La Fundació Barcelona Zoo, Damm i el Consorci del Delta del Llobregat tornen a introduir fartets al delta del Llobregat : Servei de Premsa

La Fundació Barcelona Zoo, Damm i el Consorci del Delta del Llobregat tornen a introduir fartets al delta del Llobregat

20/07/2023Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Fundació Barcelona Zoo, Damm i el Consorci del Delta del Llobregat van alliberar ahir 100 exemplars de fartets al delta del Llobregat. L’acció està inclosa en el conveni de col·laboració vigent entre les entitats i forma part del pla educatiu “Salvem el fartet”, una iniciativa que vol conscienciar sobre la situació en què es troba aquest peix mediterrani, declarat en perill d’extinció.

 

 

Els fartets reintroduïts han nascut a les instal·lacions del Zoo de Barcelona. Han estat alliberats a dues noves basses que s’han excavat enguany amb la col·laboració de l’Ajuntament de Viladecans seguint les característiques de fondària i mida recomanades pels experts en aquesta espècie amb l’objectiu de maximitzar l’èxit de la introducció.

 

 

Fins ara, el delta del Llobregat només tenia dues basses amb petites poblacions estables de fartets, espècie que es troba en una situació crítica a la península Ibèrica d’on és endèmica. Per això, el pla de recuperació del fartet al delta del Llobregat se centra en la creació de nous nuclis poblacionals a diversos aiguamolls que assegurin la viabilitat de l’espècie a llarg termini. En aquesta línia, la Fundació Barcelona Zoo hi col·labora amb la cria de l’espècie, l’execució d’actuacions de millora d’hàbitats, l’estudi dels requisits ecològics de l’espècie i el seguiment de la seva evolució en el temps.

 

Cinc anys de compromís amb la reintroducció del fartet

La Fundació Barcelona Zoo fa cinc anys que està compromesa amb la reintroducció del fartet i des de l’any 2018 col·labora amb el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat per reintroduir-lo al seu hàbitat natural. Una col·laboració que des de l’any 2021 compta també amb el suport de Damm.

La primera actuació de restauració d’hàbitats es va realitzar el febrer de 2019 amb l’excavació d’una bassa a la pineda litoral del municipi del Prat de Llobregat, en el mateix espai on hi havia l’única població establerta de fartets. Els bons resultats obtinguts són els que han permès continuar endavant i crear les dues basses que ahir van acollir el centenar de nous exemplars.

 

Descarregar imatges (ZIP)

Paraules clau

delta del Llobregat/ fartets/