zones  ZUC on el gos pot anar deslligat.

La modificació puntual de l’ordenança, aprovada pel Plenari l’any 2014, s’ha aprovat amb el vot favorable del govern, Junts, Ciutadans i l’abstenció d’ERC, Valents, el Partit Popular i la regidora no adscrita. L’acord, que incorpora la única esmena rebuda, presentada pel grup de Junts, s’haurà de publicar ara al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, a la Gaseta Municipal i al web municipal.

Disposar d’aquest Carnet de Tinència Cívica Responsable era un requisit previst a l’ordenança que no s’ha arribat a materialitzar mai. Amb la seva eliminació de la normativa, Barcelona avança en els tràmits per desplegar el conjunt de mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en la mateixa normativa i que tenen com a gran objectiu reforçar la tinença compromesa d’animals.

A grans trets, el text recull que els drets dels animals s’han de complementar necessàriament amb els deures dels seus propietaris i, per això promou la bona convivència i el civisme establint que, en el futur, els gossos hauran d’anar lligats a l’espai públic llevat dels espais explícitament assenyalats.

En concret, tal i com recull l’OPTVA, un futur decret haurà d’establir els espais reservats per als animals de companyia, on aquests poden anar solts (Àrees per a Gossos (AG) i Àrees d’Esbarjo per a Gossos (AEG)), així com les Zones d’Us Compartit (ZUC), en les quals, en horaris determinats, els animals de companyia podran anar sense lligar, amb un espai mínim a cada barri per al seu lleure i bon desenvolupament social.

Segons la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “la voluntat d’aquest govern és impulsar properament les ZUC, un centenar en total, per dotar d’espais d’esbarjo suficient per als gossos que avui viuen a la ciutat, més de 180.000, i garantir que un 95% de les famílies amb gos tenen un espai a menys de 10 minuts de casa. Però alhora volem ordenar els espais on aquests gossos poden anar deslligats per tal de mantenir una bona convivència amb els altres usuaris de l’espai públic.”

El decret d’espais per a gossos es publicarà properament i es sotmetrà a informació pública abans de la seva aprovació definitiva i posterior desplegament.

L’adequació de l’ordenança, que avui ha superat el primer tràmit en comissió, no afectarà els considerats gossos potencialment perillosos, atès que en cap cas poden restar a la via pública sense lligar, conforme la Llei 10/1999, de 30 de juliol sobre tinença de gossos considerats potencialment perillosos.





Paraules clau

animals/