Més de 3.500 alumnes comencen el curs als centres municipals d’educació musical : Servei de Premsa

Més de 3.500 alumnes comencen el curs als centres municipals d’educació musical

18/09/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

Avui comença el curs 2023-2024 a les cinc escoles municipals de música de la ciutat: EMM Can Fargues, EMM Can Ponsic, EMM Eixample – Joan Manuel Serrat, EMM Nou Barris, i EMM Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana –, i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, a on cursaran educació musical més de 3.500 alumnes entre les persones matriculades a les escoles de música, les que desenvoluparan tallers en aquests centres, i les que s’han matriculat al Conservatori. Tots aquests equipaments són de titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, i gestionats a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB).

 

 

Les escoles municipals de música celebren enguany el seu 30è aniversari, ja que es van crear el curs 1993-1994. Les primeres EMM van ser les de l’Eixample i Sant Andreu.  Són equipaments que contribueixen a la difusió i democratització de la pràctica i formació musical al llarg de la vida.  Els prop de 3.000 alumnes de totes les edats matriculats participen tant en els programes de llarga durada, com en els tallers de música per a nadons o per a persones adultes. Aquests centre també realitzen un important treball en l’àmbit comunitari, no només per la participació a les celebracions festives i culturals dels barris, com accions solidàries, sinó també per les accions realitzades en col·laboració amb escoles bressol municipals, escoles d’educació infantil i primària, instituts i centres d’educació especial.

Per altra banda, està previst ampliar la xarxa d’escoles municipals de música amb dos centres més al llarg d’aquest mandat, així com també està previst el trasllat de l’EMM Sant Andreu al recinte de Fabra i Coats per a iniciar la seva activitat en aquest nou espai en el curs 2024-2025.

 

 

A banda dels cursos de llarg recorregut, tots els centres programen, de forma complementària, cursos i activitats formatives de durada variable, dirigits i oberts a edats i públics diversos, com per exemple, tallers de música per a nadons, música i moviment per a totes les edats,  cant coral,  activitats fora del període lectiu (estiu), etc. L’oferta de places prevista per al curs 2023-2024 és de 625 distribuïdes entre les diferents escoles escoles:

 

 

L’oferta educativa de les escoles municipals de música està orientada a facilitar l’accés a la pràctica musical a alumnat de totes les edats, respectant el dret de tots els alumnes a accedir-hi i atenent al valor educatiu i social de la música i la seva influència en l’èxit escolar.

Per garantir que la situació econòmica de les famílies no sigui un obstacle per l’accés a les escoles municipals de música, l’IMEB disposa d’una política de bonificacions sobre el preu públic, del 30%, del 50% i del 70% per a l’alumnat de 4 a 18 anys.

El nombre de sol·licituds atorgades en els darrers cursos se situa entre el 10% i l’12% del total d’alumnat matriculat als programes de llarg recorregut, de 4 a 18 anys. El curs 2022-2023 es van atorgar un total de 268 bonificacions a famílies amb alumnes matriculats en programes de llarg recorregut de 4 a 18 anys.

 

Projectes de desplegament territorial

Les escoles municipals de música promouen activitats de suport i acompanyament a centres educatius i projectes de sensibilització musical a nivell comunitari, vinculats a equipaments culturals, com són els centres cívics, casals de barri i altres entitats i associacions.

Oferta:

A més de l’activitat pròpia de cada centre, les escoles de música, com a referents educatius i culturals de territori, en formen part de la dinàmica cultural, participant de programacions artístiques i de caràcter festiu, en formats i maneres diverses. A tall d’exemple, s’han consolidat Cicles de concerts, oberts a tots els públics i de caràcter gratuït, que es desenvolupen a l’EMM  Can Fargues (Els concerts dels dijous) i l’EMM Eixample (Dimarts concert), o el Cicle Sons d’Educació al Born, en el qual participa alumnat de tots els centres municipals d’educació musical.

 

Comença el curs i l’activitat al Conservatori Municipal de Música de Barcelona

Al Conservatori Municipal de Música de Barcelona realitzaran estudis de grau professional de les diferents disciplines un total de 518 alumnes aquest curs, dels quals 29 realitzaran una doble especialitat i 343 són alumnes de continuïtat.

 

 

Programa d’activitats 2023/24

Pel que fa a la programació d’activitats, és la següent:

Programació cicles de concerts

Tres temporades de concerts gratuïts (Tardor, Hivern i Primavera) oberts a la ciutat:

Tots els concerts tenen lloc a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Inici de la temporada de tardor:

 

Acte d’inauguració de curs

Dimecres 6 d’octubre a les 19.00 h. Personalitat convidada: sr. Xavier Cazeneuve (Historiador i divulgador musical).

 

Agrupacions i conjunts

Total agrupacions i conjunts curs 2023-24:

 

Activitats previstes d’intercanvi i sortides

 

Convenis de col·laboració

Actes commemoratius destacats:

Un total de 950 preinscrits al Bruc Obert

Un total de 950 persones s’han preinscrit aquest curs al programa d’activitats obertes a la ciutat Bruc Obert, que es desenvolupa al Conservatori de Música des de l’any 2018. Aquest programa té com a objectiu acollir persones majors d’edat que vulguin matenir com amateurs, un contacte amb la divulgació i la pràctica musical. En aquest context, Bruc Obert ofereix tallers, cursets i cursos a partir del mes d’octubre d’instruments i veu, de formació teòrica, de cultura musical i de conjunts musicals.

Paraules clau

centres municipals d’educació musical/