L’Ajuntament comença a enderrocar l’edifici de l’antic cinema Pere IV : Servei de Premsa

L’Ajuntament comença a enderrocar l’edifici de l’antic cinema Pere IV

31/01/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En el solar que s’allibera es construirà un nou edifici municipal que inclourà la biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, un auditori en record de l’històric cinema, i les instal·lacions de l’ampliació del CAP Besòs

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres d’enderroc de l’antic cinema Pere IV, situat al carrer d’Alfons el Magnànim 59, al barri del Besòs i el Maresme. S’enderrocarà l’edifici que actualment és de titularitat municipal i en el qual hi havia hagut les històriques sales de cinema i les oficines d’una entitat bancària.

 

 

La demolició es farà per fases, algunes de les quals seran manuals i altres amb maquinària, i incloent-hi el desmuntatge de les plaques de fibrociment existents al fals sostre de l’interior del cinema, seguint el protocol que marca la Generalitat de Catalunya per al desmuntatge d’aquest tipus de material. La durada dels treballs es preveu de 4 mesos, i el pressupost d’execució d’aquests enderrocs suma 360.503,53€.

Amb aquest enderroc s’alliberarà un solar d’una superfície de prop de 1.000 m² en el qual es construirà un nou edifici de titularitat municipal, dissenyat per l’estudi d’arquitectura de Jorge Vidal, de 5.200 m² de superfície, amb planta baixa més 6 pisos, i amb un auditori en planta soterrada.

El nou equipament tindrà tres grans espais:

Aquest projecte es desplega a partir d’un conveni signat entre Ajuntament de Barcelona i el CatSalut per fer possible l’ampliació del CAP Besòs. La inversió total que preveu aquest conveni  és de 15.230.622€, dels quals, 9,8 milions aportats per l’Ajuntament de Barcelona (4 milions a través del Pla de Barris per finançar els espais de caire comunitari i per entitats), i 5,5 milions del Departament de Salut de la Generalitat. En una primera fase, és a dir, en la construcció del nou edifici, es preveu una inversió de 12,5M€ i la resta fins arribar als 15,2M€ totals del projecte, s’invertiran en la segona fase, que s’iniciarà de manera immediata un cop finalitzi la redacció del projecte d’instal.lacions per ampliar el CAP. Totes dues actuacions avançaran de manera conjunta per tal d’optimitzar al màxim els terminis.

El calendari previst per a l’execució del futur equipament, doncs, estima que cap al mes de juliol s’iniciaran les obres de construcció de l’edifici principal, i que entre desembre de 2025 i febrer de 2026 s’acabaran els treballs de tots els equipaments.

L’any 2010 l’Ajuntament va adquirir l’antic cinema Pere IV, que havia estat propietat del Grup Balañá. Quedava pendent l’adquisició d’una petita part del bloc, un local situat als baixos a on hi havia una oficina bancària. Durant el mandat passat, l’Ajuntament va iniciar els tràmits d’expropiació, uns tràmits que van culminar fa uns mesos.

Paral·lelament, l’Ajuntament va realitzar un estudi en profunditat de l’edifici, construït l’any 1964, abans de prendre la determinació d’enderrocar-lo. El va sotmetre a tot un seguit de diagnosis, tant constructives com de les estructures, que van posar de manifest tot un seguit de problemàtiques estructurals i edificatives: problemes de carbonatació a les bigues, deficiències en l’aïllament tèrmic de façanes i finestres, manca dels elements de protecció contra els incendis, filtracions d’aigua, instal·lacions dels serveis obsoletes, i greus deficiències d’accessibilitat, entre altres. Davant d’aquests resultats, es va decidir que l’opció més eficient era la construcció d’un nou edifici singular i modern per ubicar-hi els serveis i els equipaments que reclama el barri.

 





Paraules clau

Besòs Mar/ Pere IV/ Sant Martí/