Aquest cap de setmana comencen els actes de celebració del centenari del barri de Can Baró : Servei de Premsa

Aquest cap de setmana comencen els actes de celebració del centenari del barri de Can Baró

09/06/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El dissabte, 10 de juny, es dona el tret de sortida als actes de celebració de la creació del barri de Can Baró. El Districte d’Horta-Guinardó, conjuntament amb el Pla de Barris i la comissió veïnal organitzadora del centenari, han programat diverses activitats que inclouen exposicions, concerts, conferències i trobades veïnals, amb l’objectiu de reivindicar la memòria d’aquest barri de Barcelona.

 

 

A les 10.00 hores es farà el toc d’inici del centenari, i a partir de les 10.30 hores, al carrer Panorama, situat al Turó de la Rovira, s’inaugurarà l’exposició “Can Baró: memòria gràfica d’un barri de muntanya”. Es tracta d’una exposició de gran format amb diversos plafons que es podran observar en diferents punts del barri. La mostra inclou una mirada fotogràfica a peu de carrer sobre les transformacions, socials i urbanístiques del barri de Can Baró al llarg d’aquest darrer segle.

 

 

A les 12.30 hores, a la plaça de Sanllehy, tindrà lloc una tabalada i el pregó del centenari, que anirà a càrrec de Pepi Nuñez, representant veïnal que parlarà en representació de la comissió veïnal organitzadora del centenari. L’acte anirà acompanyat d’un homenatge a les persones centenàries que viuen en aquest barri i d’un brindis musical. Finalment, a les 21.00 hores, al casal de barri Can Baró-El Pirineu, tindrà lloc una obra de teatre a càrrec del grup Farandulacis.

Els actes continuaran fins al mes de novembre, amb diverses activitats programades. El programa complet es pot consultar en aquest enllaç: https://media-edg.barcelona.cat/wp-content/uploads/2023/06/06145516/Centenari-CanBaro-fulleto-1.pdf

El barri de Can Baró, situat al peu i als vessants del turó de la Rovira, es va formar al voltant d’un mas, que dona nom al barri, i que actualment és un centre d’ensenyament. El mas esmentat, bastit l’any 1674, estava situat en un dels extrems del terme de Sant Martí de Provençals. Es dedicava, com altres masos de la zona, al conreu del blat. A finals del segle XIX, el municipi va ser annexionat. En l’àmbit actual del barri de Can Baró la Companyia d’Aigües de Barcelona va comprar una bona part del terreny i va construir un dipòsit, que complementava l’obra hidràulica, per portar l’aigua des de Dosrius. En aquella època va començar l’extracció de pedra i calç, i per això el barri ofereix avui un perfil de muntanya mossegada.

La parcel·lació de Can Baró per urbanitzar-lo es va iniciar al voltant dels anys vint del segle passat. Primer, es van fer les cases de la Cooperativa dels Periodistes; després, els blocs de la Cooperativa Gracienca i de Vista Park i, de mica en mica, diferents iniciatives privades. Amb la immigració, especialment durant els anys cinquanta i seixanta, Can Baró, com altres barris que l’envolten, va viure un creixement molt intens, sovint de caire especulatiu, amb edificacions i grans blocs que van exhaurir, fins al límit, la capacitat d’una trama urbana configurada, en bona part, per carrers estrets i costeruts.

Durant la Guerra Civil, al Turó, s’hi va instal•lar la bateria antiaèria i al seu voltant, durant els anys quaranta a partir de l’arribada de nous habitants, va emergir un poble de barraques, que es van enderrocar a finals dels anys vuitanta, i amb la política de reallotjament van aparèixer els blocs de Raimon Casellas, anomenats, les “Cases verdes”.

Recentment s’ha procedit a la rehabilitació de la bateria antiaèria. Aquest emplaçament, situat a l’entorn del cim del turó de la Rovira, perviu juntament amb les restes d’un poblat ibèric i les restes del grup de barraques. Tot plegat forma un conjunt d’elements de memòria històrica d’aquest àmbit de la ciutat. Els darrers anys hi ha hagut un esforç per corregir els dèficits acumulats i dotar el barri dels equipaments necessaris, malgrat les limitacions imposades per la manca d’espais.





Paraules clau

barri/ Can Baró/ centenari/