S’inicien les obres del nou col·lector del carrer Vila i Vilà : Servei de Premsa

S’inicien les obres del nou col·lector del carrer Vila i Vilà

17/11/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les obres de la tercera fase de la millora del drenatge de l’avinguda del Paral·lel, de la ronda de Sant Pau i del carrer Vila i Vilà s’inicien aquest dilluns 20 de novembre amb els treballs previs a la instal·lació del nou col·lector del carrer Vila i Vilà, al Poble-sec.

Les actuacions afectaran el tram comprès entre el carrer de Palaudàries i la plaça Bella Dorita amb l’objectiu d’incrementar la capacitat hidràulica de la xarxa drenant davant d’episodis de pluja significatius, per mitigar els problemes d’inundacions que es produeixen a la part baixa de Ciutat Vella i el Poble-sec, per preservar la seguretat de la ciutadania i donar continuïtat als trams ja executats.

La primera part de les obres serviran per fer la desviació dels serveis afectats i està previst que s’allarguin fins a l’any que ve. La construcció del nou col·lector finalitzarà a mitjans de l’any 2026. Aquesta tercera fase compta amb pressupost de  un import de 18,85 M€ i suposarà la finalització de les obres de millora del sistema de drenatge d’aquesta àrea.

 

 

Les primeres actuacions

L’actuació consisteix en construir un nou col·lector al costat Llobregat del carrer, sense l’afecció al col·lector existent, construint-lo en paral·lel. Prèviament a la seva construcció, serà necessari l’execució d’un mur de contenció de terres, ancorat al col·lector existent, el desplaçament dels serveis (aigua, gas, etc.) i l’execució de la pantalla de pilots al costat de les edificacions per contenir les terres.

Primerament es realitzarà els treballs de desviament de serveis i l’execució de pilots a tot el tram de carrer. S’inicien les actuacions pel carrer Palaudàries fins arribar a la plaça Bella Dorita. Un cop finalitzats aquests treballs es tornarà a l’inici del tram per iniciar les tasques d’excavació i execució del nou col·lector.

 

Afectacions al trànsit

Les actuacions comportaran restriccions al trànsit rodat i de serveis en aquest àmbit. Es deixarà un sol carril de circulació al carrer Vila i Vilà, en tot l’àmbit d’actuació i també s’afectarà el cordó de serveis i la vorera del costat Llobregat del carrer. En aquest sentit s’habilitarà un itinerari per als vianants.

També es veurà afectada una parada de bus de la línia de barri 121. Aquesta parada es traslladarà provisionalment al tram previ del carrer Vila i Vilà entre carrer Cabanes i carrer Mata, que a la vegada afectarà un dels mòduls de l’estació de Bicing. En tot moment es garantirà l’accés a pàrquings públics i privats del tram afectat.

La informació de les diferents afectacions es va iniciar el passat 10 de novembre a tota la zona.

 

Nou col·lector al carrer Vilà i Vilà

El tram del nou col·lector al carrer Vilà i Vilà té una longitud de 500 metres i inclou les cruïlles amb els carrers de Palaudàries, de Mata, de Cabanes, de Lafont, Nou de Rambla, d’en Fontrodona i la connexió amb l’avinguda Paral·lel en l’àmbit de la plaça La Bella Dorita, amb un àmbit a reurbanitzar d’una superfície total de més de 9.000 m2.

Les actuacions que es recullen al projecte són:

 

 

Aquest projecte executiu proposa una solució que va ser assajada i estudiada a través d’un model a escala reduïda construït en el laboratori hidràulic de la UPC.

 

L’execució del projecte de millores del sistema de drenatge de l’avinguda Paral·lel entre Ronda Sant Pau i Vilà-Vilà s’ha dividit en 3 fases:

 

Millores del sistema de drenatge a la ciutat

Aquesta és una actuació principal en relació a l’ampliació i millora de les infraestructures del clavegueram recollida al Pla Director Integral del Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA). L’objectiu és assolir els compromisos adquirits pel que fa a la millora del sistema de clavegueram i drenatge davant els efectes del canvi climàtic. El PDISBA esdevé una eina eficaç de resiliència urbana, capaç d’oferir un conjunt d’estratègies orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà, protegint les persones, els bens i el medi ambient.

Aquest pla respon a un compromís de ciutat per poder donar resposta als reptes de futur derivats de la crisi climàtica i es converteix en el primer pla de clavegueram i drenatge de Barcelona desenvolupat, de forma transversal, en clau de canvi climàtic. El pla es va elaborar partint d’una diagnosi acurada de la situació actual i de diferents escenaris futurs, des de pluges normals a la ciutat fins a fenòmens extraordinaris amb més de 500 anys de període de retorn.





Paraules clau

col·lector del carrer Vila i Vilà/ Vila i Vilà/