L’Ajuntament prorroga un any el decret de limitació de grups turístics a Ciutat Vella : Servei de Premsa

L’Ajuntament prorroga un any el decret de limitació de grups turístics a Ciutat Vella

20/07/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el procés per prorrogar, per un any més, el decret de limitació de grups turístics a Ciutat Vella. Al març passat va entrar en vigor la regulació que estableix que aquests grups no poden superar les 20 persones i que no es pot superar l’aforament de grups establert en algunes places i carrers del districte, especialment en aquelles amb gran afluència de persones pel seu interès turístic.

El decret de continuïtat, signat aquesta setmana per l’alcalde, entrarà en vigor previsiblement a principis de setembre –un cop sotmès a exposició pública i a al·legacions—i tindrà vigor fins al setembre de 2024. L’objectiu de la mesura és mantenir l’equilibri entre l’activitat econòmica i la vida dels veïns i veïnes d’aquest districte.

El text del nou decret manté l’actual regulació. Així, la normativa seguirà establint aforaments limitats de grups en determinats espais, com:

El text de la normativa estableix aforaments màxims en aquells espais i monuments que requereixen una explicació in situ, la qual haurà de ser breu en dies de molta afluència de grups.

El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús de radioguies en tots els barris, per tal de minimitzar el seu impacte acústic.

Les activitats que no s’ajustin a la normativa es poden sancionar per estar fent una activitat sense llicència a l’espai públic, recollit en l’ordenança de les Vies i els Espais Públics. Aquest incompliment es pot sancionar amb fins a 1.500 euros, arribant a imports de 3.000 euros per reincidència.

Des que es va posar en marxa aquest mes de març passat, parelles d’agents cívics recorren els carrers del districte per informar en primera instància els i les guies sobre el contingut del decret, i en segona instància, informar a la Guàrdia Urbana si hi ha hagut incompliments. La Guàrdia Urbana és l’encarregada d’expedir les sancions in situ, si troba guies acompanyant grups més grans de l’establert, o excedint l’aforament permès en un espai. En aquests mesos s’ha prioritzat la funció d’observació i informadora més que la sancionadora.

Aquest dispositiu d’informació i control format per agents cívics i auxiliars, es mantindrà amb la pròrroga de la normativa.

 

Balanç positiu

Durant aquests mesos de control, s’ha detectat un alt índex de compliment de la normativa. Els agents han pogut visualitzar l’activitat de més de 3.200 grups turístics als principals punts. La mitjana de persones per grup ha estat de 13. Tot i així, els agents cívics han anotat l’incompliment de 141 grups, que superaven les 20 persones (una mitjana de 26 persones), el que suposa el 4,3 % dels grups comptabilitzats.

Els espais on es detecten un major nombre de grups i de participants són la Plaça del Rei i la Plaça Sant Jaume, els espais que poden acollir un nombre més elevat de grups segons la normativa (fins a 8). Per contra, l’espai on s’han detectat un major nombre d’incompliments en quant a l’aforament és la Plaça Sant Felip Neri i la Façana de Santa Maria del Mar, dos espais reduïts que poden acollir 2 grups i 3 grups, respectivament.

En general, el consistori ha constatat que els i les guies oficials, els habilitats per la Generalitat de Catalunya, coneixen el decret i la normativa. De fet, els i les agents cívics s’han trobat grups que estan esperant a què altres grups surtin de l’espai per a poder accedir i així no superar l’aforament.

Paraules clau

grups turístics/ limitació/ turisme/