[INCLOU DECLARACIONS] Europa avala el model de regulació de pisos turístics de Barcelona : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] Europa avala el model de regulació de pisos turístics de Barcelona

01/12/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Barcelona, conjuntament amb les principals ciutats europees, veu un punt de partida necessari la nova proposta de normativa comunitària de la Comissió Europea per donar a les administracions locals eines de control de l’oferta de lloguer d’allotjaments de curta durada

El text recull mesures que ja s’apliquen a Barcelona avui dia: els pisos hauran d’obtenir un número de registre únic i les plataformes l’hauran de verificar i mostrar i intercanviar dades amb els governs locals

No obstant, des de les ciutats es treballarà per introduir millores a la regulació per enfortir-la amb l’objectiu de blindar la cohesió i la qualitat de vida del veïnat i evitar efectes negatius en la disponibilitat i el preu de l’habitatge derivats dels pisos turístics

Janet Sanz es reuneix a Brussel·les amb l’àrea de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea per posar sobre la taula les demandes que fa Barcelona per avançar cap a una millor regulació

Vídeo amb declaracions de Janet Sanz des del Parlament Europeu (MP4)

El model de regulació dels habitatges d’ús turístic de Barcelona, avalat per Europa. La Comissió Europea acaba de donar llum verda a una proposta de normativa comunitària que incorpora diverses de les mesures impulsades i treballades a Barcelona per controlar l’oferta de pisos turístics amb l’objectiu de protegir les ciutats davant l’activitat de les plataformes, garantir el dia a dia del veïnat i garantir un turisme equilibrat i de futur.

 

 

Barcelona considera necessari l’impuls de la nova regulació i la veu un bon punt de partida, si bé a partir d’ara des de la ciutat es treballarà per introduir-hi millores i enfortir-la durant el procés de tramitació. Precisament, aquest dijous la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha mantingut a Brussel·les una agenda de reunions per posar sobre la taula les demandes que fa Barcelona per avançar cap a una millor regulació. En concret, s’ha trobat amb David Blanchard, subdirector de la Unitat de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes de la Comissió Europea, i amb Kim van Sparrentak, eurodiputada a càrrec de l’impuls de la regulació.

Barcelona teixeix des de fa temps una aliança amb les ciutats europees amb activitat turística per compartir experiències i per reclamar conjuntament mesures legislatives en aquest àmbit. Els últims anys, la capital catalana ha signat diversos textos i iniciatives conjuntes per demanar una millor legislació europea i més instruments per a les administracions locals que ajudin a evitar una possible pressió a l’alça sobre el preu de l’habitatge i conseqüències directes en la disponibilitat d’habitatges assequibles en el context actual de recuperació del turisme. I que contribueixin a blindar la cohesió i la qualitat de vida de les ciutats, ja que l’activitat il·legal dels allotjaments turístics de curta durada tendeix a generar molèsties als veïns i veïnes.

Ara, davant la nova proposta de regulació, Barcelona en fa una primera valoració positiva conjuntament amb les ciutats d’Amsterdam, Arezzo, Atenes, Berlín, Bolonya, Bordeus, Brussel·les, Budapest, Escotolm, Florència, Cracòvia, Metropole de Lille, Lió, Munic, Madrid, Milà, París, Praga, Porto, Utrecht, València, Viena, Varsòvia i la xarxa de ciutats Eurocities.

A la pràctica, la Comissió Europea proposa un Reglament sobre la recollida i intercanvi de dades relatius als serveis de lloguer d’allotjaments de curta durada que estén a nivell comunitari algunes de les accions que ja s’apliquen i es treballen a Barcelona, de manera que atorga capacitat de control i regulació a ciutats i territoris que fins ara no en disposaven. Concretament:

Un cop analitzat el text, Barcelona i la resta de ciutats apunten que cal introduir-hi canvis per anar més enllà i proporcionar encara més capacitat de gestió i control a les ciutats amb alta afluència de visitants i, per tant, gran activitat d’allotjaments turístics. D’entrada, el Govern municipal de Barcelona assenyala una sèrie de modificacions que es treballaran a partir d’ara en el marc de trobades amb la resta de ciutats i en el marc dels òrgans europeus. Són:

 

Un pla de xoc efectiu

En paral·lel, el Govern municipal continua desenvolupant el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals. Engegat l’estiu de 2016, ha donat bons resultats i ha permès posar fi a la proliferació descontrolada d’aquesta activitat, passant d’uns 6.000 pisos turístics il·legals a una xifra molt baixa gràcies a l’activitat inspectora i sancionadora. Des de l’inici del pla, s’ha analitzat un total de 54.093 anuncis i s’han obert uns 18.185 expedients disciplinaris que han derivat en 7.749 ordres de cessament i 9.336 expedients sancionadors.

Després de la pandèmia i amb la recuperació del turisme, el pla s’ha reactivat per evitar que l’activitat il·legal torni. Amb un equip de més de 70 persones, s’han rastrejat els anuncis publicats a les plataformes i es detecten mensualment uns 500 anuncis de pisos que ofereixen activitat turística (habitatges d’ús turístic o llar compartida) sense tenir el permís i que l’Ajuntament requereix retirar immediatament.

 

Debat amb els tinents i tinentes d’alcaldia de Mobilitat de grans ciutats europees

Paral·lelament, en el marc de la visita a Brussel·les, Janet Sanz també ha participat avui en la Conferència Anual de POLIS, la xarxa líder de ciutats i regions europees que treballen conjuntament per desenvolupar tecnologies i polítiques innovadores i sostenibles per al transport local. La tinenta d’alcaldia ha intervingut en un debat en què han pres part el ministre de Mobilitat de la Regió de Brussel·les-Capital, Elke van den Brandt; el tinent d’alcalde de Mobilitat de París, David Belliard; la de tinenta d’alcaldia de Mobilitat de Reggio de l’Emília, Carlotta Bonvicini, i el tinent d’alcalde de Transport de Londres, Seb Dance.

La sessió ha abordat com les ciutats es transformaran a un horitzó de 15 anys vista i quins canvis urbanístics i a nivell de mobilitat estan aplicant per fer front al canvi climàtic, millorar el transport públic, disminuir la contaminació i prioritzar les persones. Sanz ha posat en valor el model Superilla Barcelona que està aplicant el Govern municipal, amb projectes bàsics com el desenvolupament dels eixos verds a l’Eixample i a Sant Martí, la renovació de l’avinguda Diagonal amb l’impuls de la connexió dels tramvies, les transformacions d’eixos com l’avinguda Meridiana i Pi i Margall i la pacificació dels entorns escolars, entre altres.

 

Vídeo amb declaracions de Janet Sanz des del Parlament Europeu (MP4)





Paraules clau

regulació de pisos turístics/