Barcelona potencia el lideratge femení en investigació i recerca en conveni amb el Barcelona Institute of Science and Technology : Servei de Premsa

Barcelona potencia el lideratge femení en investigació i recerca en conveni amb el Barcelona Institute of Science and Technology

17/09/2023Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni per finançar el projecte “Dones líders en ciència i tecnologia” del BIST, Barcelona Institute of Science and Technology. Amb una aportació monetària de 200.000 euros, Ajuntament i BIST engegaran mesures concretes per donar suport a investigadores post-doctorals i juniors group leaders, i capacitar a infants i joves en ciència i tecnologia.

Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, amb la signatura d’aquest conveni “seguim treballant perquè la presència activa de dones en els àmbits de lideratge de ciència i recerca sigui més realitat i assoleixi la normalitat que hauria de tenir, i ho fem amb actors de rellevància que tenim a la ciutat com el BIST, que agrupa set centres de recerca multidisciplinària d’excel·lència a escala europea i mundial des de Barcelona”. La participació de l’Ajuntament de Barcelona en el projecte “Dones líders en ciència i tecnologia”, que aportarà finançament i suport a programes com el “To the Mothers of Science” per ajudar econòmicament i amb coaching professional a científiques mares perquè els sigui fàcil seguir amb el ritme investigador, és “una de les mostres de com volem que la comunitat científica de la ciutat creixi”. Segons les dades de l’estudi de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea “She Figures 2021: gender in research and innovation: statistics and indicators”, pràcticament la meitat de les persones que obtenen un doctorat són dones, però només representen el 24% dels i les caps d’institucions acadèmiques. En les disciplines relacionades amb la ciència i la tecnologia, la proporció de dones és encara més baixa.

 

Reforç dels projectes de recerca i la vinculació de les estudiants amb la ciència

L’acord signat també arribarà al programa BIST Ignite per promoure recerca multidisciplinària i contribuir a la consolidació de la comunitat de cooperació científica. En concret, es promouran dos projectes científics col·laboratius, multidisciplinaris i innovadors coliderats per dones: Terafox i Explode-TNBC. Explode-TNBC cerca desenvolupar una teràpia dirigida contra els càncers de mama triple negatiu, pels quals no existeixen encara tractaments específics i efectius; i Terafox cerca un mètode nou i més eficient per modular la  matèria amb llum, amb aplicacions en estalvi i emmagatzematge d’energia, desenvolupament de sensors molt més precisos o fabricació de dispositius mèdics i ordinadors més eficients.

L’acord signat també aportarà suport institucional a accions per aproximar les investigadores als instituts d’educació secundària, promoure la vinculació de les estudiants de 2on i 3er d’ESO  amb la recerca a través del programa iScientist, i reforçar el programa #100tífiques dirigit a estudiants de 6è de primària i 1er d’ESO. També es promouran accions per formar investigadors en educació científica, i articular un programa de visites amb referents internacionals en educació científica.

El BIST és la institució de cooperació científica dels set centres de recerca de frontera, una comunitat líder en recerca multidisciplinària amb seu a Barcelona. Els set centres que conformen la Comunitat BIST són: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut de Recerca en Biomedicina (IRB Barcelona).

 

Una línia de treball en el marc de potenciar la capitalitat cultural i científica de Barcelona

Al febrer de 2022, el Consistori va impulsar l’estudi Dones i ciència a Barcelona, una anàlisi qualitativa dels factors que incideixen en la trajectòria de les investigadores a la ciutat que ja apuntava com a conclusions i recomanacions que calia emprendre mesures per conscienciar el teixit científic sobre les pràctiques quotidianes i els estereotips que estan contribuint a mantenir les desigualtats que pateixen les investigadores; apostar per mesures de visibilització que atorguin reconeixement i prestigi a aquests àmbits de coneixement més feminitzats i reforçar les actuacions de visibilització de les dones científiques, incorporant-hi una reflexió sobre els models comunicatius, de lideratge i de gestió dels grups de recerca.

A més, l’Ajuntament treballa en el marc de la mesura de govern “Pla Barcelona Ciència: 2020-2023”, una estratègia de desplegament de les polítiques municipals de ciència i universitats i en el marc de l’estratègia “Barcelona, ciutat de ciència”, on es marquen reptes com el d’impulsar un diàleg i col·laboració entre els centres de recerca, les universitats i l’Ajuntament de Barcelona.

Paraules clau

Barcelona Institute of Science and Technology/ bist/