Dispositiu per a la nit de Cap d’Any : Servei de Premsa

Dispositiu per a la nit de Cap d’Any

30/12/2022Temps estimat de lectura: 7 minuts

Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra reforcen al seva presència a la zona de l’Avinguda Maria Cristina per vetllar per la prevenció i per garantir la seguretat durant la nit de Cap d’Any

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) posarà a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda

La ciutat de Barcelona torna a celebrar, després de dos anys, l’arribada del nou any amb un gran esdeveniment a l’avinguda de la Reina Maria Cristina que consistirà en un espectacle de música i pirotècnia amb les campanades com a element vehicular.

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu per garantir la bona convivència, la seguretat la Nit de Cap d’Any. El dispositiu es farà de forma conjunta i coordinada amb els Mossos d’Esquadra i el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.

Els agents des cossos policials realitzaran funcions de prevenció de seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com conductes que  provoquin alteracions de l’ordre públic. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

 

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra realitzaran un dispositiu d’accés amb filtres de control per tal d’evitar la introducció a la zona d’ampolles de vidre o d’objectes perillosos per a la seguretat publica, com per exemple armes blanques.

L’únic accés a la zona es farà a través dels filtres dinàmics ubicats a la calçada central entre les dues Torres Venecianes.  Els efectius de Guàrdia Urbana disposaran de pales de detecció de metalls. En aquests filtres s’informarà de la prohibició de l’entrada a la zona d’ampolles de vidre o de qualsevol altre objecte que pogués ser perillós per la seguretat pública. Es disposarà de bujols per dipositar les ampolles que seran situats al peu de les torres una vegada superat el filtre.

La zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera del costat Besòs de l’av. Reina Maria Cristina. La vorera del costat Llobregat restarà tancada al públic i serà d’ús exclusiu pels equip d’emergència. Per tal que les persones que ho desitgin puguin abandonar la zona abans de l’inici de la celebració, s’habilitarà un passadís de sortida a la banda Besòs de l’av. Reina Maria Cristina (al costat del pavelló 1), senyalitzat amb cartells d’EXIT perfectament visibles i amb personal de l’organització per orientar-les.

No es permetrà l’accés de públic per l’av. Rius i Taulet ni per l’av. Francesc Ferrer iGuàrdia. Aquestes vies es reservaran per evacuació en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada finalitzat l’espectacle.

A la finalització de l’acte (o quan l’afluència de públic arribi a aquest punt) i per tal de facilitar la sortida del públic assistent, es retiraran les tanques que feien funció de filtre a la base de les torres, així com les situades a la vorera Besòs. Es facilitarà la sortida dels assistents, tant per l’av. Reina Maria Cristina com per l’av. Rius i Taulet / av. Francesc Ferrer i Guàrdia informant al públic a traves de la megafonia instal·lada per l’organització d’aquesta circumstància.

Com ja es fa fer en el Piromusical de les Festes de la Mercè, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

El visionat d’aquestes imatges es farà sempre en temps real i en cap cas aquestes quedaran enregistrades. El temps màxim de desplegament del dron (en vol), des de l’arribada al servei serà de 15 minuts i el temps mínim de treball per servei serà de 3 hores.  L’aparell disposarà de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu,

Els pilots volaran sota el comandament del cap de la intervenció. En cap cas podran fer vols sense la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o Guàrdia Urbana.

El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) coordinarà el Centre de Comandament Avançat i garantirà la seguretat de l’espectacle pirotècnic amb vehicles que es disposaran en diferents punts de la zona.

 

En previsió que a la plaça de Catalunya o altres indrets, principalment de la zona centre, tot i que no hi ha cap acte, es concentrin grups de persones per celebrar el cap d’any produint-se actes que puguin incidir en el normal desenvolupament de l’ús de la via pública, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu de prevenció.

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïns i veïnes i es vigilaran activitats il•legals a la via pública. Els agents han estat realitzant durant aquests dies inspeccions a locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors o a la via pública. Durant els dies previs a les celebracions la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han procedit a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral•lelament, s’ha estat controlant el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A banda, s’han establert dispositius de protecció dels menors en relació al consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

La Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura en entorns d’oci nocturn, i també de Maria Cristina, i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que té establerts el cos de policia barceloní en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. La Guàrdia Urbana de Barcelona està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles de la Guàrdia Urbana assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

La Guàrdia Urbana reforçarà el dispositiu específic pel control de festes il·legals que inclou la monitorització de les xarxes socials per detectar possibles convocatòries.

 

Alcoholèmies i drogo-test

La Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogo-test a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la prevenció d’accidents. El cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i d’altres substàncies per evitar accidents i que tothom pugui gaudir de la celebració i tornar a casa seva amb seguretat.

 

Per Cap d’Any, el metro funcionarà tota la nit

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Així, vuit línies i 158 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5 del matí de dissabte, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de diumenge, 1 de gener, a les 12 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB. Metro respondrà amb una oferta i un dispositiu especials: des de les 9 del vespre de dissabte fins a les 2 de la matinada de diumenge els trens circularan a intervals d’entre 4-5 minuts a les línies 1 i 3, de 5 minuts i mig a la línia 4, de 7 minuts a la línia 5 i de 8 minuts a la línia 2. Entre les 2 i les 5 de la matinada els trens circularan amb una freqüència de pas de 9 minuts i mig a la línia 4 i de 8-10 minuts a la resta de línies convencionals de la xarxa.

Per arribar a l’avinguda Reina Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal d’atenció ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas s’aconsella als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització. Aquestes estacions també comptaran amb reforços de personal de vigilància i neteja.

A causa dels preparatius de la festa, als voltants de l’emplaçament hi haurà desviaments en les línies de bus de TMB que hi circulen, inicialment la 13, la 150 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic, afectacions que es podran ampliar a d’altres línies segons les restriccions de trànsit que s’apliquin a la plaça d’Espanya el mateix dia 31 i l’afluència de públic.

Per a més informació es pot consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Paraules clau

cap d'any 2022/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina