[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] En marxa les obres de 42 habitatges públics de producció industrialitzada amb fusta al districte de Sant Martí : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] En marxa les obres de 42 habitatges públics de producció industrialitzada amb fusta al districte de Sant Martí

09/02/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

La preparació prèvia a fàbrica dels elements constructius i la rapidesa de muntatge permeten agilitzar terminis i reduir costos ambientals

Aquesta promoció, situada al carrer de Pallars, al barri del Besòs i el Maresme, estarà composta per 1.103 peces de fusta fetes prèviament a fàbrica, amb material provinent d’explotacions forestals sostenibles

MATERIAL AUDIOVISUAL: timelapse de l’aixecament de les primeres plantes

Les promocions d’habitatge industrialitzat ja són una realitat a Barcelona, gràcies a l’impuls i innovació de l’Ajuntament de Barcelona. Després de les primeres experiències amb el reciclatge de contenidors marítims i la producció dels allotjaments APROP, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha evolucionat el concepte amb set noves promocions que o bé ja han començat els treballs in situ o bé es troben en treballs previs a fàbrica.

 

 

En concret la del carrer de Pallars, 487, serà una de les promocions fetes amb fusta més altes de la ciutat, juntament amb la promoció d’habitatge cooperatiu en sòl municipal de Cirerers, de set plantes més planta baixa. En aquest cas, el projecte és obra dels equips d’arquitectura Oikosvia Arquitectura, SCCL (format per Manolo Ortiz Alba i Jaume Alcover Sanchis) i Fabregat & Fabregat, SCP (Josep Maria Fabregat Estraguès i Joan Fabregat Pla); mentre que l’obra va a càrrec de Constraula Enginyeria i Obres, SAU.

 

Un puzle de 1.103 peces fetes a fàbrica

A partir del forjat de la planta baixa, l’estructura de l’edifici és de fusta laminada, en forma de forjats i panells verticals de CLT, que a les façanes es revesteix amb un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior de baix impacte ambiental com la llana de roca. Per a aixecar l’edifici, s’utilitzaran un total de 1.103 peces, entre forjats, murs, dentells, bigues i esglaons, fetes a partir de fusta d’avet roig de boscos explotats de forma sostenible, amb certificat PEFC, el sistema de certificat forestal més implantat arreu del món.

 

 

 

 

En total, aquesta promoció estarà composta per 42 habitatges que es destinaran a lloguer protegit, i s’hauran aixecat en un temps notablement inferior. Si a través d’un mètode d’obra tradicional, un edifici com aquest pot trigar fins a dos anys a construir-se, la construcció a través de peces prefabricades redueix el termini a poc més d’un any. De fet, cadascuna de les set plantes pot acabar-se d’aixecar en només una setmana. Gràcies a aquest sistema no només es redueixen terminis sinó també l’impacte ambiental in situ, ja que les tasques a realitzar generen molt menys soroll i pols. A destacar també que aquestes promocions industrialitzades s’han licitat conjuntament el projecte i l’obra, de manera que la constructora i l’equip d’arquitectes han treballat plegats des del primer moment.

El cost previst per aquesta promoció és de 5.034.960 euros i la previsió és acabar els treballs el primer trimestre de 2024.

 

Més de 380 habitatges fruït de la innovació i de producció industrialitzada

En total, són nou les promocions industrialitzades d’habitatges i allotjaments que l’Ajuntament ha posat en marxa per ampliar el parc públic de lloguer social i assequible. Després de les dues primeres experiències amb els edificis d’APROP fets amb contenidors marítims, les noves licitacions per seguir innovant han resultat en l’ús de la fusta en la majoria de projectes guanyadors, tot i que també s’està treballant en una promoció a partir de blocs de formigó.

En concret, els nous edificis industrialitzats de fusta estan situats entre Sant Martí i Sant Andreu. Els de Sant Martí, a més de la del carrer de Pallars (amb 42 pisos), n’hi ha una altra al carrer de Binèfar (amb 24 pisos), una al carrer del Marroc (amb 45) i una altra Dolores Iturbe (amb 40). A Sant Andreu, es tracta de dues promocions situades a Casernes, de 70 i 56 pisos. Per últim, també cal comptar un dels quatre blocs de l’Illa Glòries, el bloc A, al districte de l’Eixample, amb 51 pisos. En total, sumant també els allotjaments dels APROP, són 382 els habitatges i allotjaments produïts de manera industrial, de manera innovadora i a través de nous mètodes.

Paraules clau

fusta/ habitatges públics/ Sant Martí/