Dos projectes de moto connectada guanyen el repte per reduir els accidents a Barcelona : Servei de Premsa

Dos projectes de moto connectada guanyen el repte per reduir els accidents a Barcelona

30/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El sistema de monitorització de motos de l’empresa catalana Mapit i el d’assistència al conductor mitjançant intel·ligència artificial de la singapuresa Rider Dome han estat els guanyadors del repte per a trobar solucions que ajudin a reduir la sinistralitat de les motocicletes llançat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col·laboració del Comissionat de l’Agenda 2030 i de BIT Habitat i Fira de Barcelona, amb el saló Tomorrow.Mobility World Congress. Els projectes començaran les proves pilot a la ciutat aquest 2023 i es desenvoluparan durant un any

El projecte Mapit CARE, de l’empresa catalana Mapit, vol contribuir a la reducció del nombre d’accidents i la gravetat d’aquests mitjançant l’anàlisi de l’estil de conducció, condicions del vehicle i l’entorn, i gestió dels sinistres a través d’un sensor instal·lat a les motos. Les dades que el sensor transmet constantment serveixen per fer recomanacions als conductors a través d’una app que es podrà consultar previ a l’inici dels seus trajectes en moto i per informar de forma anònima a l’Ajuntament tant dels hàbits dels motoristes com dels punts i hores més conflictius per poder prendre les mesures correctores necessàries. El projecte de Mapit, que rebrà 77.043€ de finançament, compta amb l’avantatge de disposar ja de 17.000 motos sensoritzades a Barcelona cosa que facilita la implementació del projecte.

La companyia amb seu a Singapur Rider Dome provarà a Barcelona un sistema avançat d’assistència al conductor de motocicletes que aprofita el potencial de la visió per ordinador i la intel·ligència artificial per alertar en temps real els conductors d’amenaces properes a través d’unes llums instal·lades als miralls dels retrovisors que emetran senyals d’alerta al propi conductor. L’objectiu és reduir el nombre de sinistres gràcies al temps extra que proporcionen els avisos i que permet als conductors reaccionar i evitar accidents abans que es produeixin. Entre el perills dels que alerta el sistema hi ha el de col•lisió, el d’angle mort i el de distància de seguretat, entre d’altres. El sistema, a més, enviarà les dades en temps real al núvol per tal que puguin ser analitzades posteriorment. D’aquesta manera, els conductors tindran informació sobre les alertes que han rebut durant els seus desplaçaments i sobre el lloc on les han rebut, fet que els permetrà poder preveure futurs riscos. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona podrà ser coneixedor dels punts amb major concentració d’alertes, el que permetrà actuar-hi de forma preventiva. Rider Dome rebrà 96.000€ per instal·lar el seu sistema en una flota de motocicletes i dur a terme les proves pilot a la capital catalana.

Els projectes s’aplicaran a la ciutat mitjançant una prova pilot que tindrà una durada d’un any. Un cop finalitzada s’avaluaran els seus resultats i es valoraran les possibilitats de la seva implementació.

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, transició digital, esports, coordinació territorial i metropolitana i regidora de Mobilitat, Laia Bonet ha destacat l’àmplia resposta que hi ha hagut a la convocatòria d’aquest repte “que ha permès unificar innovació i seguretat en un sector amb tant de pes com és el de la moto a la ciutat de Barcelona”. La tinenta d’alcaldia ha volgut posar en valor que “les solucions guanyadores han arribat tant a nivell internacional com des de la proximitat i que això demostra que Barcelona està esdevenint un pol d’atracció per la innovació i per les noves solucions en el camp de la mobilitat”. “Les fórmules guanyadores aposten per l’ús de dades i per l’assistència en la conducció i ens mostren com diferents solucions sumen i poden ser efectives per una mateixa problemàtica”, ha afirmat. “En aquest cas, aquest repte serà una ajuda més per abordar la reducció de la sinistralitat entre els sector dels motoristes, un tema prioritari per Barcelona”, ha reblat.  

 

Repte internacional

La convocatòria del repte per reduir la sinistralitat relacionada amb motocicletes va rebre fins a 46 propostes provinents de 20 països, un 63% d’elles d’àmbit internacional. La resta, 17 en total, provenen d’Espanya. Concretament: 12 de Catalunya; 3 de Madrid; 1 d’Andalusia i 1 d’Euskadi. Les iniciatives presentades, que han demostrat un alt nivell tècnic i de qualitat, podran tenir projecció internacional amb la seva participació en la propera edició de Tomorrow.Mobility, esdeveniment organitzat per Fira i l’EIT Urban Mobility (iniciativa de la Unió Europea), que se celebrarà el proper novembre conjuntament amb Smart City Expo World Congres a Fira de Barcelona.

L’àmplia resposta que ha tingut la convocatòria per part d’empreses d’arreu del món referma l’objectiu del repte urbà com a fórmula per resoldre problemes complexes amb solucions innovadores tot i atraient talent, empreses i activitat econòmica, i consolida el paper de Barcelona com a ciutat referent l’àmbit de la mobilitat urbana.

 

Barcelona Innova Lab Mobility

Barcelona és una de les ciutats europees amb més presència de motos i ciclomotors que representen un 33% del cens total de vehicles, i els conductors de motos suposen el 86% dels ferits greus, segons el balanç de sinistralitat viària del primer semestre del 2022. Per frenar aquestes xifres, l’Ajuntament de Barcelona i la DGT van signar un conveni per a impulsar iniciatives que redueixin els accidents de motocicleta a la ciutat.

Aquest és el context en el que s’emmarca la iniciativa Barcelona Innova Lab Mobility impulsada pel Comissionat de l’Agenda 2030 amb el suport de BIT Habitat, que vol fomentar l’execució de proves pilots i nous projectes en l’àmbit de la mobilitat urbana intel·ligent i sostenible per tal de diversificar l’economia de la ciutat i consolidar Barcelona com la capital de la innovació en mobilitat del sud d’Europa.





Paraules clau

mobilitat/