El dispositiu de Nadal de la Guàrdia Urbana reforça la presència d’agents diaris a la ciutat : Servei de Premsa

El dispositiu de Nadal de la Guàrdia Urbana reforça la presència d’agents diaris a la ciutat

07/12/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal fins el 8 de gener per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència i mobilitat i neteja a la capital catalana

La Guàrdia Urbana de Barcelona posa en marxa el Dispositiu de Nadal fins el proper 8 de gener, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme durant aquestes Festes, les primeres sense cap tipus de restriccions des de l’emergència sanitària. Durant aquetes setmanes es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat.

En el marc d’aquest dispositiu, i independentment dels agents que treballen en el servei ordinari, la Guàrdia Urbana destinarà 365 agents per reforçar la presència policial en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de prevenció de fets delictius, proximitat i seguretat viària.

 

Policia de prevenció i de de proximitat

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, s’intensificaran el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors com són els eixos comercials de cada barri i les zones turístiques de cada districte de forma coordinada amb el Cos dels Mossos d’Esquadra. Aquestes patrulles, que en algunes zones de la ciutat seran mixtes entre els dos cossos policials, adaptaran el seu servei a l’evolució de les necessitats que es duguin a terme a cada espai i es complementaran amb la resta d’accions policials que preveu aquest pla.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Els Equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.

S’intensificarà la vigilància per evitar les molèsties derivades de les concentracions amb ocupació intensiva dels espais públics i es donarà resposta als problemes derivats de les festes no autoritzades, tant a la via pública com a l’interior de locals i domicilis, que ocasionin molèsties als veïns i que afectin a la seguretat tant objectiva com subjectivament. La Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana que tingui coneixement de la convocatòria d’una festa no autoritzada farà les gestions corresponents amb el Districte del per tal d’elaborar les ordres de cessament d’activitat que corresponguin i notificar-les als eventuals infractors

La Guàrdia Urbana mantindrà el seguiment de les xarxes socials per detectar la convocatòria de festes i concentracions no autoritzades.

 

Seguretat viària, mobilitat i transports públics

Davant la previsió de l’arribada de visitants i d’una augment de la mobilitat a la ciutat, està previst un dispositiu per garantir la seguretat viària i la mobilitat.

En aquest sentit la Guàrdia Urbana prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.

En cas d’ordenar-se talls de trànsit i desviaments, i/o d’altres mesures de restricció a la circulació, sobretot a la zona centre, s’informarà a la ciutadania a través del panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.

Paral•lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro per facilitar la mobilitat sostenible, ràpida i segura en les setmanes anteriors a les festes, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. Així, el metro serà, un any més, l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques.

 

Reforços i horaris del metro

Per als diumenges i festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes l’oferta de servei es millorarà un 11,5% a la franja d’hora vall de la tarda (entre les 13 i les 17 hores) i un 12,6% a la franja d’hora punta de la tarda-vespre (entre les 17 i les 21 hores). Cal destacar l’augment de trens a les línies, especialment a l’L1 (la vermella) i l’L3 (la verda), el que comporta una millora de la freqüència de pas del 25% i del 33,3% respectivament. Les estacions més properes a la zones comercials també es reforçaran amb més personal d’atenció i de seguretat.

D’altra banda, dissabte 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà de 5 del matí a 2 de la matinada, i per Sant Esteve el metro circularà fins a les 12 de la nit.

Com és habitual, la nit de Cap d’Any, la que va del dissabte 31 de desembre al diumenge 1 de gener, el metro donarà servei de manera ininterrompuda.

 

Autobusos

La xarxa d’autobusos també reforçarà algunes línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els esmentats dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmenta la capacitat de transport de diverses línies, dotant-les de vehicles articulats.

Cal tenir en compte que el dissabte 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22 hores.

 

Dispositiu de neteja i recollida de residus

Des del passat 3 de desembre ja està en marxa el dispositiu específic de les festes nadalenques pel que fa a la neteja viària i la recollida de residus i s’allargarà fins al dilluns 8 de gener. Per a aquest dispositiu s’incrementa un total de 48 equips i 84 persones per als serveis de reforç de neteja ordinària, 55 equips i 120 persones per a la nit de cap d’any i 50 equips amb 150 persones per la les cavalcades de Reis.

Durant aquest període es reforçarà la neteja dels principals eixos comercials i les zones més concorregudes dels 10 districtes de la ciutat. Aquests són els serveis que es reforcen:

Com és habitual, el dispositiu de Nadal inclou un servei específic de les cavalcades de Reis, de ciutat i les dels districtes i un altre per la nit de cap d’any, previst en espais de gran concurrència, especialment a la zona de l’avinguda Maria Cristina i el centre de la ciutat.

Durant aquestes dates també s’incrementa la recollida selectiva del paper, el vidre i els plàstics i metalls, especialment el paper i el cartró després del dia de Nadal i Reis. A més, es preveu recollida diària del cartró comercial als principals eixos comercials de cada districte. Un servei d’informadors s’ha desplegat en aquests eixos per explicar l’ampliació del servei. També es reforça el servei de recollida de residus al voltant dels contenidors durant les dates nadalenques.





Paraules clau

dispositiu de Nadal/ guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/ prevenció/ seguretat/