El Parc del Laberint inicia una rehabilitació amb una inversió de 2,7 milions d’euros : Servei de Premsa

El Parc del Laberint inicia una rehabilitació amb una inversió de 2,7 milions d’euros

02/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El mes de maig s’inicien una sèrie d’actuacions de millores puntuals com la reparació de murs, camins i millora de la vegetació, el drenatge i el mobiliari

A finals de l’any 2023 està previst que es comenci la renovació de tot l’arbrat i infraestructura del laberint vegetal

Aquestes noves actuacions, se sumen a les obres que s’executen actualment al Palau del Marquès d’Alfarràs, que compten amb una inversió de 5 milions d’euros

El Parc del Laberint ha iniciat aquest 2023 una rehabilitació que afecta diferents parts dels jardins i que compten amb una inversió de 2,7M€. Són actuacions de millora de la vegetació, el mobiliari, la tanca perimetral i el laberint vegetal i se suma a la rehabilitació del Palau del Marquès d’Alfarràs, dotada amb 5 milions d’euros.

Les primeres actuacions que s’iniciaran el mes de maig d’enguany són una sèrie de millores puntuals amb reparacions en diferents àmbits dels jardins. Entre aquestes actuacions hi ha la reparació del mur del jardí domèstic, la restauració i repintat de la barana del riu, millores en la vegetació de diferents punts, rehabilitació de les papereres i alguns serveis i millora del drenatge i l’estabilització en alguns sectors. En total, aquestes actuacions compten amb una inversió de 842.710,30 euros.

Prèviament a aquestes actuacions, l’any passat, es va realitzar una altra obra que era necessària per poder procedir a la resta d’arranjaments del parc. Es va substituir i millorar la tanca perimetral, que separa el parc de la zona boscosa, per evitar l’accés dels senglars a l’àmbit del jardí. Es tracta d’una mesura preventiva per protegir la vegetació i els camins. El pressupost de l’actuació ha estat de 400.000€ euros.

 

 

 

A finals d’aquest 2023 està previst que s’iniciï la renovació integral del laberint vegetal, és a dir el canvi de tot l’arbrat, la infraestructura que el subjecta i tot el sistema de reg. La dotació econòmica per aquesta actuació és d’1,4 milions d’euros, dels quals un milió prové dels fons Next Generation i la resta del pla d’inversió de Parcs i Jardins.

La millora d’aquests àmbits dels jardins se sumen a les obres de rehabilitació que s’estan fent actualment al Palau del Marquès d’Alfarràs, l’edifici patrimonial de 3.000 metres quadrats que està situat dins del parc. Amb un pressupost de 5 milions d’euros, està previst que aquesta obra finalitzi el mes de març de 2024.

 

 

Les obres de consolidació d’aquest edifici es desenvolupen en tres fases d’obra consecutives. Les primeres intervencions han consistit en aturar el procés de degradació i recuperar i conservar els espais originals mitjançant consolidació estructural de l’edifici. Es treballarà per garantir la seguretat i estabilitat de l’edifici mitjançant els cosits i riostres necessàries i amb el tancament de l’edifici mitjançant la construcció d’una coberta que garanteixi l’estanqueïtat a l’aigua a través d’un sistema constructiu que ajudi a consolidar l’estructura de l’edifici. Seguidament, s’impermeabilitzarà i reforçarà la capacitat estructural de les cobertes laterals, així com la consolidació dels revestiments de façana, conservant les característiques més remarcables que doten la construcció d’un alt valor patrimonial. Per últim, es construiran els forjats intermitjos que ajudin a garantir la consolidació de l’edifici i es proveirà l’edifici de les instal·lacions bàsiques (elèctriques, desaigües i parallamps) per al seu posterior manteniment.

El Palau del Marquès d’Alfarràs està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i l’última gran actuació es va fer entre els anys 1983 i 1987. Es va rehabilitar l’ala dreta de l’edifici que des de l’any 1993 acull el Centre de Formació El Laberint, que imparteix cursos i tallers de jardineria, agricultura i biodiversitat, amb l’objectiu d’incrementar i consolidar el coneixement i la divulgació del verd i la natura urbana de Barcelona al conjunt de la ciutadania.

El palau s’ubica al parc del Laberint, que està format per un conjunt de jardins de diverses èpoques amb un extensió de més de 54 hectàrees distribuïdes en tres nivells esglaonats. Al més baix és on hi ha el laberint de xiprers retallats. El parc rep cada any uns 250.000 visitants.





Paraules clau

Palau del Marquès d’Alfarràs/ Parc del Laberint/ rehabilitació/