[INCLOU DECLARACIONS] Comencen les obres per pacificar l’entorn de 73 escoles de Barcelona : Servei de Premsa

[INCLOU DECLARACIONS] Comencen les obres per pacificar l’entorn de 73 escoles de Barcelona

09/12/2022



Temps estimat de lectura: 8 minuts

El Govern municipal inicia les obres de millora d’entorns escolars previstes per aquest 2022 en el marc del programa Protegim les Escoles per tal de convertir els accessos en llocs de trobada segurs, saludables i plens de vida

Des de 2020 i fins que acabi el mandat s’haurà fet actuacions en els entorns de 217 escoles que beneficiaran més de 86.000 alumnes i s’hauran guanyat uns 35.000 m2 a l’asfalt, amb una inversió d’uns 16,8 milions d’euros

A més, durant el primer trimestre del 2023 es faran intervencions a 36 entorns on ja s’ha actuat per donar més qualitat a les pacificacions i millorar l’habitabilitat

Les monitoritzacions a les actuacions fetes reflecteixen una bona valoració general de les direccions i famílies dels centres, una millora en la percepció de la seguretat viària i una major interacció social a l’entorn escolar

Declaracions de Janet Sanz i Gemma Tarafa (mp3)

Nou impuls a la pacificació dels entorns escolars de la ciutat. L’Ajuntament ha iniciat les obres per fer les millores previstes per aquest any en 73 centres educatius en el marc del programa Protegim les Escoles. Amb aquestes actuacions i les planificades per al 2023, el Govern municipal arribarà a un total de 217 escoles, més que les 200 planificades inicialment. D’aquesta manera, milers de nens i nenes i famílies disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Amb les intervencions es vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir prioritàriament els nens i nenes de la ciutat i fer de les escoles i el seu voltant un lloc segur i ple de vida. I es consolida un model de ciutat on les escoles esdevenen punts neuràlgics i d’especial atenció a l’espai públic.

Les intervencions iniciades ara significaran una millora molt important de l’espai que utilitzen la comunitat educativa i el propi veïnat. Això es traduirà en intervencions per convertir 14 carrers amb prioritat per al vianant i eliminar dos carrils de circulació, i permetran un guany de 16.000 m2 d’asfalt que passaran a ser espais d’estada amb bancs i elements de joc. A banda, en 15 escoles s’ampliarà la vorera, en 5 es guanyaran xamfrans i en 16 es faran actuacions concretes vinculades a la senyalització i a la millora de l’entorn, amb elements com noves jardineres, passos elevats, semàfors i zones d’estada. Es preveu que les obres acabin al febrer, i s’aprofitaran les vacances de Nadal per fer els treballs que afectin més el desenvolupament normal de l’activitat educativa.

A més, durant l’estiu de 2023 s’executaran 17 actuacions més. En total, s’invertirà un pressupost de 6,7 milions d’euros en les millores d’aquest 2022 i el que ve i s’arribarà als 80.000 alumnes beneficiats.

 

 

 

Un projecte estructural de mandat

El programa Protegim les Escoles va arrancar el gener del 2020 amb la primera pacificació a l’Escola Grèvol, al districte de Sant Martí. Els nous espais que s’han creat des d’aleshores permeten organitzar millor les entrades i sortides, i els veïns i veïnes també fan ús de les zones guanyades. Han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic.

Les 217 escoles amb l’entorn pacificat que s’hauran executat en total inclouen 86.000 alumnes, i s’hi haurà destinat una inversió d’uns 16,8 milions d’euros. Les millores hauran arribat a tots els 10 districtes de la ciutat i a 60 barris.

El canvi de prioritats en l’ús de l’espai públic que està vivint la ciutat s’haurà accentuat encara més amb aquesta iniciativa. En total, quan s’hagin executat tots els entorns pacificats s’haurà eliminat 16 carrils de circulació, s’haurà pacificat 32 carrers, s’hauran fet 68 ampliacions de vorera i s’hauran guanyat 30 xamfrans. S’haurà recuperat 35.000 m2 d’asfalt per a espais de relació i usos ciutadans, i s’hauran col·locat 1.500 jardineres.

 

En paral·lel, durant el primer trimestre del 2023 també es faran actuacions per millorar i donar més qualitat a diverses de les pacificacions que es van fer durant el 2020, 2021 i principis de 2022. L’objectiu serà veïnificar més els espais i generar-hi més espais d’estada. En total, s’actuarà en 36 entorns, i les actuacions consistiran a reordenar mobiliari, instal·lar més verd, millorar l’habitabilitat dels espais i les zones d’estada i reforçar la senyalització dels entorns i dels indicadors del límit de velocitat d’alguns centres educatius. Els centres són els següents:

 

 

Criteris de priorització i coordinació amb la comunitat educativa

La selecció i priorització de les escoles es fa coordinadament amb la participació de totes les àrees municipals implicades. Es tenen en compte els criteris següents:

Durant el procés es compta amb la complicitat i el diàleg de la comunitat educativa. De fet, els projectes ja aprovats s’han treballat amb processos participatius amb totes les escoles.

 

Pacificació del trànsit i anàlisi de l’impacte de les mesures

Les actuacions es basen fonamentalment en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai. I es fan intervencions tant estructurals com tàctiques, que es combinen i s’adapten a cada cas.

L’entrada a l’espai pacificat se senyalitza amb un logotip horitzontal específic que el visualitza, i les ampliacions de vorera en calçada se senyalitzen amb pintura verda. Als punts d’accés i sortida dels centres es creen espais plaça on s’hi posa mobiliari urbà que convida a passejar-hi amb tranquil·litat i fer-hi activitats. A més, es col·loquen elements de seguretat com baranes i pilones.

Per reduir el trànsit, es disminueix l’espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació i places d’aparcament. I per garantir la seguretat i evitar accidents, la velocitat màxima en tots els entorns escolars es fixa a 30 km/h; a 20 km/h als carrers de la xarxa local, i a 10 km/h als carrers prioritat vianants i d’ús exclusiu de veïns i serveis. Totes les actuacions inclouen un reforç de la senyalització vertical i horitzontal d’entorn escolar i de velocitats màximes, i dels senyals de prohibit aparcar en vorera específicament per a les motos.

Per aconseguir que la reducció de velocitat sigui efectiva, s’ha analitzat específicament la situació de l’entorn de cada centre escolar amb l’objectiu de determinar les mesures més adients. S’implementen en funció de les necessitats de cada cas, i són:

 

Anàlisi i monitorització de les pacificacions fetes

Per valorar el funcionament de les pacificacions, l’Ajuntament ha monitoritzat les actuacions realitzades a través d’anàlisis diferents. Amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’ha fet un estudi de l’impacte ambiental i en la qualitat de l’aire de les mesures, i també de l’afectació a nivell d’interacció social i el joc espontani dels infants. I amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) s’ha examinat quin efecte tenen les actuacions sobre la salut i el benestar –soroll i NO2– i els canvis en la qualitat i l’ús de l’espai públic en les actuacions de pacificació de carrers.

Pel que fa a la qualitat acústica, s’ha percebut una reducció significativa del soroll del trànsit en les pacificacions dels entorns escolars. A més, la unitat mòbil de qualitat de l’aire de l’ASPB instal·lada a l’Escola Lavínia ha comprovat una millora dels contaminants relacionats amb el trànsit. Hi ha hagut una reducció significativa de NO2 –de 3,35 µg/m3 de mitjana abans de la intervenció a 1,9 µg/m3 després– i també han baixat els nivells de PM10 –entre un 1,4 i 2,2 µg/m3 menys–.

 

Al web www.barcelona.cat/protegimescoles es pot consultar tota la informació actualitzada de les intervencions i el mapa amb les escoles.

 

Declaracions de Janet Sanz i Gemma Tarafa (mp3)





Paraules clau

educació/ escoles/ pacificació/ prevenció/ Protegim les Escoles/ seguretat/