Barcelona provarà tres prototips per generar ombra a l’espai públic com a mesura per fer front a l’emergència climàtica : Servei de Premsa

Barcelona provarà tres prototips per generar ombra a l’espai públic com a mesura per fer front a l’emergència climàtica

14/11/2023Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona provarà tres prototips que permeten generar ombres estacionals, als espais on no es pot plantar vegetació, amb caràcter modular, temporal i sostenible i avançar en l’adaptació de la ciutat als reptes de l’emergència climàtica. Aquestes solucions han de contribuir a reduir la calor i millorar les condicions de confort tèrmic a l’espai públic per garantir la salut de la ciutadania, especialment de la més vulnerable, davant les onades de calor derivades del canvi climàtic, cada cop més freqüents, i reduir l’impacte de l’efecte illa de calor en els mesos d’estiu.

Es tracta de les tres propostes guanyadores del repte urbà llançat per buscar solucions innovadores per a la generació d’ombratge efímer a l’espai públic, promogut per la Fundació BIT Hàbitat, de la mà de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Àrea d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge. Aquest repte s’emmarcava en la línia d’acció “Garantir el confort tèrmic” del Pla d’acció per l’emergència climàtica (PAEC) 2030, que recull diferents estratègies de ciutat per fer front a les altes temperatures en l’espai públic i en edificis.  Al mateix temps, aquest repte s’emmarca en l’estratègia de la Fundació municipal BIT Hàbitat, de llançar reptes per trobar solucions que no existeixen al mercat, de manera que es dirigeix la innovació urbana a millorar la vida de les persones.

Ara es fabricaran els prototips que es provaran durant sis mesos i que poden ser una solució per als espais de la ciutat on no s’hi pot plantar arbres o altre tipus d’infraestructura verda –   primera opció per a l’Ajuntament pels serveis ecosistèmics que la vegetació aporta- per millorar la confortabilitat i també l’ús dels espais durant els mesos de més calor. Un cop passats els mesos de prova i les estructures s’hagin testat, els resultats serviran per avançar en l’adaptació i resiliència urbana, per millorar el confort tèrmic de l’espai urbà i millorar la salut de la ciutadania.

A grans trets, les propostes seleccionades són estructures d’ombra modulars, flexibles i adaptables a diferents entorns. En el seu disseny, s’ha tingut present l’increment de la circularitat, durabilitat i comportament ambiental i saludable dels materials durant tot el seu cicle de vida, així com la facilitat en el muntatge, desmuntatge, manteniment i emmagatzematge de les estructures al llarg del temps i també es garanteixen les condicions de seguretat i accessibilitat dels espais ombrejats.

 

Nou propostes rebudes

Les tres propostes seleccionades, elaborades per equips multidisciplinars, fabricaran ara els prototips que es testejaran en entorns reals durant els 6 mesos de més calor del 2024, unes ubicacions que estan pendents de definir però que seran un carrer convencional, una àrea de jocs infantils i un gran espai de la ciutat.

En total, el repte va rebre fins a nou propostes, que han estat analitzades per un comitè de selecció i una comissió de valoració formats per les persones responsables de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament, la direcció de Serveis d’Estratègia Urbana de l’Ajuntament, la Fundació BIT Hàbitat, la direcció de Medi Ambient i Eficiència Energètica de Barcelona Regional, i del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de l’Ajuntament.

La primera proposta s’anomena “Oasis. Ombra per a tothom”, presentada per l’equip format per Denvelops i Eurecat. “Oasis” és un sistema industrialitzat de revestiments calats, basat en peces de petit format que es mouen amb el vent i que es poden combinar en diferents densitats i patrons segons les necessitats de cada espai. Aquest teixits híbrids són 100% reciclables i recuperables, només amb tres components. Dos d’ells (cables i connectors) són d’acer inoxidable, perfectes per garantir la durabilitat i resistència del sistema. El tercer component està format per les plaquetes d’ombratge, que 3 poden ser de molts materials i geometries diferents, fusta, acer, HPL, teles, etc.

 


Imatge fotorealista d’integració del sistema “Oasis” a l’espai públic
 

La segona proposta seleccionada, anomenada “Mar d’ombres”, està presentada per BATEC un pol cooperatiu integrat per Lacol, Aiguasol, Societat Orgànica i SEBA. El sistema es fonamenta en un mòdul bàsic estructural estandarditzat provinent de la construcció industrialitzada del món agrícola, els hivernacles, amb unes dimensions (3 x 6,4 x 3,5 a 6 metres) que permeten adaptar-se als diversos espais públics de la ciutat, presentant una gran versatilitat, no tan sols en les operacions de muntatge i desmuntatge, sinó en aquesta adaptació dimensional i funcional. 

 


Imatge fotorealista d’integració del sistema “Mar d’ombres” a l’espai públic
 

La tercera solució seleccionada, anomenada “A l’ombra del trencadís”, ha estat presentada per Arquitectura de Contacte amb un acord de col·laboració amb Tall fusta. L’estructura base de la proposta està generada per dos panells prefabricats i tecnificats; un de terra i un d’ombra, amb quatre pilars -també tecnificats- que fan de suport vertical. Aquests tres elements clau configuren el sistema de “A l’ombra del trencadís”. Un sistema clar, senzill -que no simple- i reproduïble, amb una escala molt humana que serveix de refugi de descans, de relació i climàtic per a qualsevol entorn urbà de la ciutat.

 


Imatge fotorealista d’integració del sistema “A l’ombra del trencadís” a l’espai públic
 

Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips que es preveu que puguin estar muntats al mes de maig per testejar-los durant sis mesos i validar-los tècnicament, en base als següents impactes: confort tèrmic, protecció solar i salut; indicadors de sostenibilitat; logística de muntatge, desmuntatge i manteniment; indicadors d’impacte en la intensitat lumínica; impactes en la vida comunitària; entre d’altres. Els equips rebran ajuts d’aproximadament 100.000 euros per fer front a un 80 % de la despesa. 

Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/ombratge/

 

Barcelona Innova Week, l’aparador de la innovació del 13 al 19 de novembre

La presentació de les solucions guanyadores del repte de generació d’ombratge efímer a l’espai públic s’ha fet en el marc de l’acte de d’obertura de la Barcelona Innova Week. 

Aquest acte ha comptat amb la presència de la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet i la Directora del MACBA, Elvira Dyangani, que han mantingut un diàleg al voltant de la ciutat canviant i les oportunitats derivades de les transformacions urbanes, ja siguin evolutives, provisionals, efímeres o casuals.

La jornada també ha comptat amb la realització d’una taula rodona que girava al voltant del mateix tòpic que e diàleg previ i on han participat: Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Marc Montlleó, director de Medi Ambient i Eficiència Energètica de Barcelona Regional; Tomás Sánchez Criado, antropòleg urbà de la UOC; i Marina Cervera, directora executiva de la Biennal Internacional de Paisatge; i ha estat moderat per Isabella Longo, directora de projectes de BIT Habitat.

Barcelona Innova Week és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona organitzada per la Fundació BIT Habitat que s’organitza anualment des del 2018 i on es busca posar en valor les iniciatives d’innovació que es desenvolupen i impulsen a la ciutat.

L’edició d’enguany se celebra del 13 al 19/11/23 i gira al voltant lema “habitar la ciutat” . Amb un programa que inclou jornades, tallers, passejades, visites guiades i activitats lúdiques per a tota la família, es pretén reflexionar sobre com vivim i com ens agradaria viure a la ciutat, destacant tres eixos temàtics en la programació: conviure, experimentar i imaginar.

Totes les activitats són gratuïtes però cal realitzar inscripció prèvia excepte dues activitats familiars que es faran a ca l’Alier dissabte: Estampa i Juguem amb les dades! Investiguem el consum d’energia, aigua i gas a Barcelona).

Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/innovaweek23/ 

 

 

Descarregar més imatges en alta resolució (ZIP)

Paraules clau

emergència climàtica/ espai públic/ ombra/