En marxa prop de 30 noves actuacions per a la millora del vessant barceloní del Parc Natural de la Serra de Collserola : Servei de Premsa

En marxa prop de 30 noves actuacions per a la millora del vessant barceloní del Parc Natural de la Serra de Collserola

04/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Entre les actuacions finalitzades destaca l’elaboració de dos plans destinats a la prevenció d’incendis que permetran dur a terme millores tant en les instal·lacions destinades a la prevenció com en els àmbits de neteja

S’ha renovat el mirador de Finestrelles i s’ha substituït la tanca del parc del Laberint per una de nova més integrada que evita l’entrada dels senglars en aquest recinte històric. També s’ha impulsat la pastura controlada a la vessant barcelonina del parc 

Pel que fa a accions futures, destaca el projecte d’arranjament i recuperació històrica de diverses fonts i els seus entorns ubicades als districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris i Horta-Guinardó així com la instal·lació de nous punts d’informació i de panells digitals als accessos del parc

Aquestes actuacions segueixen les línies estratègiques del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat)

Fins al 2027 s’han planificat prop d’una trentena de noves actuacions per millorar i dinamitzar el vessant barceloní del Parc Natural de la Serra de Collserola. D’aquestes actuacions ja se n’han executat set i està previst que en els propers anys es portin a terme la resta de projectes.

Entre les actuacions finalitzades destaquen la implementació de dos plans destinats a la prevenció d’incendis que permetran dur a terme millores tant en les instal·lacions destinades a la prevenció com en els àmbits de neteja. Per una banda, s’ha impulsat el projecte d’infraestructures de prevenció d’incendis i per l’altra s’ha dut a terme la revisió i l’actualització del plànol de delimitació de les franges forestals de protecció d’incendis. Aquest nou instrument permet millorar la protecció a l’entorn dels nuclis urbans i edificacions en contacte amb l’àmbit forestal, concretar les tasques de neteja i també les obligacions de neteja dels propietaris.

En aquest sentit, periòdicament també es porta a terme la neteja mecànica de les franges de protecció d’incendis, que suposa la neteja anual de 164,70 hectàrees situades a l’entorn dels nuclis urbans en contacte amb Collserola i de 106,14 hectàrees que es mantenen amb freqüència bianual. Puntualment, es fa també una neteja d’àrees complementaries a l’entorn de franges que milloren la gestió de la biodiversitat i ajuden a la contenció en l’aproximació dels senglars a l’entorn urbà.

Altres projectes ja finalitzats son l’adequació de l’espai del Mirador de Finestrelles, a les Corts, i el tancament als vehicles del Mirador de l’Arrabassada, al districte d’Horta-Guinardó. També s’ha portat a terme la substitució i millora de la tanca perimetral del Parc del Laberint d’Horta que ha permès evitar la presència de senglars a aquest recinte històric amb una solució molt mes integrada i de fàcil manteniment.

Aquest 2023 es vol donar continuïtat a la pastura al vessant barceloní del parc amb la finalitat de netejar el mantell vegetal de la zona i es tornarà a impulsar el Contracte Agrari amb aportacions que permetin atorgar subvencions per tal de reconèixer i compensar la tasca que fa la pagesia.

 

Recuperació de fonts històriques del parc

Una altra de les actuacions previstes es la renovació i recuperació històrica i ambiental de les fonts situades al parc amb un pressupost estimat de 1.179.750 euros, procedents dels Fons Next Generation. L’objectiu d’aquests treballs, que seran executats per l’Ajuntament i pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, es reparar i consolidar les fonts, recuperar els seus entorns i consolidar el seu sistema hídric.

En concret es renovaran les següents fonts:

 

Sarrià- Sant Gervasi

 

Horta-Guinardó

 

Nou Barris

 

Altres actuacions planificades son la instal·lació de nous punts d’informació a l’entorn de la seu del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i al pla dels Maduixers i de panells informatius digitals als accessos del parc.

S’executaran igualment millores dels entorns de la Riera de Vallvidrera i obres d’arranjament de Torrent dels Arcs i estan planificades altres actuacions com son la renovació de diversos trams del passeig de les Aigües, la construcció d’una bassa per amfibis al mirador de Finestrelles i la restauració de diverses finques situades a la Font del Lleó. També es renovaran els entorns de Vil·la Joana i  de Can Soler i es configurarà un recorregut paisatgístic per sobre la Ronda de Dalt, anomenat Camí de Mitja Cota, per millorar la comunicació entre els barris de muntanya. En la mateixa línia, s’implementaran  millores hidrològiques i drenants en els punts de trobada de rieres i torrents amb el sistema urbà.

Totes aquestes actuacions s’emmarquen en les línies estratègiques del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat),  que impulsa un model d’ús públic del parc que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la seva millora paisatgística.





Paraules clau

Col/ Parc Natural de Collserola/