[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Passeig de Sant Joan se suma a l’enllumenat de Nadal de la ciutat : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Passeig de Sant Joan se suma a l’enllumenat de Nadal de la ciutat

08/11/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

Enguany s’il·luminarà per primera vegada el Passeig de Sant Joan -en el tram entre l’Avinguda de Vilanova i la Gran Via de les Corts Catalanes-, i se suma així a la Plaça d’Urquinaona, l’Avinguda del Paral·lel -entre el carrer de Margarit i el carrer de Cabanes-, Via Laietana -entre Plaça Antoni Maura i Plaça Urquinaona-, i la Rambla, -entre el Portal de la Pau i la Plaça de Catalunya-.

La regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil ha destacat que “la il·luminació és una de les mesures més efectives per ajudar al comerç en les dates nadalenques ja que apropa a la ciutadania els comerços locals, una visió compartida pel govern de l’Ajuntament i les associacions de comerciants”.

Respecte a la nova il·luminació nadalenca del Passeig de Sant Joan, la regidora Raquel Gil ha declarat que “es consolida el model actual d’una decoració dissenyada gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament amb les associacions i eixos del comerç, i a les entitats de professionals del disseny per fer de l’enllumenat nadalenc una nova icona de la ciutat de Barcelona”.

 

 

El disseny de l’enllumenat d’aquest nou tram pels propers tres anys el fa l’estudi barceloní Brosmind dels germans Juan i Alejandro Mingarro que va ser seleccionat en un concurs convocat per l’ADI-FAD. El jurat va valorar el caràcter innovador, diferenciat i simpàtic de la proposta que apel·la al barri del Fort Pienc. Les botigues de manga, el còmic Kawaii i la comunitat xinesa inspiren el llenguatge del disseny triat. Els missatges nadalencs dibuixats dins de finestres de còmic repartides en una distribució romboide, s’acompanyen amb icones clàssiques nadalenques sobre les voreres. Un disseny pensat per ser vist en dues velocitats, la dels vehicles i la de qui va a peu, i des de dos punts de vista diferents, el del veïnat i el del vianant.

 

Calendari de l’enllumenat de Nadal

La il·luminació́ nadalenca s’exhibirà̀ als carrers entre el 23 de novembre de 2023 i el 6 de gener de 2024. L’inici serà el dijous 23 de novembre a les 18:30 hores amb l’espectacle de l’encesa de llums de Nadal al Passeig de Gràcia que enguany celebra el seu 200 aniverasri. Es mantenen els mateixos horaris que l’any passat. De diumenge a dijous, l’horari d’encesa serà de les 17:30 hores a les 22:00 hores, i divendres i dissabte, s’allargarà fins a les 23:00 hores. La Nit de Cap d’Any, el 31 de desembre, i la Nit de Reis, 5 de gener, els llums es mantindran encesos fins a la 1:00 de la matinada.

El calendari de l’enllumenat de Nadal està condicionat a les possibles limitacions que s’acordin per a l’estalvi energètic d’acord a la normativa vigent. S’ha invertit en la millora de l’eficiència dels llums LED, tant en el 100% de les instal·lacions municipals com en la pràctica totalitat de les promogudes per les associacions i eixos comercials.

L’Ajuntament ha augmentat les hores l’enllumenat nadalenc, ja que s’il·lumina un dia més, passant de les 217 hores d’anys anteriors a les 222,5 hores d’enguany. El consum/hora passa de 134,2 a 133 (-0,6%) i per tant, hi ha estalvi energètic tot i haver un dia més de consum, arribant als 45 dies d’enllumenat nadalenc.

El contracte per a l’enllumenat nadalenc per aquest any 2023 té un import de 1.915.267,89 euros i ocupa 104 km de vies públiques de la ciutat per aquestes festes.

 

L’enllumenat de Nadal com a element clau del comerç de la ciutat

L’enllumenat és un element clau per contribuir a la recuperació del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques i singularment, del comerç del centre de la ciutat, una visió compartida per l’Ajuntament i les entitats que veuen com la il·luminació és una de les mesures més efectives per fomentar les compres als comerços locals.

Un any més, es posa atenció a indrets on el teixit comercial es pot trobar afectat per obres de llarga durada. Les actuacions, amb un pressupost previst de  171.916,80 euros, es faran en una trentena d’espais públics i trams de carrers de diferents barris i districtes on s’estan fent treballs de durada superior a un any.

En l’apartat de Foment del Comerç als Barris s’actuarà a diverses vies de Ciutat Vella, Sants, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí per un import de  197.617,20 euros.

Un altre paquet és el dels trams il·luminats en eixos comercials on es licita per  465.595,90 euros la contractació dels serveis de lloguer, transport, d’instal·lació, manteniment i desmuntatge de l’enllumenat nadalenc. Es farà en tres eixos a Ciutat Vella; cinc a l’Eixample; cinc a Gràcia; un a Horta-Guinardó i un a Sant Andreu.

L’Associació de Comerciants de Trinitat Vella impulsa la recuperació de seixanta punts de llums, amb el tastet d’oficis d’electricitat del dispositiu d’inserció de Barcelona Activa, l’entitat Esfera, i La Puça, empresa que gestiona el centre cívic. S’actuarà en el Turó de la Trinitat, el carrer Galícia, el carrer Mare de Deu de Lorda, el carrer Madriguera, el carrer Finestrelles, el carrer Mireia i el carrer Peníscola. En aquesta mateixa línia hi ha el projecte de deu punts de llum de la Fundació Raval Km.0 a Ciutat Vella, al carrer Robadors (entre carrer Hospital i carrer Sant Pau). 18.000 euros previstos per ambdós projectes.

En aquestes vies es licitarà la contractació dels serveis de lloguer, transport, instal·lació, manteniment i desmuntatge de l’enllumenat ornamental nadalenc 2023-2024 i  2024-2025, per un import de  225.060,00 euros.

Pel foment del comerç de proximitat, es decoren les façanes exteriors dels Mercats Municipals i compten amb un pressupost de prop de 184.041,00 euros.

 

Subvencions del 75% als eixos i associacions comercials

Per quart any, i de manera excepcional, la subvenció́ per als carrers il·luminats que promouen les associacions comercials és del 75%, en comptes del 50% que era habitual, mantenint aquest any l’augment de la dotació pressupostària. Aquesta mesura es manté com a suport al comerç de proximitat, tenint en compte l’impacte que ha tingut la pandèmia en el sector. El pressupost per a subvencions a la il·luminació́ nadalenca dels eixos, és de 860.000,00 euros.

La col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona. Juntament amb les entitats representatives del comerç i el sector del disseny, s’ha fet una tasca de conceptualització, creativitat i actualització del disseny i de la il·luminació per tal que la proposta tingui consistència visual amb la identitat de la ciutat, amb les noves propostes del sector del disseny i amb les necessitats de l’entorn.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament s’ofereix a centralitzar i contractar el disseny, planificació́ i gestió́ i instal·lació dels llums de Nadal, una tasca que fins fa tres anys feien les associacions de comerciants. Les  entitats no han d’avançar els diners sinó que sufragaran la seva part a la finalització de la instal·lació.

En aquest quart any participen 15 associacions en aquest model de gestió́: la Federació Cor d’Horta, l’Associació de Comerciants Gran de Gràcia, l’Associació de Comerciants dels Encants Nous, la Federació d’Associacions Eix Sagrada Família – Gaudí, l’Associació de Comerciants Eix Sant Andreu,  l’Associació de Comerciants Verdi Baix, la Federació d’Associacions Barcelona Centre, Diagonal Centre, Associació de Comerciants i Empresaris Gran Eixample, l’Associació de Comerciants Gaudí Shopping, Barnaport, l’Associació de Comerciants del Born-Ribera, l’Associació de Comerciants Llibertat, l’Associació de Comerciants Astúries i Eix Torrent de l’Olla.

També continua vigent l’altra modalitat de contractació de l’enllumenat nadalenc en la qual l’Ajuntament finança una part de l’ornamentació i les associacions de comerciants en financen la resta a partir de la contractació que fan les mateixes entitats.

 

Declaracions de Raquel Gil (MP3)





Paraules clau

enllumenat/ nadal/ passeig de sant joan/