Parcs i Jardins accelera la substitució de les palmeres datileres de la ciutat : Servei de Premsa

Parcs i Jardins accelera la substitució de les palmeres datileres de la ciutat

08/09/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, accelera la substitució de les palmeres datileres de la ciutat per altres tipus de palmeres i d’arbres per reduir el risc de trencament sobtat d’aquesta espècie i minimitzar el risc de danys a persones.

Les últimes cinc setmanes s’han revisat de forma preventiva un total de 1.224 palmeres datileres, aquelles que reuneixen característiques similars a la que va caure de forma sobtada a la plaça d’Emili Vendrell al barri del Raval el passat 3 d’agost i que va provocar la mort d’una persona. La revisió ha determinat que es talaran 540 exemplars, una tasca que ja s’ha iniciat, fins avui ja se n’han retirat 308.

Aquesta revisió preventiva s’ha realitzat amb l’objectiu de minimitzar qualsevol risc i s’han tret aquells exemplars que els tècnics i tècniques han considerat més adients per accelerar la retirada i substitució de la palmera datilera, que es va iniciar a la ciutat l’any 2014. Les noves plantacions d’altres espècies de palmera es realitzaran quan finalitzi l’actual decret de sequera.

A més, mentre duri la calor, es continuaran regant sistemàticament totes les palmeres datileres de la ciutat, com s’ha fet ja les últimes setmanes.

 

Canvis en el Pla de risc de l’arbrat

Els tècnics i tècniques de Parcs i Jardins també han modificat el Pla de gestió de risc de l’arbrat amb noves mesures específiques per a palmeres, per poder millorar l’avaluació de riscos.

Aquestes mesures són, principalment, la tala sistemàtica de totes les palmeres datileres de més de 10 metres d’alçada plantades en ubicacions amb probabilitat de causar danys personals i també de totes aquelles on s’observin factors de risc identificats. També es realitzarà el reg sistemàtic de totes les palmeres datileres de la ciutat en època de calor.

Els exemplars catalogats, i per tant, protegits, de palmera a la ciutat es mantindran perquè ja tenen sistemes de seguretat complementaris.

Totes aquestes mesures s’han incorporat al pla municipal d’avaluació de risc, que té les mesures més restrictives de tot l’Estat espanyol, i que ja preveu mesures d’avaluació específiques per a palmeres com l’anàlisi instrumental de l’estípit (tronc) per detectar anomalies internes i  la prova d’oscil·lació per avaluar el volteig de l’exemplar.

 

L’informe extern no estableix cap causa concloent que provoqués la caiguda

L’informe extern i independent encarregat per Parcs i Jardins a una empresa d’arboricultura especialitzada en patologies d’arbres i palmeres per determinar els motius de la caiguda sobtada de la palmera conclou que no es pot establir cap causa principal que expliqui el trencament.

L’informe apunta que la causa de la caiguda no era previsible i cap factor va permetre actuar de forma preventiva. Conclou que la palmera presentava un aspecte normal, sense defectes interns.

L’estudi ha tingut en compte diferents elements tant de l’entorn com els extrets de les mostres de la palmera i explica el següent:

L’informe considera que la palmera era un exemplar sa i que podria haver patit un estrès hídric important per desadaptació en període de sequera elevada.





Paraules clau

palmeres datileres/