Comença la construcció del nou Mercat de l’Abaceria : Servei de Premsa

Comença la construcció del nou Mercat de l’Abaceria

23/10/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Comença la construcció del nou Mercat de l’Abaceria, al districte de Gràcia. Al llarg de la setmana, s’iniciaran les obres d’execució del projecte de reforma de l’històric mercat que es troba envoltat per la Travessera de Gràcia, i els carrers de Torrijos, Mare de Déu dels Desemparats i Puigmartí. Les obres compten amb un pressupost de 22,5 milions d’euros i tenen una durada aproximada de 24 mesos.

 

 

La regidora de Comerç, Restauració i Mercats, i presidenta de l’Institut de Mercats, Raquel Gil, ha destacat que “el projecte del mercat de l’Abaceria és fruit d’un ampli diàleg que ha donat com a resultat un equipament que recull les demandes i necessitats dels paradistes, veïnat i comerciants. Serà un espai modern i amable, entès com un espai públic, com una nova plaça per tothom.”

 

La gran reforma del Mercat de l’Abaceria i entorns

El projecte de reforma s’ha treballat conjuntament amb el teixit veïnal i comercial del mercat i de l’entorn, i recull la principal petició del veïnat, l’augment de verd a l’espai públic d’uns 1.500 metres quadrats que permetrà esponjar l’entorn en una trama urbana densa. Es recuperarà tot l’espai del perímetre del mercat i, de manera més evident, a la zona del carrer de Mare de Déu dels Desemparats, on es crearà un espai públic de mides similars a la plaça de la Revolució. Aquest serà un espai d’estada que permetrà dur a terme activitat veïnal.

L’obertura d’un accés no existent a la façana del carrer Torrijos permetrà habilitar una zona de vestíbul ampli per activitats temporals de tot tipus. Aquesta actuació contribuirà a fer del mercat un gran espai públic que sigui permeable per tal que la ciutadania el pugui travessar i comptarà també amb més metres quadrats de vegetació. En total, el teixit associatiu del barri guanyarà uns 6.000 metres quadrats per a dur-hi a terme activitats.

La reforma del Mercat de l’Abaceria suposa una oportunitat per a:

 

 

Canvi de sentit de Travessera de Gràcia entre Torrent de l’Olla i Roger de Flor

Amb motiu de l’inici de les obres es farà un canvi de sentit de la Travessera de Gràcia entre el carrer del Torrent de l’Olla i el carrer de Roger de Flor per tal de poder fer una millor gestió logística de les obres.

Així, s’aprofitarà per posar un semàfor i un gual de vianants a la cruïlla del carrer del Torrent de l’Olla amb Penedès/Puigmartí. També canviarà de sentit el carrer de Ciudad Real, entre la Travessera de Gràcia i el carrer de Ramón y Cajal.

S’afectarà el recorregut del bus 114 i puntualment del 39 (quant es faci el pas de vianants i el creuament de serveis a Torrent de l’Olla). També s’allargarà el carril bici bidireccional de la Travessera de Gràcia fins al carrer de Montmany.

 

El nou edifici del mercat de l’Abaceria

El nou Mercat de l’Abaceria serà un edifici amb 14.350 metres quadrats de superfície que constarà de planta baixa, planta altell dividida en dues alçades i 3 plantes soterrànies. Es preveu la incorporació de nous operadors que complementin l’oferta de fresc del mercat i dotar a l’equipament dels serveis i logística que ja tenen la gran majoria de mercats de la ciutat per facilitar les diverses activitats que es desenvolupin.

La distribució d’espais de l’equipament comercial serà:

 

Planta Altell (1.050 m2) dividida en dues alçades:

Planta Baixa:

Planta -1:

Planta -2:

Espai de doble alçada (en paral·lel a plantes -1 i -2)

A la Planta -3 (3.696 m2 aprox):

 

Es recuperarà la imatge noble de la coberta fent-la compatible amb un espai per a l’eficiència energètica. Així, aquesta alternarà peces ceràmiques i panells fotovoltaics enrasats amb un tractament colorit, tal i com pertoca per a un edifici d’aquestes característiques. Mitjançant aquesta tecnologia innovadora es generarà energia sense la necessitat de grans sobrecobertes ni peces visualment agressives. La coberta a la zona de la “Nova Plaça”, presentarà grans obertures i deixarà passar la llum.

 

 

Els accessos tant a la planta altell com a la planta -3 per a entitats s’han dissenyat per evitar interferències entre els diferents usos. Aquests espais tindran accessos propis que permetran que la instal·lació funcioni al mateix moment, o parcel·lat de manera independent. El mateix succeirà amb les parades exteriors de no comestibles, que tenen accés directe des del carrer.

L’autoservei també podrà tenir horaris independents del funcionament propi del mercat en dies festius d’especial obertura del comerç, tot i tenir l’accés des de la sala de vendes. Quant a la comunicació vertical entre els diferents nivells de l’edifici, totes les plantes estaran connectades mitjançat sis aparells elevadors mixtes. I totes les plantes disposaran de serveis.





Paraules clau

Mercat de l’Abaceria/