Servei de Premsa
07/10/2024
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”
15/09/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han inclòs una inspecció informativa per mostrar els focus de cria als patis, terrasses o jardins, i ensenyar com actuar per evitar-ho, a més d’una enquesta ciutadana per saber els coneixements que les persones tenien sobre el mosquit tigre i les mesures de prevenció a aplicar.
- La intervenció ha demostrat ser una eina útil per a la prevenció i el control de l’espècie, ja que millora el coneixement i sensibilització ciutadana i redueix els focus de cria en propietat privada.
- En el marc del Programa de vigilància i control de mosquits de la ciutat, s’intensifica i s’amplia la prevenció, passant de 82 a 100 zones de risc on es vigila especialment elements susceptibles d’acumular aigua a l’espai públic.
“A casa teva: fem prevenció del mosquit tigre” és una intervenció impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que està orientada a reduir els focus de cria de mosquit tigre a la propietat privada. L’objectiu de la campanya és capacitar a la ciutadania mitjançant la informació, sensibilització i conscienciació per fer una prevenció eficaç a l’espai privat. Així doncs, es fan visites a domicilis seleccionats de diferents barris que inclouen una inspecció informativa als patis, terrasses o jardins per mostrar els focus potencials de cria i ensenyar com actuar per gestionar-los correctament. La campanya es va posar en marxa el mes de maig i s’allargarà fins a l’octubre, des del seu inici al maig s’han fet al voltant de 400 primeres visites.
La selecció dels domicilis es fa prèviament segons una anàlisi que té en compte característiques del medi, de l’espècie i aspectes relacionats amb les desigualtats socials. A més de la inspecció informativa, en les visites es fa una enquesta sobre coneixements generals dels mosquits, nivell de preocupació davant les picades o la transmissió de malalties, i tipus d’actuacions que realitza el ciutadà a casa per prevenir-ne la proliferació. Se’n faran dues en el mateix domicili, sempre que sigui possible, per avaluar la intervenció i el grau de satisfacció amb la mesura. Abans de fer les visites, s’informa amb cartells a cada finca indicant què es farà, a on, quan i en quin horari. Les persones que les fan van uniformades i identificades com a personal de l’ASPB.
La manera més eficient de controlar la proliferació de mosquits és evitar que es reprodueixin i això s’aconsegueix eliminant els seus llocs de cria. Aquesta estratègia de prevenció és l’element principal del Programa de vigilància i control de mosquits que executa l’ASPB en els espais públics de la ciutat. Un dels principals objectius d’aquesta tasca és reduir els riscos que pot comportar el mosquit tigre en la possible transmissió de malalties importades. Ara bé, cal tenir en compte, que aproximadament el 70% de l’activitat d’aquest vector es concentra en propietat privada. Per això, la sensibilització i col·laboració ciutadana són claus per a la seva prevenció i control.
En aquest sentit, la intervenció “A casa teva: fem prevenció del mosquit tigre” ha demostrat ser una eina útil. Així ho mostren els resultats de la prova pilot de la intervenció que va dur a terme l’ASPB l’any 2021 per valorar-ne l’efectivitat en la reducció de focus de cria en l’àmbit privat. En aquell moment es van visitar prop de 100 domicilis i entre els principals resultats, es va observar una millora en el grau de coneixements dels mosquits i una àmplia reducció dels focus de cria, així com un alt grau de satisfacció dels veïns i veïnes visitades.
Totes i tots podem contribuir a evitar la proliferació de mosquits fent petites rutines a casa. Fer una revisió cada 5 o 7 dies de les zones exteriors per no acumular aigua és una mesura senzilla i eficaç pel seu control. Amb el mosquit tigre això és especialment rellevant, ja que aprofita petits basals d’aigua en recipients com gerros, cubells, testos o joguines per reproduir-se. Per tant, saber identificar-los, vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall és clau per reduir els seus punts de cria.
D’abril a novembre s’intensifiquen les tasques de prevenció a l’espai públic
El període de més activitat de mosquits és d’abril a novembre. Per això, durant aquests mesos l’ASPB intensifica les tasques de vigilància i control a la ciutat. Duna banda, identifica els espais públics amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits i on poden representar un problema, i es fa un seguiment continuat per intervenir de manera primerenca si se’n detecta activitat. D’altra, es dur a terme la vigilància de les malalties transmeses per vectors i s’atenen les comunicacions ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits.
La recollida sistemàtica de dades del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) de l’ASPB, tenint en compte diversos aspectes com l’activitat registrada durant l’any anterior, els entorns de zones de risc epidemiològic (hospitals, clíniques, centres del viatger, etc.), i les desigualtats socials en salut, determina les zones on s’intensifiquen les tasques de prevenció en el marc del Programa de vigilància i control de mosquits. Enguany, s’han seleccionat 100 zones per dur a terme aquestes tasques.
Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona 2022
L’any 2022 l’ASPB va revisar 51.532 punts de vigilància i control (embornals, fonts ornamentals o naturalitzades) en l’espai públic, va detectar activitat en 552 i va efectuar 25.364 tractaments larvicides amb productes biològics, els quals no tenen efectes sobre el medi ambient ni la salut de les persones.
D’altra banda, va rebre i atendre 153 comunicacions ciutadanes. En tots els casos es contacta amb la persona afectada, es fa inspeccions a la via pública, s’apliquen mesures preventives, correctores i de control, si calen, i es fa seguiment continuat fins a la resolució. En les inspeccions fetes l’any 2022 es va detectar al voltant d’un 21% d’activitat.
De forma complementària, l’ASPB rep també informació de la ciutadania recollida per la plataforma de ciència ciutadana MosquitoAlert. El 2022 es van gestionar 114 comunicacions de punts de cria i adults i es va detectar activitat en un 4 %.
Material relacionat
Imatges d’una actuació en una llar privada (ZIP)
Paraules clauASPB/ control/ mosquits/ prevenció/ salut/ salut pública/ vigilància/