Tret de sortida al concurs del comissariat pel Congrés Mundial de la UIA-UNESCO BCN 2026 : Servei de Premsa

Tret de sortida al concurs del comissariat pel Congrés Mundial de la UIA-UNESCO BCN 2026

27/06/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han presentat el concurs pel comissariat del Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) Barcelona 2026.

 

 

 

El Congrés, que se celebrarà en paral·lel a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura de la ciutat comtal, és l’esdeveniment d’arquitectura més important del món i suposa una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat, de Catalunya i d’Espanya com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i el disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per transformar la vida de les persones i abordar reptes globals.

L’acte ha comptat amb la presencia de la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet;  la Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Raquel Sánchez; la Consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera; i el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Guillem Costa Calsamiglia. També el president de la Unió Internacional d’Arquitectes, José Luis Cortés, ha llançat un missatge de recolzament institucional al Congrés que se celebrarà a Barcelona l’any 2026 a través d’un vídeo.

 

UN CONCURS DE COMISSARIAT INÈDIT

En un context de crisi climàtica, energètica i postpandèmia, el concurs pel comissariat que donarà forma conceptual al Congrés d’Arquitectura es planteja com una oportunitat per repensar i actualitzar formats i temàtiques sobre com han de ser els congressos d’arquitectura. És per això que, d’una manera inèdita a la UIA, s’ha decidit sotmetre el comissariat de l’esdeveniment a un procés de selecció internacional, mitjançant un concurs a dues voltes.

El procés del concurs pel comissariat busca propiciar un congrés que no només generi la màxima rellevància i interès per la comunitat global d’arquitectes, sinó que de les seves conclusions es desprenguin coneixements i practiques de l’impacte real en el dia a dia de les persones i el futur del planeta.

L’equip de comissaris, que podrà ser multidisciplinari, sempre que el lideratge l’assumeixi una persona arquitecta, serà escollit per les administracions impulsores juntament amb un comitè d’experts de reconegut prestigi.

El concurs s’obrirà demà 28 de juny i tant les bases per a la participació com tota la informació es trobaran publicades a la web del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: https://www.arquitectes.cat/uiabcnwc26

 

LA IMATGE GRÀFICA, POTÈNCIA VISUAL

A través d’un concurs estatal organitzat per l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD), la proposta gràfica pel Congrés elaborada per l’equip de Pràctica, amb seu a Barcelona i Nova York, ha aconseguit ser la seleccionada. Es tracta d’una identitat potent i polièdrica, que es dirigeix tant al món occidental com al món àrab, iberoamericà i al sud global, partint de la premissa que tenim reptes globals compartits. El jurat, compost per representants de les administracions impulsores i de l’ADG, ha reconegut que es tracta d’una imatge que reflecteix la capacitat transformadora de l’arquitectura a través de l’acció.

El Congrés de la UIA d’aquest any, que se celebrarà a Copenhaguen del 2 al 6 de juliol, serà l’estrena internacional de la nova imatge, així com de la presentació global del concurs del comissariat.

 

BARCELONA, UNA CAPITAL DE L’ARQUITECTURA INOBLIDABLE

Amb la celebració del Congrés de 2026, Barcelona es convertirà en la primera ciutat en acollir aquesta fita en dues ocasions. La ciutat acull el 19è Congrés Mundial de la UIA el 1996, en un context molt diferent de l’actual, tant professional, com polític i social. El Congrés, que va tenir lloc quatre anys després dels Jocs Olímpics, arribava en el moment de màxim interès internacional pel conegut ‘model Barcelona’, el boom del disseny local i als inicis de l’explosió turística de la ciutat.

Durant les sessions del congrés es va poder escoltar, en diferents formats (des de conferències a taules rodones’, a arquitectes com Peter Eisenman, Norman Foster, Jacques Herzog i Daniel Libeskind – en taula rodona moderada per Luis Fernández Galiana i Joan Busquets -, a Zaha Hadid, Tadao Ando, Richard Rogers, Rem Koolhaas, Kenneth Frampton o Oriol Bohigas, entre altres.

L’esdeveniment va ser un èxit de convocatòria, que va desbordar les previsions de l’organització. Trenta anys més tard, Barcelona està preparada per repetir l’èxit.

 

Descarregar vídeo (MP4)





Paraules clau

arquitectura/ Congrés Mundial de la UIA-UNESCO BCN 2026/