L’Ajuntament amplia l’oferta de places de l’Escola Municipal Segones Oportunitats i l’estén a l’Espai Jove Les Basses de Nou Barris : Servei de Premsa

L’Ajuntament amplia l’oferta de places de l’Escola Municipal Segones Oportunitats i l’estén a l’Espai Jove Les Basses de Nou Barris

05/12/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El servei atèn aquest 2022-2023 un total de 90 joves repartits en dos cursos

Dels 104 joves que van passar per l’em2o entre setembre de 2019 i juliol de 2022, 74 han aconseguit fer un retorn al sistema educatiu d’estudis post obligatoris reglats o formacions a mida i 10 han iniciat un projecte d’inserció laboral, o han trobat feina

Dels altres 20 joves, 1 continua a l’em2o fent un recorregut formatiu més llarg, i 19 han deixat el programa per diferents raons

L’Ajuntament de Barcelona ha ampliat aquest curs l’oferta de places de l’Escola Municipal Segones Oportunitats (em2o), i ha incorporat nous espais al servei, que ara es desenvolupa a més de a les aules de l’Escola, situada al carrer Capella 10 del districte de Sant Andreu, a les sales de l’Espai Jove Les Basses, del districte de Nou Barris. L’ampliació de l’escola permet atendre des d’aquest any un total de 90 joves, repartits en dos cursos (45 per cadascun dels cursos), i això ha estat possible gràcies a un augment de recursos humans i materials que s’han abocat al projecte aquest curs 2022-2023.

L’em2o va començar a funcionar l’any 2019.  Es tracta d’un nou servei socioeducatiu per refer trajectòries educatives de jovent que ha experimentat abandonament escolar prematur (“AEP”) o ha iniciat estudis post obligatoris sense èxit, i que es troba en situació de vulnerabilitat social.

Aquest servei s’emmarca en les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona d’equitat educativa que tenen per finalitat oferir oportunitats educatives a adolescents i joves de la ciutat. Compta amb l’estreta col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, de l’Institut Municipal de Serveis Socials, del Departament de Joventut, de Barcelona Activa, i del Pla de Salut Mental.

Els objectius de l’em2o són:

L’accés al servei és voluntari per part dels i les joves i gratuït. La majoria de joves hi arriben derivats del Servei d’Orientació Pla Jove del CEB i dels Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Barcelona.

S’ofereix un programa amb una durada de 2 cursos (24 mesos) i s’estructura amb continguts i accions com:

Durant els dos cursos es fa un treball intensiu d’acció tutorial i d’orientació per aconseguir l’èxit en les formacions tècniques professionals. Aquestes formacions tenen una durada de fins a 1.000 hores i són gratuïtes. Es desenvolupen a partir del segon any en centres públics o privats acreditats oficialment i que han estat adscrits a l’em2o. L’em2o també proveeix les despeses de transport i un esmorzar reforçat per a cada jove.

 

Col·laboració amb empreses

L’em2o també desenvolupa accions per a establir col·laboracions amb empreses per a fer visites, formacions a mida i que estiguin disposades a oferir oportunitats de llocs de treball pels joves, preferentment amb aquelles que han proveït o proveeixen serveis a l’Ajuntament. Un dels fruits d’aquestes accions ha estat amb l’empresa de serveis urbans Prezero que ha mostrat les seves instal·lacions i ha ofert llocs de treball per a 8 joves de l’em2o durant l’estiu passat.

Dels 104 joves que han participat a l’em2o des del setembre de 2019 fins a juliol de 2022, 84 joves han aconseguit fer un retorn al sistema educatiu d’estudis post obligatoris, o han iniciat un projecte d’inserció laboral. De fet, d’aquests 84, n’hi ha 10 que han aconseguit trobar feina.

Dels altres 20 joves, 1 continua a l’em2o fent un recorregut formatiu més llarg, 1 19 han deixat el programa per diferents raons (canvi de domicili o altres motius personals).

En la vessant comunitària, destaca la coordinació de l’equip de professionals de l’escola amb altres serveis i entitats de la ciutat per poder garantir les condicions de vida diària dels joves especialment en l’àmbit residencial i de salut mental. I també la vinculació amb les entitats i veïns/es del barri de Navas a través del Pla de desenvolupament comunitari i especialment amb el Casal de Gent Gran, el Centre Obert de Navas o l’Espai Jove Garcilaso; i del barri del Clot-Camp de l’Arpa, amb l’Escola Antoni Balmanya, entre altres.





Paraules clau

Escola Municipal Segones Oportunitats/ Espai Jove Les Basses/ Nou Barris/