Barcelona reflexiona sobre la pandèmia a través de les memòries ciutadanes en una mostra que reprodueix la ciutat confinada, i n’analitza les conseqüències : Servei de Premsa

Barcelona reflexiona sobre la pandèmia a través de les memòries ciutadanes en una mostra que reprodueix la ciutat confinada, i n’analitza les conseqüències

12/01/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

La mostra ‘Memòries de Pandèmia. Només ens en sortirem juntes’ es podrà veure a la Model, Espai Memorial, des del 12 de gener al 12 de març i al Castell de Montjuïc, del 23 de març al 31 de desembre

El material de l’exposició s’ha extret del testimoni de 74 persones de la ciutat. Les entrevistes es podran veure senceres a l’espai web barcelona.cat/memoriespandemia, un projecte de la Regidoria de Memòria Democràtica

Al febrer es programarà un seguit de diàlegs entre experts i expertes sociòlogues, científiques i culturals sobre temàtiques vinculades a la pandèmia: com hem arribat a patir-la, com la vivim, com podem superar-la i com la recordarem

La Covid 19 i les diferents maneres d’enfrontar-s’hi, des de les mesures que es van prendre des de les autoritats sanitàries fins a les xarxes ciutadanes de suport mutu per a minimitzar-ne les conseqüències són part de la nostra memòria col·lectiva. Condicionen encara avui el nostre dia a dia, i ho faran durant molt de temps.

La regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona ha recopilat, des del març del 2020, aquests records per crear una exposició, ‘Memòries de Pandèmia. Només ens en sortirem juntes’, que es podrà a veure a La Model, Espai Memorial des del 12 de gener al 12 de març i al Castell de Montjuïc, del 23 de març al 31 de desembre, i que té la voluntat de presentar una reflexió col·lectiva sobre els seus efectes.

 

 

El confinament va ser, probablement, la mesura que més ens van afectar a tots i totes en major o menor grau. L’espai públic va quedar solitari i la vida va acabar, majoritàriament, delimitada per quatre parets. Amb l’esperit de recrear aquell estat excepcional i d’excepció, l’exposició, ideada per Jordi Mir Garcia i João França, planteja com a principal escenari les llars de la ciutat.

El projecte expositiu ha tingut l’objectiu de recollir les memòries d’aquelles persones que habitualment no generen relats escrits o audiovisuals sobre les seves vivències. S’ha utilitzat l’eina de l’entrevista per recollir les memòries d’aquestes persones, i se’ls ha convidat a explicar els contextos vitals amb què han afrontat aquesta pandèmia i quines han estat les seves preocupacions i respostes. En total, s’ha entrevistat 74 persones, un treball que ha durat uns dos anys. El material obtingut quedarà dipositat a l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons propi, i serà consultable també a l’espai web barcelona.cat/memoriespandemia.

En aquest treball s’ha volgut posar el focus en la realitat de persones que van estar treballant formal o informalment en les cures –professionals i domèstiques–, en el suport mutu, en la defensa dels drets de ciutadania, en els serveis públics, en la vellesa i la infància, etc…

També s’ha recollit el testimoni de persones en situació administrativa irregular, persones amb problemes de salut mental, sense llar,  així com perfils de persones que van tenir un rol important en la resposta a aquesta crisi: professionals dels serveis socials, personal sanitari, treballadores d’establiments considerats essencials, associacions i col·lectius veïnals, xarxes de suport mutu, professionals dels mitjans de la comunicació…

 

Una invitació a la observar la intimitat de les llars

L’espai expositiu es representa com una gran avinguda, ubicada al passadís central de la galeria de la presó, al llarg de la qual es van distribuint els edificis d’un costat a l’altre. Aquests blocs d’habitatge, conformats pels mòduls, contenen cadascun una temàtica concreta (la incertesa, el dol, la celebració, etc…).

És així com el visitant es veu convidat a recórrer els carrers per anar descobrint, a mesura que avança, cadascun dels continguts, com un espectador, un recorregut que li permet traspassar els murs de l’habitatge per descobrir el que succeeix en el seu interior.

L’exposició es construeix sobre oposats: interior-exterior, dins-fora, tancat-obert, conceptes que van marcar d’una forma molt clara la nostra vida pandèmica i que en aquesta exposició, a més de la seva càrrega simbòlica, adopten una representació física en l’espai.

Així mateix, la mateixa exposició incorpora una cabina de videomaton on les persones visitants podran gravar el seu testimoni de la pandèmia perquè es preservi també a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

 

Diàlegs

En el mateix espai de La Model, Espai de Memòria, la Regidoria de Memòria Democràtica ha organitzat, en quatre sessions que se celebraran els dimarts a la tarda del mes de febrer, diferents diàlegs que analitzen, des de diferents disciplines del pensament, les conseqüències d’aquell moment històric.

L’objectiu és aconseguir crear espais de trobada per tractar assumptes que es consideren rellevants vinculats a la pandèmia: com hem arribat a patir-la, com la vivim, com podem superar-la i com la recordarem. També es compartiran preguntes i reflexions en espais virtuals per promoure el diàleg abans, durant i després de la sessió.

 

Com recordarem la pandèmia? La necessitat de la memòria. 7 de febrer

Aquesta és una activitat que tindria com a objectiu principal presentar el projecte, dialogar sobre la necessitat de recordar la pandèmia i preguntar-nos sobre com fem memòria de la pandèmia.

 

Com hem arribat a patir una pandèmia? 14 de febrer

Es parla molt de les conseqüències de la pandèmia, que són moltes i diverses, però molt poc de les causes que ens han portat a viure aquesta pandèmia i a viure-la de les maneres que ens ha afectat. Com hem arribat a patir una pandèmia?

 

Què estem aprenent de la pandèmia? 21 de febrer

La pandèmia ens obliga a aprendre molt sobre realitats que desconeixem per intentar respondre a tot allò que ens està passant. Les nostres experiències també són font d’aprenentatge i les reflexions sobre allò que no esperàvem viure. Què estem aprenent? Què hem necessitat aprendre? Com hem canviat des de l’inici fins ara?

 

Només ens en sortirem juntes: la resposta comunitària a la pandèmia. 28 de febrer

Com podem fer front a una pandèmia? Com ho hem fet i com ho estem fent? Què ha funcionat i què no? Aquesta sessió vol aprofundir en les experiències comunitàries que tan importants estan sent en la construcció de respostes a una pandèmia per la que no hi ha sortides individuals.

 

La Model, Espai Memorial com a teló

La Model, recuperada des de gener del 2018 com a espai de ciutat per l’Ajuntament de Barcelona, serà el marc d’aquesta proposta expositiva. Concretament es podrà visitar a l’espai de La Model, Espai Memorial, el projecte de la regidoria de Memòria Democràtica que té com a objectiu convertir part de l’antiga pressió en un centre d’interpretació de la repressió i dels moviments socials.

Aquest espai també té la vocació d’acollir exposicions, seminaris, cursos, conferències i d’altres activitats que mantinguin viva la memòria històrica de la presó.

Paraules clau

pandèmia/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina