L’Ajuntament de Barcelona consensua amb el sector privat els 10 principals objectius per millorar la distribució urbana de mercaderies el 2030 : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona consensua amb el sector privat els 10 principals objectius per millorar la distribució urbana de mercaderies el 2030

21/02/2023



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’acord és fruit del procés de participació realitzat durant l’any passat entre les principals associacions econòmiques, empresarials i sindicals de Barcelona i 62 entitats implicades en el món de la DUM

Les principals fites que s’han establert passen perquè al 2030 el 40% de les compres online es lliurin en punts de recollida, perquè es redueixin un 50% les emissions associades a la distribució urbana de mercaderies, o perquè es multipliquin per deu els vehicles associats a la ciclologística

L’estratègia municipal també contempla incrementar en un 20% l’oferta d’hores de càrrega i descàrrega en espais regulats, aconseguir reduir la indisciplina dels conductors que realitzen distribució de mercaderies en un 60% i assolir els zero morts i zero ferits greus per sinistres de trànsit relacionats amb vehicles DUM

L’Ajuntament de Barcelona treballa per ordenar, millorar i fer més eficient la distribució urbana de mercaderies (DUM) a la ciutat. En el marc de l’Estratègia municipal de la distribució urbana de mercaderies 2030, aquest darrer any, entre el mes de juny i el mes d’octubre, el Govern municipal ha estat duent a terme un procés de participació amb les principals associacions econòmiques, empresarials i sindicals de Barcelona i amb un total de 62 entitats implicades en el món de la DUM per determinar quines són les principals accions que s’han de dur a terme en aquest àmbit de la mobilitat.

Els principis bàsics que han regit aquest procés han partit de la voluntat d’impulsar el comerç local i millorar la seva competitivitat, incrementant l’eficiència de la DUM i contribuint a la reducció de la precarietat laboral; i, alhora, reduir les externalitats que es generen sobre l’espai públic per harmonitzar la DUM amb les activitats quotidianes, amb especial atenció als treballs de cures i l’accessibilitat. Tot plegat, amb l’objectiu final d’aconseguir una distribució urbana de mercaderies més eficient, sostenible i segura.

En base a aquest procés de participació, i d’acord amb les línies principals de l’estratègia municipal, s’han determinat 10 objectius i resultats que es volen assolir de cara a l’any 2030.

 

Fites 2030

1.- Incrementar en un 20% l’oferta d’hores de càrrega i descàrrega en espais regulats i reequilibrar la demanda. Per aconseguir-ho, es proposen les següents mesures:

2.- Assolir un 33% dels lliuraments a domicili i oficines a través de Centres de Distribució Urbana de Mercaderies (CDUM’s) i aconseguir que el 40% de les compres online es lliurin als punts de recollida. Les actuacions per aconseguir-ho es basaran en:

3.- Aconseguir que al 2030 es redueixin els 50% de les emissions associades a la DUM. En aquest sentit es treballarà en:

4.- Multiplicar per deu els vehicles de ciclologística operant a la ciutat (actualment n’hi ha 80 de registrats). També es vol disposar d’un servei de mercaderies DUM amb modes ferroviaris amb capacitat per a moure 62.000 tones anuals. I es fixa l’existència de com a mínim una plataforma de mutualització de capacitat de càrrega a la ciutat. Les mesures concretes per assolir aquests objectius consistiran en:

5.- Avançar cap a  la visió zero de cara al 2030: zero víctimes mortals i zero ferits greus, també en aquest sector. Per fer-ho es treballarà en:

6.- Reduir un 60% la indisciplina entre els conductors dels vehicles de distribució urbana de mercaderies. Amb l’objectiu d’assolir-ho s’aposta per:

7.- Mantenir els 48M de m2 actuals de sòl industrial integrat en trama urbana. Es vol aconseguir amb:

8.- Creació d’una oficina DUM com a punt focal d’interlocució amb els implicats d’aquest sector. Entre les intervencions concretes es fixen les mesures següents:

9.- Estendre l’app SPRO al 75% dels municipis metropolitans. Aquest objectiu es vol complir a partir de:

10.- Promocionar empreses i centres de recerca que ofereixen solucions per la DUM.





Paraules clau

distribució urbana de mercaderies/ DUM/ mobilitat/