Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Valentí Fuster, a Montserrat Aguadé, i a Teresa San Roman : Servei de Premsa

Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Valentí Fuster, a Montserrat Aguadé, i a Teresa San Roman

23/01/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

Se’ls reconeix les seves respectives trajectòries científiques, la seva dedicació acadèmica, i el seu compromís social

L’alcaldessa, que ha presidit l’acte, assegura que “és gràcies al seu talent i al del conjunt de la comunitat científica i acadèmica que Barcelona és capital científica”

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat avui la Medalla d’Or al Mèrit Científic a Teresa San Roman, a Montserrat Aguadé i a Valentí Fuster, en un acte que ha presidit l’alcaldessa, Ada Colau i el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, acte que s’ha celebrat al Saló de Cent. Se’ls reconeix, amb aquesta medalla, les seves respectives trajectòries científiques, la seva dedicació acadèmica, i el seu compromís social.

Durant l’acte l’alcaldessa ha assegurat que “és gràcies al seu talent i al del conjunt de la comunitat científica i acadèmica, que Barcelona és capital científica de l’Estat i del sud d’Europa”. Barcelona, ha recordat Colau, “té un potent conjunt d’universitats i centres de recerca considerats dels més importants d’Europa; és la primera ciutat a nivell estatal en producció científica i la quarta ciutat de la Unió Europa, segons la revista Nature; quatre universitats de Barcelona es troben entre les 15 millors d’Espanya, i Barcelona és el segon destí mundial més atractiu en centres d’investigació científica”. Colau s’ha referit també a l’aposta del govern municipal per “fer de la innovació i la ciència un eix central del model de ciutat i un motor econòmic”. Sense tenir competències pròpies, Barcelona ha desenvolupat des de fa 15 anys el programa Barcelona Ciència, i de fet ha impulsat polítiques pròpies en matèria de ciència, per valor de 52M€, a través del Pla Barcelona Ciència 2020-2023.

El doctor Valentí Fuster (Barcelona, 1943) és una de les màximes autoritats mundials en cardiologia. Les seves investigacions en aquest camp li han valgut el reconeixement internacional i la seva visió de promoció de la salut ha estat considerada el full de ruta a seguir per aconseguir acabar amb les malalties cardiovasculars. Prové d’una nissaga de metges. Va cursar estudis de primària i de secundària als Jesuïtes de Sarrià i es va llicenciar en medicina per la Universitat de Barcelona el 1967.

El Dr. Fuster és el director general del CNIC, president de Mount Sinai Heart i metge en cap de l’Hospital Mount Sinai. També és editor en cap del Journal of the American College of Cardiology, la publicació insígnia de l’ACC i una de les principals fonts americanes d’informació clínica sobre medicina cardiovascular. La seva recerca és incomparable en àrees relacionades amb les causes, la prevenció i el tractament de les malalties cardiovasculars a nivell mundial, i abasta tota la gamma de ciències bàsiques i biologia molecular, passant per estudis clínics i assaigs multinacionals a gran escala, fins a ciències de la població i medicina global. La seva contribució científica a nivell mundial es pot resumir en el seu índex H és de 218 (Google Scholar), el seu 35 Honoris Causa a tot el món i el científic de recerca espanyol més citat de tots els temps.

Al llarg de la seva trajectòria científica ha ocupat diferents responsabilitats, com la de President de l’Associació Americana del Cor, President de la Federació Mundial del Cor, membre de l’Institut de Medicina de l’Acadèmia Nacional de les Ciències Americanes, membre del Consell Assessor de l’Institut Americà National Heart, Lung and Blood Institute i President del Programa de Formació del Col·legi Americà de Cardiologia.

Les seves contribucions a la medicina cardiovascular han tingut un enorme impacte en la millora del tractament de pacients amb malalties cardíaques. Les seves investigacions sobre l’origen dels accidents cardiovasculars, que han contribuït a millorar la prevenció i el tractament dels infarts li van valdre, el 1996, el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació. Valentí Fuster és l’únic cardiòleg que ha rebut els màxims guardons d’investigació de les quatre organitzacions internacionals de cardiologia. Recentment, va rebre el prestigiós Premi Príncep Mahidol 2020 per la seva contribució de tota la vida en el camp de la medicina.

A més de la seva dedicació a la ciència, s’ha involucrat profundament en la seva responsabilitat com a divulgador i com a transmissor de coneixements i ha sapigut integrar la investigació amb la promoció de la salut a través de l’educació. Per a la promoció d’hàbits saludables, va crear la Fundació SHE ‘La Caixa’ (Science, Health and Education), amb l’objectiu d’aconseguir millorar la salut integral de la població, en especial dels infants i joves.

La doctora Montserrat Aguadé (Barcelona 1949) és professora emèrita per la Universitat de Barcelona. Ha liderat el grup de Genètica Molecular Evolutiva al Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB, a on va ser catedràtica de genètica. També és membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. Es va llicenciar en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona l’any 1971, i el 1974 va obtenir el títol de Doctora en biologia a la mateixa universitat. Des de llavors, ha combinat la recerca d’excel·lència en el seu camp d’expertesa (la genètica), amb les tasques acadèmiques, essent professora de la UB des de 1972, i professora visitant a la Universitat de Hardvard, el National Institut of Enviromental Helth Science (NIEHS) de Carolina del Nord, i la Universitat de California.

En el camp de la recerca, ha publicat un elevat número d’articles científics a les revistes més prestigioses en el camp de les ciències experimentals, com són Nature, Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), Genetics i Genome Research, entre d’altres.També ha participat de projectes internacionals, fet que li ha atorgat un elevat reconeixement internacional en el camp de l’evolució i la genètica de poblacions.

Entre altres reconeixements, Montserrat Aguadé ha rebut la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària (2001-2007), i el Premi Nacional de Genètica 2010. També ha estat presidenta de la Society for Molecular Biology and Evolution (2005-2007) i de la Societat Espanyola de Genètica, tresorera de la Societat Catalana de Biologia, editora de diverses revistes científiques internacionals com Genetics i Heredity, i ha format part de diverses comissions nacionals i internacionals d’avaluació científica.

La doctora Teresa San Roman (Pontevedra, 1940) és una antropòloga especialitzada en l’estudi del poble gitano. Va ostentar el càrrec de catedràtica d’antropologia social de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1982 i 2010. Es va doctorar en antropologia a la Universitat de Londres l’any 1967 i des d’aleshores ha dedicat la seva vida i la seva carrera a l’estudi de la comunitat gitana, amb estudis exhaustius i pioners que li han valgut el reconeixement nacional i internacional. També ha treballat amb la comunitat senegambiana, i ha fet recerca sobre la vellesa. La seva tasca al voltant de les minories ètniques ha estat reconeguda amb diversos premis: Premi R. Doucastella de Recerca en Ciències Socials; Premi Hidalgo a la trajectòria professional de la lluita contra el racisme; Medalla de l’Ordre Civil a la Solidaritat del Ministeri de Treball i Afers Socials; Premi 8 d’Abril de l’Institut de Cultura Gitana; Premi Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya. També ha estat condecorada com a Membre d’Honor de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

Els seus estudis i les etnografies sobre les comunitats gitanes de Madrid i Catalunya l’han convertit en una referent nacional i internacional en l’estudi i la història del poble gitano.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Medalla d’Or al Mèrit Científic/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina