Comença l’actuació de millores puntuals dels Jardins de les Tres Xemeneies del Poble-sec : Servei de Premsa

Comença l’actuació de millores puntuals dels Jardins de les Tres Xemeneies del Poble-sec

03/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

 


Millora puntual dels Jardins de les Tres Xemeneies
 

Ja estan en marxa les obres de millora puntual dels Jardins les Tres Xemeneies, al Poble-sec. Es tracta una actuació immediata prèvia a la transformació definitiva de tot l’àmbit per tal de dinamitzar l’espai, integrar els usos existents a la plaça i generar-hi noves dinàmiques positives i inclusives. Els treballs tindran una durada de tres mesos i es preveu tenir l’entorn renovat i obert a la ciutadania el febrer del 2024. La intervenció, inclosa en el Pla de Barris del Poble-sec, té un pressupost de prop de 366.000 euros.

L’actuació ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio i parteix del Pla Director Estratègic Jardins de les Tres Xemeneies, fruit del procés participatiu amb el veïnat que va identificar els principals dèficits del lloc i les prioritats d’acció.

La intervenció de millora urbana a la plaça té per objectiu principal la millora de la permeabilitat per als vianants, eliminant barreres arquitectòniques i evitant zones ocultes i poc visibles. Aquestes actuacions crearan itineraris accessibles a través del jardí com a espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec. Els canvis reconeixen també els valors i la identitat actuals de la plaça.

Les intervencions principals previstes són:

A més, al costat de l’àrea de joc infantil ja s’hi ha instal·lat també una guingueta.

 

La transformació definitiva avança

Aquesta actuació puntual es tira endavant mentre avança el procés de la transformació definitiva de tot l’àmbit de les Tres Xemeneies. El Plenari del Consell Municipal de l’octubre va aprovar provisionalment el nou planejament urbanístic que permetrà revitalitzar l’espai, dotar-lo de nous usos i equipaments ciutadans i omplir-lo de vida.

Segons estableix el pla, la propietat dels dos edificis buits de l’àmbit farà cessions a la ciutat que garanteixen l’interès general i donen cobertura a les demandes dels veïns i veïnes i les entitats de la zona. Així, la ciutat guanya un dels dos edificis –l’edifici Llac, a l’avinguda del Paral·lel, 51–, on construirà la nova seu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR); la renovació definitiva dels jardins i 6,2 milions d’euros per a equipaments i habitatge assequible al barri. I el promotor podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses a l’edifici Torre, d’uns 20.500 m2 i ubicat al carrer de Vila i Vilà, 40.

Un cop aprovat provisionalment el planejament, ara el planejament s’eleva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya, per a l’aprovació definitiva. El següent tràmit urbanístic a fer serà la reparcel·lació de l’àmbit, i un cop estigui aprovada, la propietat farà un pagament dels 2,3 milions necessaris per construir la nova seu del CECOR. L’Ajuntament ja està treballant a dia d’avui en el projecte executiu de l’edifici. Alhora, es treballa amb l’objectiu de fer les obres de reurbanització definitiva de la plaça aquest mandat.





Paraules clau

Jardins de les Tres Xemeneies del Poble-sec/ Pla de Barris/ Poble-sec/