El Plenari dona llum verda a la modificació del Reglament per a l’Equitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

El Plenari dona llum verda a la modificació del Reglament per a l’Equitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona

31/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La principal novetat és l’ampliació dels mecanismes per garantir la paritat de gènere en els òrgans municipals. Especialment, s’ha inclòs l’obligatorietat de garantir-la als òrgans de direcció dels organismes dependents o vinculats al consistori. Fins ara, aquesta obligació en el rang directiu només feia referència als òrgans de govern municipals

Aquesta normativa va entrar en vigor l’any 2019 amb l’objectiu d’establir els principis i mecanismes que han de regir l’actuació i funcionament del consistori per remoure les estructures que produeixen desigualtats entre dones i homes

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament les modificacions del Reglament per a l’Equitat de Gènere de l’Ajuntament de Barcelona amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte Valents i la regidora no adscrita que s’han abstingut. El nou text busca concretar més alguns dels mecanismes ja previstos per la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals i facilitar la implementació efectiva de totes les mesures. A més, es donen passes endavant en algunes de les iniciatives ja implementades.

En definitiva, totes les aportacions i modificacions incloses en el document permetran que la mirada de gènere en els mecanismes i processos administratius de l’Ajuntament de Barcelona vagi guanyant més pes progressivament.

La novetat més destacable és l’obligatorietat de garantir que els òrgans de direcció dels organismes autònoms, societats mercantils i la resta d’entitats vinculades o dependents de l’Ajuntament de Barcelona en el present o de futura creació comptin amb una composició paritària. Aquesta nova mesura inclou tant consells d’administració com consells rectors. Fins ara, l’obligació de paritat de gènere en càrrecs directius només feia referència als càrrecs de lliure nomenament, inclosos els gerencials, dels òrgans de govern municipals.

A més, s’han inclòs d’altres mesures per a diferents àmbits. Per exemple, pel que fa a l’urbanisme, l’articulat concreta i facilita pautes als equips redactors de planejaments urbanístics per tal de donar compliment a l’obligació de realitzar avaluacions d’impacte de gènere. També s’introdueixen petites modificacions per tal de reforçar la Comissió de Seguiment i així facilitar i agilitzar el seu funcionament. D’altra banda, es contempla que els informes de seguiment del Reglament passin a ser anuals en comptes de cada 4 anys. Finalment, s’han modificat alguns articles per tal d’eliminar referències a normativa ja obsoleta i s’han actualitzat d’altres.

El procés de modificació del Reglament per a l’Equitat de Gènere es va iniciar a principis de 2022 en el sí de la Comissió de Seguiment del Reglament, a on estan representats tant la societat civil com tots els grups municipals. A més, ha estat sotmès a dos processos d’informació pública per tal de garantir que la ciutadania i els partits polítics poguessin aportar tot allò que consideressin necessari.

Aquest reglament va entrar en vigor l’any 2019 amb l’objectiu d’establir els principis i mecanismes que ha de regir l’actuació i funcionament del consistori per remoure les estructures que produeixen desigualtats entre dones i homes tant a la ciutat de Barcelona com a l’estructura i funcionament de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta normativa beu de les aportacions que les dones i els moviments feministes de la ciutat han realitzat en les darreres dècades, i que avui en dia segueixen reivindicant amb força i convicció, per construir una ciutat més justa i democràtica; on les dones i els homes al llarg de tot el cicle vital, i atenent a la diversitat que ens configura, estiguem en posició d’igualtat en la vida cultural, social, econòmica i política.





Paraules clau

ajuntament/ Reglament per a l'Equitat de Gènere/