Un projecte per visibilitzar els drets sexuals de les dones amb diversitat funcional guanya el Premi 8M : Servei de Premsa

Un projecte per visibilitzar els drets sexuals de les dones amb diversitat funcional guanya el Premi 8M

18/03/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest dissabte s’ha celebrat l’entrega del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany que, sota el lema “El desig irrefrenable de llibertat”, ha guardonat als projectes que permeten avançar en el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, i garantir els seus drets sexuals i reproductiu

El jurat ha atorgat el premi al projecte “El teu cos, el teu camp de plaer” que vol contribuir per a l’erradicació de tota forma de discriminació en l’àmbit dels drets sexuals cap a les dones amb diversitat funcional

Aquesta dissabte a la tarda s’ha celebrat l’acte de lliurament del 37è Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany amb la presència de la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Enguany, amb aquest premi, es vol fer un reconeixement a les entitats i projectes que treballen per visibilitzar la llibertat sexual i per convertir-la en un dret inapel·lable per a totes les dones.

Sota el lema “El desig irrefrenable de llibertat”, l’Ajuntament ha convocat aquesta edició amb la finalitat de donar suport a projectes que permetin avançar en el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, i garantir els seus drets sexuals i reproductius.

El Premi del Jurat al millor projecte, dotat amb 15.000 euros, ha estat atorgat a la proposta “El teu cos, el teu camp de plaer” de l’entitat SIDA STUDI. El jurat ha valorat “la mirada interseccional, des de la transversalitat i la creació de treball col·lectiu, a totes les fases del projecte. Destaca per la seva capacitat d’articular diferents nivells d’impacte en relació amb la promoció dels drets sexuals i reproductius al voltant de l’eix dona i diversitat funcional  i en relació amb la sensibilització i formació  a nivell comunitari  i de professionals.”

L’objectiu del projecte guanyador és contribuir a l’erradicació de tota forma de discriminació, directa o indirecta, en l’àmbit dels drets sexuals cap a les dones, bolleres i trans amb diversitat funcional; alhora que promocionar el dret al lliure desenvolupament sexual mitjançant una campanya de sensibilització a la ciutadania de caràcter participatiu. La proposta també preveu el desenvolupament d’un cicle de tallers sobre sexualitat per a dones, bolleres i trans amb diversitat funcional, i la producció fotogràfica “Metàfora Proyect” sobre la mateixa temàtica.

Per la seva banda, el Premi del Públic al millor projecte, dotat amb 3.000 euros, ha estat atorgat a la proposta “Ruda Fem Fest” del grup Mar Redondo  Justel  – Amigues de la Carbonera. L’objectiu d’aquest projecte és generar un espai de reflexió i de creació de discurs i marc cultural amb perspectiva de gènere que pugui ser útil tant per a la comunitat com  per a les persones individuals que hi participen, amb espais d’empoderament i de difusió d’un marc cultural feminista que faci avançar cap a una societat més justa i igualitària.

Just abans de l’entrega de premis, el públic assistent ha pogut gaudir de l’actuació de “Mediant la dansa”, una performance fruit de tot un procés de recollida d’informació durant els tallers fets amb dones de diferents entitats del Consell de Dones del districte de Sant Andreu, amb l’objectiu de manifestar les realitats i vivències de les participants respecte la temàtica de la llibertat sexual.

L’acte de lliurament de premis, que enguany s’ha celebrat al districte de Sant Andreu (Espai Josep Bota del recinte de Fabra i Coats), ha finalitzat amb el concert del grup musical Las Karamba, integrat per dones residents a la Fabra i Coats.

El públic assistent també ha pogut gaudir de l’exposició de quadres relacionats amb el 8M que ha preparat el Grup Pintors de Sant Andreu i que es podrà visitar fins al dia 20 de marc. Alhora, l’Associació d’Art-teràpia Artenea ha creat una peça artística comunitària on totes les participants de l’acte han pogut expressar la seva experiència en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius, d’una manera molt visual i creativa a través d’un mural.

Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar els webs ciutatdedones.barcelona i barcelona.cat/8m

 

Paraules clau

Premi 8M/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina