L’Eixample estrena els Jardinets El Talia com a espai d’estada i d’ús veïnal : Servei de Premsa

L’Eixample estrena els Jardinets El Talia com a espai d’estada i d’ús veïnal

11/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor del districte, Pau Gonzàlez, ha participat en una festa organitzada per les entitats que han lluitat per la recuperació i l’obertura al barri del solar de l’antic teatre, a l’avinguda del Paral·lel

La urbanització de l’espai, propietat de l’Ajuntament, pretén que, a partir d’ara, sigui un espai pel gaudi del veïnat del barri de Sant Antoni, amb bancs, jardineres, horts urbans i un escenari d’obra

En el futur, en aquesta cantonada s’hi projecta construir-hi habitatge social i equipaments pel barri, però les entitats en podran fer un ús provisional mentre no s’hi facin obres

L’Eixample estrena els Jardinets El Talia com a nou espai d’estada i d’ús veïnal, un cop s’han executat els treballs de condicionament i d’urbanització provisional d’aquest solar municipal i que finalment han permès obrir-lo al barri.

 

 

 

 

El regidor del districte de l’Eixample, Pau Gonzàlez, ha participat en una festa organitzada per les entitats que han lluitat per la recuperació del solar de l’avinguda Paral•lel, com l’Associació proteatre Talia Olympia o l’Associació de veïns de Sant Antoni. Ha estat una festa evocadora del vell Paral·lel de les revistes, el cabaret i el music-hall, amb Brigitta Lamoure i Susana Larriba de conductores, i que ha servit per estrenar els jardinets ubicats al solar de l’antic teatre Talia, inaugurat l’any 1900, i que es va cremar el 20 de juny de 1988, ja dient-se Teatre Paco Martínez Soria.

Després que fos adquirit per l’Ajuntament a principis del 2022, el districte de l’Eixample, el veïnat i les entitats de Sant Antoni van acordar conjuntament els futurs usos provisionals que volien donar al solar, un cop es fessin les actuacions de condicionament de l’espai. Els treballs, que es va iniciar amb l’ampliació de la vorera de l’avinguda i l’obertura dels porxos, han consistit en netejar i anivellar el solar, d’uns 785 m2 de superfície, protegir la figuera existent i impermeabilitzar les dues parets mitgeres que hi fan façana.

D’acord amb les demandes veïnals, s’hi ha construït un escenari d’obra i s’ha habilitat una zona estada amb bancs, jardineres amb vegetació i arbrat -situat en testos grans. També s’hi han ubicat horts urbans amb taules de cultiu i un punt d’aigua pel seu rec. Aquests horts seran de gestió de les escoles i entitats del barri de Sant Antoni que hi estiguin interessades. Per últim, s’ha millorat l’enllumenat amb un nou fanal que s’ha instal·lat dins del solar.

El nou espai d’ús veïnal té dos accessos i una nova tanca perimetral permeable. Quedarà tancat a la nit, com els interiors d’illa. Per completar l’actuació compromesa amb el teixit veïnal i associatiu, restarà pendent la instal·lació dels jocs infantils, que està actualment en tramitació, i la construcció de la caseta per les eines de l’hort.

Amb aquesta actuació es vol donar resposta a les entitats veïnals que històricament havien reivindicat dotar de vida el solar recuperat per a usos ciutadans, agrupades sota el paraigua de la Plataforma Unitària pel Talia, els centres educatius públics del barri (Escola Ferran Sunyer, Escola Aldana i Escola Bressol Tres Tombs) i veïns de les finques adjacents al solar.

 

Habitatge dotacional i equipaments

En el futur, en aquest solar, de 785,30 m2 de superfície, l’Ajuntament té previst fer-hi habitatge dotacional, destinat a col·lectius específics com pot ser joves o gent gran, i un equipament cultural. Segons els plans vigents, l’alçada màxima de l’edifici serà de planta baixa més sis plantes pis, amb una superfície màxima edificada de 5.345 m2. La proposta que hi ha sobre la taula, compartida amb el veïnat, és construir-hi un equipament cultural pel barri en planta baixa, i fer els pisos dotacionals a les plantes superiors.

L’objectiu és donar resposta a les necessitats de disposar de més habitatge i serveis de barri a l’Eixample, el territori amb més habitants de la ciutat –el 16,4%– i que compta amb una densitat més alta que la mitjana. A més, el districte concentra una gran activitat econòmica i una mixtura d’usos que conviuen estretament en un teixit històric, compacte i molt consolidat que dificulta trobar nous espais per a ús públic per garantir una oferta d’habitatge i d’equipaments públics de proximitat indispensables per una adequada qualitat de vida del veïnat.





Paraules clau

Eixample/ jardinets El Talia/