Barcelona inaugura la plaça dedicada als germans Fortuny de l’Elèctrica Dharma al barri de Sants : Servei de Premsa

Barcelona inaugura la plaça dedicada als germans Fortuny de l’Elèctrica Dharma al barri de Sants

01/04/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Una actuació musical de la Dharma amb la col·laboració dels Tabalers de Sants i la Colla Bastonera ha acompanyat la descoberta de la placa

Aquest matí s’ha inaugurat amb una festa popular la nova plaça del barri de Sants dedicada als germans Fortuny, els dos músics santsencs que van fundar la històrica Companyia Elèctrica Dharma. L’espai que portarà el seu nom es troba a la confluència dels carrers de Burgos i de la Riera de Tena, davant de la sortida del metro de Mercat Nou, i ja és oficialment la plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro.

 

 

 

La descoberta de la placa ha comptat amb la participació de les seves filles, Eva i Liliana Fortuny, respectivament, Lluís Muntada, impulsor ara fa 15 anys de la iniciativa per donar el nom de Josep i Esteve Fortuny a un carrer del barri de Sants i el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. L’Elèctrica Dharma hi ha fet un petit concert, amb cançons i poemes de l’Esteve i d’en Josep. En algunes cançons han comptat amb la percussió dels Tabalers de Sants i la Colla Bastonera, en una nova mostra de la integració de la cultura popular a la música de la Dharma.

Entre els anys 1972 i 1973, els santsencs Josep, Esteve i Joan Fortuny i Guarro van crear la Companyia Elèctrica Dharma. Més endavant se’ls va unir en Carles Vidal, en Lluís Fortuny i la germana petita, Maria Fortuny, a finals dels anys 80. L’Esteve va morir sobtadament el 1986 i en Josep, uns anys més tard, el 2013.

Aquest 2023 la Companyia Elèctrica Dharma fan 50 anys i són la banda en actiu més antiga de Barcelona i de tot Catalunya. Amb concerts arreu del món i 25 discos editats i amb la mateixa energia que quan van començar, el proper 22 d’abril celebren aquest mig segle sobre els escenaris amb un gran concert al Palau Sant Jordi.   

El plenari del Districte de Sants-Montjuïc va aprovar a l’octubre de 2013 per unanimitat la proposta a la Ponència de Nomenclàtor de donar el nom de Germans Fortuny o bé Elèctrica Dharma a un carrer del barri de Sants proper al de Sagunt, on van néixer els germans. El projecte va quedar aturat perquè feia menys de cinc anys que havia mort en Josep Fortuny, i aquest és el termini perquè la Ponència pugui aprovar una denominació a la ciutat. Durant els darrers mesos s’ha recuperat la iniciativa. El febrer passat, el ple de Sants-Montjuïc va donar el vistiplau a la ubicació de la nova plaça d’Esteve i Josep Fortuny i Guarro. El plenari també es va comprometre unànimement a estendre la denominació a tot l’espai que es guanyi amb la propera reurbanització del carrer de Burgos, si pot ser amb el nom del grup, en lloc dels dos germans ja traspassats.

 

Uns jardins dedicats a Josep Pons i Mogas, històric activista veïnal de la Bordeta

Aquest matí també s’ha descobert la placa dels jardins dedicats a un altre veí il·lustre dels districte de Sants. L’espai que hi ha a la cantonada dels carrers del Corral i de Mossèn Amadeu Oller al barri de La Bordeta porten el nom de Josep Pons i Mogas, històric activista veïnal del barri. L’acte ha comptat amb la participació de familiars, companys i companyes de lluites, com ara la seva vídua, Rosa Pomareda.

 

 

Anarquista i comerciant amb orgull obrer, va regentar total la vida una botiga de queviures a la cantonada del carrer d’Olzinelles amb el de Juan Bravo. La botiga era un veritable centre social, com el Centre Social de Sants que ell va ajudar a fundar. Entre les moltes lluites socials i veïnals en què es va implicar, hi ha la creació de la primera emissora lliure del barri: la Ràdio Llibertina de Sants. Va morir l’any 2010 i la biblioteca popular de Can Batlló, espai pel qual va lluitar molt, ja porta el seu nom.

La proposta de dedicar-hi una plaça sorgeix de la Comissió de Seguiment del Consell de Barri de la Bordeta, amb el suport de la seva dona, Rosa Pomareda, i familiars, el Centre Social de Sants, Sants 3 Ràdio, la SE Mercat Nou-Magòria, la Parròquia de Sant Medir, la Lleialtat Santsenca i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.





Paraules clau

Elèctrica Dharma/ Esteve Fortuny/ Joan Fortuny/ Josep Pons/ la Bordeta/ marc serra/ nomenclator/ placa/ sants/