Barcelona compra 170 habitatges públics de Regesa per evitar-ne la privatització : Servei de Premsa

Barcelona compra 170 habitatges públics de Regesa per evitar-ne la privatització

14/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament manté la política d’adquisició dels actius immobiliaris de la societat de l’antic Consell Comarcal per evitar que acabin en mans privades, tal com ha succeït en el passat

Als habitatges ara comprats, construïts en sòl municipal cedit a l’empresa comarcal per 75 anys, els restaven només entre 15 i 17 anys de protecció pública i després haurien pogut comercialitzar-se lliurement durant diverses dècades

L’operació suposa una inversió de 10,7 milions d’euros per a la compra de tres finques, situades al carrer de la Mare de Déu del Port, al barri de la Marina, al carrer de Teodor Llorente, al Guinardó, i al carrer de la Selva, a Porta

L’Ajuntament de Barcelona ha executat una nova adquisició d’habitatge per engreixar el parc públic de lloguer, ara amb 170 pisos de lloguer protegit de l’empresa pública Regesa, de l’antic Consell Comarcal del Barcelonès i ara en procés de desinversió en mans de l’Àrea Metropolitana. És la segona operació d’aquestes característiques d’aquest mandat, després que a finals del 2021 el Consistori comprés 198 habitatges de la societat pública, una estratègia per evitar tota opció de privatització d’unes promocions aixecades a la primera dècada dels 2000 en sòl municipal cedit. Les finques que es compren ara són les darreres de titularitat de Regesa a la ciutat, i només restaran una trentena d’habitatges situats en diferents promocions, que en tractar-se d’habitatge de protecció oficial podrien ser adquirits directament per l’Ajuntament o per qualsevol altra administració.

Amb aquesta operació, el Consistori amplia el parc públic d’habitatges i consolida la condició d’habitatge públic protegit d’aquestes promocions, construïdes en sòl municipal cedit a Regesa per un període de 75 anys. La cessió de drets de superfície a altres administracions i tercers per la promoció d’habitatge protegit ha estat durant dècades una pràctica habitual, per construir pisos de lloguer protegit però amb períodes de protecció inferiors als del dret de superfície. Aquesta divergència podria conduir els habitatges, en cas que acabessin en mans privades, a poder-se llogar a preus més elevats un cop vençut el termini de protecció.

Aquesta situació podria esdevenir una realitat en promocions construïdes per Regesa, que en el seu moment en va vendre el dret de superfície. L’últim episodi d’aquestes característiques va tenir lloc el 2013, quan el Consell Comarcal del Barcelonès, format pels ajuntaments de la comarca, va vendre el dret de superfície de 298 habitatges al fons d’inversió Azora i no a cap administració pública. Aquells habitatges eren de lloguer amb una protecció amb un termini sensiblement inferior al temps de cessió del dret de superfície.

 

Recuperació de la plena propietat pública dels habitatges i estabilització de totes les famílies llogateres

En quant a les promocions comprades ara, el 2006 l’Ajuntament de Barcelona va cedir gratuïtament a Regesa el dret de superfície durant 75 anys dels sòls situats al carrer de la Mare de Déu del Port, 179-183 (la Marina, Sants-Montjuïc), al carrer de Teodor Llorente, 6-8 (el Guinardó, Horta-Guinardó), i al carrer de la Selva, 59-61 (Porta, Nou Barris), per a la construcció d’habitatge de protecció oficial de lloguer. Aquesta protecció, però, té una durada de 30 anys, a comptar des de les respectives qualificacions definitives, entre el 2007 i el 2009. Això significa que el temps que resta de protecció és molt inferior als 59 anys que restarien perquè vencés el dret de superfície, el 2081.

En aquest context, l’adquisició directa de les finques permet a l’Ajuntament obtenir la plena propietat de les finques, de manera que no arribarà a produir-se cap disfunció ni contradicció que acabi en la privatització i lliure comercialització dels habitatges. Tots els habitatges en qüestió es troben ocupats, de manera que les 170 famílies llogateres en aquests dos blocs (97 pisos a Mare de Déu del Port, 25 a Teodor Llorente i 48 a la Selva) passen a formar part del parc públic municipal de manera estable i definitiva.

Per a aquesta operació l’Ajuntament ha invertit 10.763.703 euros per l’adquisició dels 170 habitatges que formen les tres finques. Aquest preu se situa un 17% per sota del valor que tindria la venda dels drets de superfície d’acord amb el preu d’HPO que marca la normativa. L’adquisició directa dels habitatges s’empara normativament en la llei sobre el patrimoni de les administracions públiques, que estableix que es podran acordar operacions de compravenda d’immobles d’aquesta naturalesa quan la part venedora sigui una altra administració o qualsevol entitat pertanyent al sector públic, com és el cas de Regesa.





Paraules clau

habitatge/ lloguer protegit/ Regesa/