[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença el curs a la xarxa municipal d’escoles bressol, que estrena 4 edificis nous i creix fins als 105 centres : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença el curs a la xarxa municipal d’escoles bressol, que estrena 4 edificis nous i creix fins als 105 centres

07/09/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

Demà divendres, dia 8 de setembre comença el curs 2023-2024 a la xarxa d’escoles bressol municipal que l’Ajuntament de Barcelona gestiona a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB). Una xarxa que aquest curs estrena quatre edificis nous, dos dels quals per ampliar i traslladar dues escoles que ja existien, i els altres dos per ubicar-hi dues noves escoles bressol.

 

 

Així doncs, les 105 escoles bressol de la xarxa municipal, amb 626 grups d’infants, acolliran 8.891 infants d’entre 0 i 3 anys i les seves famílies. A Barcelona, per tant, 1 de cada 4 infants de 0-3 anys ha estat escolaritzat en una escola bressol municipal.

Per a aquest curs, en el període de preinscripció, l’Ajuntament va obrir una oferta de 4.765 places que estaven disponibles. I va rebre 8.421 sol·licituds, un total de 715 més que en l’anterior campanya, la de 2022. L’Ajuntament ha pogut atendre el 55% de la demanda, un 1,8% menys que en el curs anterior. Això no obstant, les dades de demanda atesa pràcticament s’han equiparat a les de l’últim curs abans de la pandèmia, el curs 2019-2020, que va ser del 56%.

 

La xarxa municipal d’escoles bressol continua creixent i millorant

Pel que fa a les novetats del nou curs, destaca el creixement de la xarxa d’escoles bressol municipals. Aquesta xarxa estrena quatre edificis nous. Dos d’aquests edificis acullen centres de nova creació mentre que els altres dos acolliran bressols que ja funcionaven però que es traslladen a noves instal·lacions i s’amplien.

En concret, les escoles que s’incorporen a la xarxa municipal i que són de nova creació són l’EBM Can Rosés, situada al districte de Les Corts, i l’EBM Teixonera del districte d’Horta-Guinardó. I les escoles que estrenen equipaments i que per tant, es traslladen, s’amplien i canvien de nom, són l’EBM Torre del Rellotge, a Nou Barris (abans EBM Trinitat Nova), i l’EBM Pere Calafell, al districte de Sant Martí (abans EBM Esquitx).

El calendari d’obertura i inici de curs d’aquestes quatre bressols és lleugerament diferent al de la resta a causa de les obres. Les EBM de Can Rosés, Teixonera i Torre del Rellotge, començaran el curs el dia 18 de setembre a les noves instal·lacions. En el cas de l’EBM Pere Calafell, l’alumnat de continuïtat de l’EBM Esquitx inicia el curs com la resta de la xarxa, demà dia 8 de setembre a les instal·lacions de l’escola Esquitx. La resta d’infants, matriculats nous, iniciaran el curs el dia 2 d’octubre, com tenien previst les famílies, però ho faran en un emplaçament provisional, donat que existeix un retard en l’execució de les obres.

Pel que fa a les característiques d’aquestes quatre escoles, són les següents:

 

Obres de manteniment i millora durant l’aturada de l’estiu

Per altra banda, el curs comença amb moltes de les escoles de la xarxa millorades i renovades. Aquest estiu, aprofitant l’aturada del servei, s’han fet 41 actuacions de millora en 34 centres de la xarxa d’escoles bressol municipal, amb una inversió total de 849.051,62 €. Es tracta d’intervencions que es duen a terme per tal de mantenir aquests equipaments amb les condicions tècniques i de comfortabilitat òptimes i per garantir les necessitats d’escolarització anual. Entre les actuacions realitzades destaquen els treballs de jardineria i manteniment del verd del pati, amb neteja de sorrals i reg. En alguns casos han reparat o instal·lat elements d’ombratge. També les actuacions de manteniment i millora de tanques, cobertes, reparacions i substitucions de les instal·lacions de climatització que ho necessitaven, així com substitucions de paviments o tendals. També s’ha pintat en algunes escoles.

 

Quatre escoles ofereixen el servei amb diversificació horària

Aquest curs es manté el servei amb diversificació horària que es fa a quatre escoles bressol municipals: Caspolino (districte de Gràcia), Germanetes (districte de l’Eixample), Xiroi (districte de Les Corts), i Petit Príncep (districte de Sant Martí). La diversificació horària permet en els centres que l’ofereixen, matricular infants o bé en horari reduït, només de matí (de 9 a 13h) o només de tarda (de 15h a 19h), o bé en l’horari complet de 8h a 17h (que inclou el servei d’acollida matinal. Cadascun d’aquests centres ofereix dos grups mixtos amb l’horari reduït a banda de 5 grups amb horari sencer.

 

Paraules clau

escoles bressol/ xarxa municipal/