Barcelona dedica un jardí a l’ecòleg Ramon Margalef : Servei de Premsa

Barcelona dedica un jardí a l’ecòleg Ramon Margalef

17/03/2023Temps estimat de lectura: 2 minuts

La ciutat homenatja el catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i li dedica el Jardí d’Aclimatació, un dels espais amb més interès botànic a Montjuïc

Ramon Margalef (1919-2004) és considerat un dels científics més importants de Catalunya i un dels pilars de l’ecologia del segle XX de l’àmbit internacional. El seu treball destaca ens els camps de la limnologia, l’oceanografia i l’ecologia

Barcelona homenatja des d’avui el prestigiós ecòleg Ramon Margalef i li ha dedicat el Jardí d’Aclimatació, que a partir d’ara esdevenen els Jardins de Ramon Margalef López. Aquest jardí és un dels espais amb més interès botànic de la ciutat de Barcelona, situat a la muntanya de Montjuïc.

Aquest matí s’ha fet l’acte d’homenatge i canvi de nom en el qual hi ha participat la família del científic, diferents persones de l’àmbit de l’ecologia i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

 

 

 

Ramon Margalef va néixer a Barcelona el 1919 i hi va morir l’any 2004. És un dels científics més importants de Catalunya i un dels pilars de l’ecologia del segle XX a nivell internacional. El seu treball destaca en els camps de la limnologia, l’oceanografia i l’ecologia, àmbits sobre els quals va escriure centenars de publicacions.

Margalef va obtenir la càtedra d’ecologia l’any 1967 a la Universitat de Barcelona, i es va convertir en el primer catedràtic d’ecologia de l’Estat espanyol. Va ser a la UB on va desenvolupar la seva tasca com a docent i investigador, formant a tota una generació d’ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Entre els anys 1971 i 2001 va dirigir una quarantena de tesis doctorals.

El doctor Ramon Margalef va ser guardonat en diverses ocasions. Va rebre el Premi Huntsman (considerat el Nobel en oceanografia) en la seva primera edició i també el van distingir amb la medalla Naumann-Thienemann de limnologia i el Premi Ramon i Cajal.

El 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la tasca com a investigador. L’any 2004 la Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia.

A més va rebre diversos doctorats honoris causa per les universitats de Laval, al Canadà, Aix-Marsella, a França, Nacional de Luján, a Argentina, Alacant i l’Institut Químic de Sarrià.

 

 

Paraules clau

Ecologia/ Jardí d'aclimatació/ Montjuïc/ Ramon Margalef/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina