Prop de 4.000 persones van participar durant el 2022 en accions de conscienciació i recollida de residus a les platges : Servei de Premsa

Prop de 4.000 persones van participar durant el 2022 en accions de conscienciació i recollida de residus a les platges

21/01/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’han impulsat un total de 95 accions de conscienciació en les quals destaca la realitzada en el marc de l’Acte Mou-te pel Clima, en la qual es van recollir un total de 186 quilograms de residus. El Centre de la Platja ha organitzat aquest dissabte una immersió per recollir residus a la Zona de Banys del Fòrum amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS)

La generació mitjana de residus a la sorra i a les papereres de les platges durant la temporada de platges ha estat de 0,16 quilograms per persona usuària

Pel que fa als residus recollits a l’aigua, durant el 2022 es van recollir un 29% de plàstics, un 41% de fusta natural i un 21% d’altres residus com productes d’higiene personal, tovalloletes, draps, cordes, filferros, etc

Durant l’any 2022, Barcelona va impulsar un total de 95 accions de conscienciació i recollida de residus a les platges amb una participació aproximada de 3.914 voluntaris. Des del Centre de la Platja s’han coordinat la sol·licituds de les entitats i s’han establert els criteris generals de les actuacions.

 

 

D’entre aquestes accions, destaca la que es va portar a terme  l’11 de juny en el marc de l’Acte Mou-te pel Clima i la Ultra Clean Marató. Es va realitzar una acció conjunta de conscienciació i recollides de residus a les platges en què hi van participar un total d’11 entitats, coordinades pel Centre de la Platja. L’acció va tenir l’abast de 9 espais entre platges i espigons. En total hi van participar en la recollida de residus 210 voluntaris que van realitzar tres recollides subaquàtiques, quatre en espigons i sis recollides de sorra de platges. En total es van recollir 187 quilograms de residus.

En el marc d’aquestes actuacions de conscienciació, aquest dissabte 21 de gener s’ha portat a terme una immersió a la Zona de Banys del Fòrum per fer una recollida de residus al fons marí amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS).

 

Recollida de residus a les platges

Durant el 2022, l’increment més rellevant de residus a l’aigua s’ha observat a les platges de la Barceloneta, la Nova Icària, Bogatell i Somorrostro, degut probablement al seu ús intensiu en horari nocturn.

Per tipologia, es van recollir un 29% de plàstics, un 41% de fusta natural i un 21% d’altres residus com productes d’higiene personal, tovalloletes, draps, cordes, filferros, etc.

En total, s’ha reduït lleugerament el volum de residus recollits a l’aigua respecte l’any 2021 i es manté la reducció respecte l’any 2018 quan van ser instal·lades les pintes de retenció, un sistema de retenció de sòlids en cas d’abocaments col·locats a les sortides dels espigons.

 

Gràfica  1 Tipus de residu recollits a l’aigua per platja (2022)
 

Pel que fa als residus recollits a la sorra i a les papereres, la generació mitjana de residus durant la temporada ha estat de 0,16 quilograms per persona usuària. Un valor molt similar a l’any 2021. Tot i així, s’ha detectat una lleugera reducció de presència de residus a la sorra respecte l’any 2021 i un lleuger augment de l’ús de les papereres de rebuig i d’envasos.

La reducció del nombre de residus al litoral continua sent un repte important i des de Barcelona s’està treballant intensament en la seva reducció a través de diferents iniciatives i amb l’increment dels serveis de neteja a les platges de la ciutat.

La implantació de la iniciativa de Platges sense Fum ha estat una de les apostes recents més potents de lluita contra la contaminació derivada de residus al litoral, en aquest cas de les burilles. La iniciativa s’ha centrat en prioritzar les accions d’informació i sensibilització de les persones usuàries sobre la problemàtica associada al tabac i en regular la prohibició de fumar als espais. Tot i el balanç molt positiu de la iniciativa, el residu burilla es manté present a les platges i en aquest sentit es preveu continuar treballant intensament en la seva reducció i intensificar les accions en aquest àmbit, tan en termes de millora de l’operativa com d’estratègia comunicativa.

Pel que fa a la implantació del got reutilitzable a totes les guinguetes de les platges, aquesta iniciativa ha permès acostar l’estratègia del residu zero a les persones usuàries de les platges, estratègia que s’impulsa a nivell de ciutat i que es basa en la prevenció i la reducció de generació de residus.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
platges/ residus/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina