El nom d’Oriol Bohigas s’afegeix al del Passeig Marítim de la Barceloneta, en homenatge a l’arquitecte : Servei de Premsa

El nom d’Oriol Bohigas s’afegeix al del Passeig Marítim de la Barceloneta, en homenatge a l’arquitecte

01/04/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona va aprovar al març de 2022 el canvi de denominació, que a partir d’ara batejarà el tram del Passeig Marítim que va entre la plaça del Mar i el carrer de la Marina

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit avui l’acte de canvi de nom del Passeig Marítim de la Barceloneta pel de Passeig Marítim de la Barceloneta-Oriol Bohigas, en homenatge al reconegut arquitecte urbanista barceloní, que va morir al novembre de 2021 als 95 anys. A l’acte hi han assistit el tinent d’Alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, entre d’altres membre de la Corporació Municipal. També ha comptat amb un parlament de l’escriptor Eduardo Mendoza, i l’assistència de familiars de l’arquitecte.

 

 

 

La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona va aprovar al març de 2022 el canvi de denominació, que a partir d’ara batejarà el tram del Passeig Marítim que va entre la plaça del Mar i el carrer de la Marina.

La nova denominació dona resposta així a la voluntat del consistori de recordar qui fou, juntament amb d’altres, un dels artífexs de la idea de la Barcelona oberta al mar que va transformar la ciutat i va ser  clau  en la presentació de Barcelona al món durant els Jocs Olímpics de 1992. De fet Bohigas va rebre diversos reconeixements per la seva obra, entre ells un premi FAD pel disseny del Port Olímpic.

Bohigas fou delegat i conseller municipal d’urbanisme a Barcelona. També fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona fins al 1994. Nascut a Barcelona al 1925, el 1943 ingressà a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on es gradua el 1951. Al 1963 aconsegueix el títol de Doctor Arquitecte. També fou membre fundador del grup editorial Edicions 62 i president de la Fundació Joan Miró. Durant vuit anys va ser president de l’Ateneu Barcelonès, temps durant el qual es va dur a terme la restauració i millora de l’edifici i de la seva biblioteca.

Bohigas és Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona i Premi Ciutat de Barcelona a la Projecció Internacional. Al 2008 va rebre el Premio Nacional de Arquitectura i al 2011 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura a la Trajectòria Professional i Artística de la Generalitat.

Entre les obres de l’estudi de Bohigas (MBM Arquitectes) més recents a Barcelona es troba l’estació de Metro de Liceu, l’edifici d’oficines de RBA Editors, la Vila Olímpica i el Port Olímpic de Barcelona, o l’edifici del Disseny HUB de Glòries.

Unes setmanes després de la seva mort, l’Ajuntament de Barcelona homenatjà la seva figura en un acte al Saló de Cent en el que amics, familiars i col·legues de professió van glossar la seva obra.





Paraules clau

barceloneta/ nomenclator/ oriol bohigas/