La 15a edició de l’In-forma’t ofereix més de 60 activitats per orientar als i les joves en el seu futur acadèmic : Servei de Premsa

La 15a edició de l’In-forma’t ofereix més de 60 activitats per orientar als i les joves en el seu futur acadèmic

22/01/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Com a novetat, es programen accions per fer front a l’angoixa, l’estrès i la pressió acadèmica. També s’incorporen nous tallers per atendre dubtes sobre el sistema educatiu dirigits a famílies d’origen estranger

En l’edició anterior es van atendre 836 consultes acadèmiques i es van portar a terme un total de 312 activitats

La campanya In-forma’t arriba enguany a la seva 15a edició amb una seixantena d’activitats gratuïtes destinades a informar els adolescents, joves, famílies i professionals sobre les opcions formatives que es poden trobar als centres educatius de Barcelona, i per orientar als i les joves sobre els itineraris acadèmics i professionals que millor s’adapten als seus perfils i interessos. La campanya s’inicia el proper 23 de gener i s’estendrà fins al 10 de març.

 

 

 

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “els i les joves han de prendre les seves pròpies decisions en tot allò que els afecti, i la millor decisió sempre serà la informada i lliure. Per això, un cop més insistim en la campanya Informa’t per fer arribar tota la informació, sobretot acadèmica, per tal que puguin construir el seu futur formatiu i projecte laboral”. “Enguany amb una desena més d’activitats que l’any passat i ho fem des de la seva òptica i amb el seu propi llenguatge a fi d’evitar la visió adultcentrista” ha afegit.

El programa engloba activitats virtuals i presencials, i per assistir-hi només serà necessari fer una reserva prèvia a través de la web barcelona.cat/informat. Aquestes activitats es divideixen en quatre blocs de treball, adaptats als i les joves i a les seves necessitats, objectius i situacions acadèmiques: Què soc i què m’agrada?, Quins camins puc escollir?, Quina oferta existeix? i És com m’ho imagino?

El primer eix respon als interessos, motivacions i aptituds dels aspirants a través de  tallers i dinàmiques d’autoconeixement i descoberta del propi perfil acadèmico-professional. Enguany, com a novetat, la campanya amplia la mirada emocional programant accions per fer front a l’angoixa, l’estrès i la pressió acadèmica  que poden provocar els exàmens o els estudis.

En el marc ‘Quins camins puc escollir?’ s’aprofundeix en els itineraris acadèmics amb xerrades sobre les diferents vies d’accés i els seus requisits per arribar als objectius acadèmics. Aquest any s’incorporen nous tallers per atendre dubtes sobre el sistema educatiu català dirigits a famílies d’origen estranger amb fills/es que han de prendre decisions acadèmiques i a professionals que treballen amb i per a joves en la mateixa situació. Per exemple, algunes activitats comptaran amb traducció simultània en urdú, wolof, àrab-darija i xinès; i es portaran a terme dues accions específiques per a professionals del sector social i educatiu sobre els diferents itineraris formatius després de l’ESO.

Pel que fa al bloc ‘Quina oferta existeix?’, s’aborda la formació reglada i no reglada amb xerrades a càrrec de personal docent per donar a conèixer els diferents estudis que es poden triar. En aquesta edició es torna a programar una jornada dedicada a les opcions formatives que centres reglats i no reglats disposen per a joves amb necessitats específiques de suport educatiu. Com a novetat, incorpora xerrades sobre l’autorització de residència per arrelament per a la formació o les alternatives formatives per a joves amb passaport, o itineraris formatius vinculats a sectors emergents com els videojocs, l’àmbit audiovisual i les xarxes socials, la creació de continguts i el món dels “influencers”.

Per últim, en l’eix ‘És com m’ho imagino?’, es faran trobades amb estudiants i professionals on els joves podran parlar amb estudiants que cursen allò que ells i elles es plantegen triar, així com visites a empreses i entitats per resoldre dubtes. Enguany s’incrementen les places de les visites a empreses i entitats “Explora” i se suma  el maquillatge i la caracterització com a nou sector a conèixer.

La campanya In-forma’t està organitzada pel Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, a través del Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ) dels serveis infoJOVE, amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, la Fundació BCN Formació Professional, Barcelona Activa, el servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) i universitats i centres educatius de Barcelona.

 

Guia d’estudis postobligatoris actualitzada

Com en les últimes edicions, enguany també s’ha elaborat la ‘Guia d’Estudis Postobligatoris’ actualitzada per aquest curs, la qual ofereix una visió àmplia sobre els diferents itineraris acadèmics existents i les seves connexions. Aquesta guia està elaborada pes serveis infoJOVE de Barcelona a través del Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves, i amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona.

El document es pot aconseguir en els serveis infoJOVE de Barcelona o en format digital. La guia inclou també consells d’orientació per als joves per promoure l’autoconeixement, identificar totes les pressions que els condicionen a l’hora de triar el seu camí, rebutjar prejudicis, conèixer l’oferta formativa, explorar el món laboral, treballar les seves competències i afrontar la por a equivocar-se.

 

L’In-forma’t es consolida com a campanya d’orientació acadèmica

A l’edició de l’any passat, on es va poder tornar a la presencialitat, es van atendre 5.836 consultes acadèmiques, es van portar a terme un total de 312 activitats, i les sessions virtuals van aconseguir 534 visualitzacions. A més, es van realitzar 354 assessories acadèmiques individualitzades al Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves, i s’han resolt 2.098 dubtes d’àmbit acadèmic a Centres d’Educació Secundària a través dels serveis infoJOVE de Barcelona. Pel que fa a la Guia d’estudis postobligatoris “Què vull fer? Coneix totes les opcions que et connecten al futur”, s’ha registrat gairebé 6.000 descàrregues i visites.



Compartiu aquest contingut

Paraules clau
futur acadèmic/ joves/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina