Finalitza la revisió extraordinària de palmeres datileres a la ciutat : Servei de Premsa

Finalitza la revisió extraordinària de palmeres datileres a la ciutat

15/10/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta setmana ha finalitzat la revisió extraordinària de palmeres datileres que es va iniciar després de l’accident del passat mes d’agost. Durant aquest dos mesos s’han revisat un total de 1.363 palmeres de les quals se n’ha talat 708. Ara mateix a Barcelona hi ha un total de 12.348 palmeres, de les quals 1.678 són de l’espècie datilera. La retirada d’aquestes palmeres respon a la voluntat de minimitzar qualsevol risc i d’accelerar la substitució de datileres a la ciutat, que es va iniciar l’any 2014.

Els criteris de retirada d’exemplars són els que s’apliquen després dels canvis introduïts en el Pla de risc de l’arbrat de Barcelona. Aquests nous criteris inclouen la tala de les palmeres datileres de més de 10 metres plantades en ubicacions amb probabilitat de causar danys personals i també de totes aquelles on s’observin factors de risc identificats. També es manté el reg sistemàtic de les palmeres datileres mentre duri la calor a través de la xarxa de reg o amb cisterna d’aigua freàtica on no hi ha xarxa instal·lada.

Cal recordar que els nous criteris s’han incorporat al pla municipal d’avaluació del risc de l’arbrat que ja incloïa mesures d’avaluació específiques per a palmeres com, per exemple, l’anàlisi instrumental de l’estípit per detectar anomalies internes i la prova d’oscil·lació per avaluar el volteig de l’exemplar. A més, s’han compartit aquests criteris amb tots els operadors de la ciutat, tant públics com privats, perquè puguin incorporar-los als seus plans específics.

Durant aquestes setmanes els equips de Parcs i Jardins han atès 79 peticions de la ciutadania relacionades amb palmeres, majoritàriament relacionades amb la retirada de fulla seca.

Totes aquestes mesures extraordinàries s’han pres i executat arran dels informes elaborats després de l’accident del mes d’agost que indicaven que no es podia establir cap causa principal que expliqués el trencament de la palmera datilera.





Paraules clau

palmeres datileres/