Barcelona celebra el Dia mundial de mars i oceans : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia mundial de mars i oceans

08/06/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona se suma a la celebració del Dia mundial de mars i oceans, que se celebra avui 8 de juny, amb una programació d’activitats i esdeveniments que coordina el Centre de la Platja, l’espai d’educació ambiental i per a la sostenibilitat referent sobre l’àmbit marí i litoral, i membre de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). Aquestes activitats, totes gratuïtes, se celebraran en diferents punts de les platges de la ciutat entre el 8 i el 15 de juny.

El Dia mundial de mars i oceans, una jornada reconeguda per  Nacions Unides, serveix per fer una crida internacional a favor de preservar la biodiversitat de mars i oceans i informar sobre l’impacte negatiu que els provoca l’activitat humana. El lema per al 2023 és “Planeta oceànic: les marees estan canviant” i pretén posar els oceans al centre del desenvolupament sostenible.

Tots les activitats en motiu del Dia mundial de mars i oceans 2023 es poden consultar al web. Entre totes les activitats destaquen una acció de conscienciació de residus que es desenvoluparà el pròxim dissabte 10 de juny en diferents platges de la ciutat. L’activitat, oberta a tots els públics i gratuïta, consistirà en la recollida de diferents residus i una anàlisi posterior sobre els residus recollits, posant especial èmfasi a les burilles de tabac i les platges sense fum.

El dia 15 de juny Barcelona serà la ciutat d’arribada d’un gran repte esportiu, els 500 quilòmetres de natació en aigües obertes que se celebra entre les ciutats de Marsella i Barcelona i que està promoguda per l’associació Swim for Change. La reivindicació de la prova és “0 burilles al mar” i la lluita contra aquest residu que afecta de forma greu el sistema marí. L’arribada es fa a Barcelona també per reivindicar les seves platges sense fum, una iniciativa de protecció del medi ambient i de garantir el dret de la ciutadania a gaudir un espai públic net, lliure de fum i de burilles amb màxima protecció de la salut de totes les persones, especialment les més vulnerables.

 

Barcelona, escollida per celebrar el Decenni de l’Oceà de la UNESCO

La ciutat de Barcelona ha estat escollida per la UNESCO per celebrar el seu esdeveniment del Decenni de l’Oceà a l’abril del 2024. La ciència al servei de l’oceà reunirà durant 3 dies sectors marítims, filantropia, món acadèmic, sector privat, societat civil, actors governamentals i agents decisors.

Coorganitzat per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO compta amb diversos socis com l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional del Decenni Oceànic Espanyol, que està liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC.

Barcelona suma un nou espai de diàleg entre ciència-política-societat sobre la sostenibilitat dels oceans, i reforça la seva aposta per l’economia blava amb la sostenibilitat i la innovació com a motors de competitivitat i creació d’ocupació.





Paraules clau

dia mundil de mars i oceans/ mars/ oceans/