En marxa les obres per transformar un nou tram del carrer dels Almogàvers en eix verd : Servei de Premsa

En marxa les obres per transformar un nou tram del carrer dels Almogàvers en eix verd

20/02/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Avui s’inicien els treballs en l’àmbit entre els carrers de Badajoz i Roc Boronat, el segon tram d’Almogàvers que es reurbanitzarà sota els criteris dels eixos verds de la trama Cerdà per donar protagonisme al ciutadà, el verd i la mobilitat sostenible

Es renovarà uns 7.890 m2 en forma de plataforma única per destinar la major part de l’espai al passeig, parterres, arbrat i la bicicleta, i la cruïlla d’Almogàvers amb Ciutat de Granada es convertirà en una plaça amb verd i llocs d’estada

Les obres serviran per consolidar la pacificació d’aquest tram d’Almogàvers, que avui dia forma part de les actuacions tàctiques de la superilla del Poblenou, i les obres tindran un pressupost de 3,7 milions d’euros i acabaran a l’octubre

Avui dilluns, l’Ajuntament començarà les obres per transformar un nou tram del carrer dels Almogàvers en eix verd, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou. Es tracta de l’àmbit que va des del carrer de Badajoz al de Roc Boronat i serà el segon tram del carrer que es renovarà sota els criteris dels eixos verds de la trama Cerdà, després de la reurbanització feta aquest mandat entre Joan d’Àustria i Pamplona. Les obres serviran per consolidar la pacificació d’aquest àmbit d’Almogàvers, que avui dia forma part de les actuacions tàctiques de la superilla del Poblenou. Així doncs, la regeneració de l’espai públic en el marc del pla Superilla Barcelona continua estenent-se a Sant Martí per donar més protagonisme al ciutadà, el verd i la mobilitat sostenible i dinamitzar el comerç de proximitat.

 

 

En concret, s’intervindrà sobre un tram de dues illes del carrer –uns 7.890 m2– per convertir-lo en plataforma única. Seguint amb el model aplicat ja en el primer tram transformat, es destinaran 15 dels 20 metres de l’amplada total a espais de passeig, parterres, verd i arbrat i punts de càrrega i descàrrega, i els 5 metres restants seran per a la circulació de vehicles del veïnat a velocitat reduïda i el pas de serveis. La bicicleta també tindrà un protagonisme destacat en la nova configuració, ja que es podrà desplaçar en tots dos sentits pels nous espais pacificats adaptant la velocitat al pas dels vianants. I a la cruïlla entre Almogàvers i Ciutat de Granada s’hi farà una plaça d’uns 2.000 m2 que es convertirà en una zona verda amb grans parterres circulars al centre.

 


Plaça de la cruïlla d’Almogàvers amb Zamora de la primera fase d’obres.
Ara, a Almogàvers amb Ciutat de Granada, se n’hi farà una altra.
Pel que fa al mobiliari urbà, es col·locaran nous aparcaments de bicicletes, llocs per seure, nou enllumenat amb fanals de columna vertical i papereres, i a nivell de serveis s’instal·larà la xarxa de recollida pneumàtica. Quant al verd, es preveu que hi hagi 108 arbres, dels seran quals 91 seran nous, i principalment seran iuques o ficus. I també es plantarà plantes arbustives de més de quinze espècies diferents.

Les obres, que s’executaran a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), tenen un pressupost d’uns 3,7 milions d’euros i es preveu que acabin a l’octubre. Amb l’execució d’aquest segon tram, i sumat a la primera fase ja executada, s’haurà transformat en eix verd un total de 270 metres del carrer dels Almogàvers, i ja quedarà només una última fase d’obres per acabar-lo de completar.

 

Afectacions mentre durin les obres

Com a conseqüència d’aquestes obres, el trànsit es veurà afectat i els vehicles es desviaran tal com es mostra en el plànol. Es prendran totes les mesures necessàries per minimitzar les molèsties que aquests treballs puguin produir al veïnat.

 

 

Millora de la connectivitat des de Glòries i la Meridiana fins al Besòs i el Maresme

La creació d’aquest nou eix verd no és una intervenció puntual ni aïllada, sinó que forma part del nou model de carrer del segle XXI que projecta el Govern municipal. En el marc del pla Superilla Barcelona, l’objectiu és que el 2030 un de cada tres carrers de la trama Cerdà tinguin les característiques del nou aspecte d’Almogàvers i Zamora. També es preveu així en el nou planejament del 22@, actualment en tràmit i que també preveu que un de cada tres carrers horitzontals i verticals passi a ser eix verd on el 70% de l’espai sigui per al vianant i vegetació –ara és el 40– i es potenciï l’ombra i la gestió sostenible de l’aigua.

Això, afegit a les transformacions de la Meridiana i Glòries i la superilla del Poblenou, significarà una millor connectivitat a peu i amb transport públic i sostenible dels barris que hi ha entre la mateixa plaça de les Glòries i el Besòs i el Maresme.





Paraules clau

Almogàvers/ Parc i la Llacuna del Poblenou/